Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса

12532
Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса
Снимка: Daniel Schwen / CC BY-SA 4.0

Украшенията за зъби на маите, изработени от нефрит, злато и други благородни метали и камъни, вероятно не само са придавали „блясък“ на притежателите си, но и са служили като профилактика на кариес и пародонтоза. Това свойство е притежавал циментът, който е използван в цялата тази красота, разказват учени от Мексико и САЩ.

На изследователите на културата на маите е известно, че древните представители на този народ много обичали да придават на усмивката си допълнителна красота, а именно шлифовали зъбите си или пробивали кухини в тях, за да поставят „пломби“ от нефрит, злато, тюркоаз, ахат или хематит. Това се правело и за ритуални цели: пломбите били залепвани за резците и кучешките зъби в ранна зряла възраст, те оставали с човек за цял живот и вероятно имали духовно значение.

Цялото това великолепие било прикрепвано към зъбите с помощта на специален цимент. Неговата природа е изследвана от учени от Автономния университет на Юкатан (Мексико), както и от Харвардския и университета Браун (САЩ). Изследователите са представили своите открития в списанието Archaeological Science: Reports. Инкрустирани със скъпоценни камъни зъби били взети от археологически обекти в Гватемала, Белиз и Хондурас.

Sciencedirect.com

В изследването учените идентифицирали 150 органични молекули, които обикновено се срещат в растителните смоли. В зависимост от мястото на произход на зъба, циментът, както се оказало, имал малко по-различен набор от вещества, но основните съставки били едни и същи.

Сместа притежавала изключителна здравина. Това е ясно, защото инкрустираните със скъпоценни камъни зъби са оцелели и до днес. Учените също така установили, че такива инкрустации по зъбите били правени не само от богати хора, но и от представители на не много успешни класове – както от мъже, така и от жени.

Но главният извод на авторите на изследването се отнася до терапевтичните свойства на цимента. Оказало се, че той има лечебен и хигиеничен ефект. Слепващата смес според изследователите е била способна да намали риска от възпаления и инфекции в устата, тъй като една от основните ѝ съставки е боровата смола, която има антибактериални свойства.

Откриха най-древния фрагмент от свещения календар на маите

Две от осемте пломби били залепени със смес, съдържаща склареолид – естествен продукт, получен от различни растителни източници, включително салвия и тютюн. Това вещество има както антибактериално, така и противогъбично действие. Освен това мирише приятно, затова често се използва в парфюмерията. Освен това учените са открили в цимента етерични масла от растения от семейството на ментата, които също имат противовъзпалителен ефект.

Пробиването на зъбите е извършвано толкова умело, че рядко е засягало пулпата и кръвоносните съдове в центъра на зъба. Впрочем на археолозите е известно, че маите са били стриктни в хигиената на зъбите, така че заключенията на учените изглеждат доста правдоподобни: циментовата смес може да е служила не само за фиксиране на благородни метали и камъни, но и за предотвратяване на кариес и пародонтоза.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени дешифрираха текстове на маите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно