Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

8349
Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР
Снимка: Pixabay

След информацията, че британски учени са открили потенциално най-опасния вариант на SARS-CoV-2 в Ботсвана, научната общност бързо би аларма - дали той наистина може да се превърне в причинител на още по-тежка пандемия? Според някои появата му на практика слага началото на изцяло нов щам, срещу който изградените антитела след ваксинация и преболедуване няма да действат. Според други пък, тревогата вероятно ще се окаже фалшива и няма повод за кой знае какво притеснение.

Вариантът носи научното наименование B.1.1.529, като има голяма вероятност да получи названието "Ню", след като от СЗО приеха видовете на вируса да се означават с букви от гръцката азбука. Той съдържа 32 мутации, много от които показват неговата висока заразност, резистентност към ваксини и повече промени в шиповия S-протеин (с който вирусът прониква в клетките ни) от всички други варианти досега.

Възможно е вариантът се е формирал при човек с отслабена имунна система, например пациент с ХИВ - нещо, което е огромен проблем в Африка, като именно ЮАР е на едно от първите места по брой серопозитивни в света. Как е възможно коронавирусът да мутира със светкавична скорост, когато попадне в организъм на човек, който е със сериозни имунни дефицити - НАУЧЕТЕ ТУК!

За сериозността на откритието алармира и математикът и специалист по анализ на данни проф. Кристина Пейгъл от Юнивърсити Колидж Лондон (UCL). Според нея в потвърждение на това са и данните, които сочат, че само за 3 седмици, положителните проби в южноафриканската провинция Хуатенг от под 1% позитивни тестове са нараснали до 30 на сто. Тя уточнява, че секвенирането на пробите оттам е показало, че B.1.1.529 започва бързо да измества досега доминиращия Делта вариант - първо са намерени 6 случая, на следващия ден буквално вече са открити 77 т.е. чрез процес на секвениране, който е по-труден и се прави на малка част от положителните тестове. Тя прилага и диаграма на разпространението на различните варианти в Хуатенг, от която става ясно, че новият вариант се разпространява светкавично.

Пейгъл предупреждава, че в следващите седмици вероятно ще се наблюдава изключително бързо разпространение на B.1.1.529 и в други провинции на Южна Африка. Според нея данните до момента показват, че новооткритият вариант може да има сериозни предимства пред Делта. "Какви точно са тези предимства и какво значение ще окажат върху избягването на имунния отговор и заразяемостта засега не е ясно", уточнява тя.

Според Пейгъл обаче се знае, че новият вариант има много повече мутации от предишните (32 само в шиповия протеин), като от опита досега става ясно, че те са свързани както с по-висока заразност, така и с по-голяма резистентност срещу образуваните антитела до момента – без значение дали става въпрос за ваксина, преболедуване или лечение с моноклонални препарати.

Като пример за опасността от новия вариант тя посочва загрижеността на британски учени, както и факта, че южноафриканските власти дадоха специална пресконференция по въпроса. Предстои и среща на СЗО по темата.

Пейгъл е категорична, че трябва да се действа веднага и Южна Африка да бъде сложена в червената зона, както ѝ да се изпрати хуманитарна помощ с ваксини. "Според мен Великобритания трябва да действа веднага. Тъй като страната е международен пътен възел, трябва да сме бързи, в противен случай рискуваме да закъснеем фатално", предупреждава тя. Пейгъл уточнява, че ако тревогата все пак се окаже фалшива, то евентуалните мерки могат бързо да бъдат свалени. "Надявам се, че все още този вариант не е тук (във Великобритания). Към момента нямаме категорични доказателства, че B.1.1.529 е по-заразен или че избягва по-ефективно имунната защита, но имаме достатъчно причини да подозираме това. Нека бъдем супер активни с ваксинационната кампания и да вземем превантивни мерки", призовава специалистът.

За опасността от новия вариант предупреждава вече неколкократно и молекулярният биолог Георги Маринов, който е част от департамента по генетика в Станфордския университет. Според него може да се окаже, че B.1.1.529 е изцяло нов щам, който евентуално да носи името SARS-CoV-3/COVID-21/22".

Маринов прави сравнение между този вариант и открити наскоро коронавируси сред плъхове в Ню Йорк. Причината е, че има много голямо сходство между секвенция от тези вируси и положението с B.1.1. А въпросната секвенция при вируса от плъхове (WNY4, което е генетична линия) се оказала напълно резистентна към "всичките три класа неутрализиращи антитела" (т.е. и създадени след преболедуване, и след ваксинация), твърди Маринов.

Молекулярният биолог посочва и друго – има ръст на нови случаи в провинция Хаутенг (той пише неправилно Гаутенг) в Южна Африка и секвенции на проби са показали наличие на B.1.1. Той пише, че ваксините, както и коктейлите с моноклонални антитела "са пробити почти напълно, в това има много малко съмнение". "Така че ако наистина се разпространи глобално, ще останат на първо време като оръжия срещу него само хапчетата на Merck и Pfizer докато се чака реформулирането на ваксините и новата ваксинационна програма", добавя Маринов.

Малко по-късно Георги Маринов сподели и нова информация относно варианта. Според него не е изключено той да бъде първият вариант, означен от СЗО с VOHC - Variant of Highest Concern, или изключително притеснителен, понеже е особено заразен и/или показва силна резистентност към съществуващите антитела. Нито един от досегашните варианти на вируса не е получавал такова наименование, показващо най-високото ниво на опасност.

Георги Маринов посочва и друго – в Африка репродуктивното число /R_t/ на B.1.1.529 към момента е някъде около 2.2. "Такава висока стойност на R_t не се е наблюдавала до момента при Делта вълната там, която беше наистина брутална. И е невероятно R_t да е толкова висок при положение, че в Южна Африка има много високи нива на предишно заразяване (ако и Хаутенг да беше най-слабо засегнатата провинция, там пак са умрели 0.35% от цялата популация, при средна възраст под 30 години), все пак има 30% ваксинирани и не е като поведението да е като това през 2019 г. Това са стойности, каквито се виждаха в началото на пандемията, когато популацията беше изцяло имунологично наивна", отбелязва биологът.

"Засега съветът е всички да се приготвят за рестарт на пандемията", отбелязва още ученият. Според него вариантът вероятно вече е изнесен навсякъде по света като се има предвид, че границите са отворени. "Съответно следва всички да се считат оттук-нататък за изцяло неваксинирани, без значение колко дози са си сложили. Дано да не е така и това да е фалшива аларма, но разумното нещо е да се подходи по този начин. И да се помни, че когато алармата не е фалшива, нещата ще изглеждат точно по този начин", категоричен е Георги Маринов.

Толкова ли е зле?

Все пак някои учени коментират пред британски медии, че заради многото мутации този вариант може да се окаже нестабилен и да не тръгне по пътя на световната доминация - заради многото мутации, които му дават по-голяма резистентност срещу антитела. Такова е мнението на професор Лорънс Йънг, вирусолог във Медицинския институт на Уоруик. Британските здравни служби обаче съобщиха, че внимателно наблюдават ситуацията - защото извън мутациите за по-голяма резистентност към съществуващи антитела, новият вариант има и мутация (N501Y), която беше наблюдавана при Алфа варианта (британския), която помага на вируса да стане по-заразен.

Доза оптимизъм в ситуацията вкарва и ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев. "В света непрекъснато възникват много мутации и се наблюдават непрекъснато. Доколко могат да избягват ваксините и най-вече дали са толкова заразни, че да се конкурират с делта и делта+ вариантите е въпрос на изясняване и наблюдение. Всяка мутация в шипчестия белтък, освен че води до променена чувствителност към антителата, води и до промяна на прилепчивостта към АСЕ-рецептора - тя може да се увеличи, да не се промени или да намалее. Така че не се тревожете и стряскайте, много мутанти на Ковид-19 бяха открити, които не успяха да се разпространят и не бяха толкова заразни, колкото доминиращите варианти. Всичко това трябва да се проследи без паника", призовава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно