Две нови проучвания: Заразените с коронавирус без симптоми го разпространяват по-малко

6928
Две нови проучвания: Заразените с коронавирус без симптоми го разпространяват по-малко
Снимка: Getty Images/Guliver

Две проучвания, публикувани тази седмица, подкрепят позицията, че хората, заразени с COVID-19 (коронавирус), които нямат симптоми са поне два пъти повече, отколкото се смяташе досега. По този начин отново като особено важно се подчертава значението на прилагането на мерките за социално дистанциране дори когато човек се чувства здрав.

Първото проучване, което е публикувано в сряда от китайски изследователи в списанието JAMA Network Open, установи, че 42% от извадкова група пациенти с COVID-19 в Ухан, Китай, са били безсимптомни. Изследването включва 78 заразени с COVID-19, които са били изложени на заразата на пазара на морски дарове в Ухан.

Над 160 000 души са заразени с коронавирус в Турция, въвеждат отново полицейски час през уикенда

1 182 нови случая на коронавирус са регистрирани днес в Турция. С това общият брой на заразените достигна 160 979 души. Починали за де...

78-те пациенти "са хоспитализирани в [същата] медицинска зона и им предоставят същите лечения, прилагани от същите здравни работници". Изследователите установили, че 33 пациенти (42,3%) са били безсимптомни, докато останалите 45 пациенти са проявили симптоми като треска, умора и суха кашлица. Проучването открива също, че асимптоматичните пациенти са предимно жени между 30 и 40-годишни.

Изследователите открили, че асимптоматичните пациенти не разпространяват заболяването толкова дълго, колкото тези, проявили симптомите след заразяване. Докато тези без видими симптоми разпространяват вируса за период от около 8 дни, тези, които показват симптоми, разпространяват вируса за 19 дни, ако междувременно не бъдат хоспитализирани.

"Това е много важно, защото теоретично можете да разпространите инфекцията много по-дълго, ако сте толкова силно заразен", коментира д-р Адитя Шах, сътрудник по инфекциозни болести в клиниката Майо в Рочестър, Минесота, който е участвал в проучването.

Това не е първото проучване, което предполага висок процент на асимптоматични хора, заразени с COVID-19. Ново изследване, публикувано в списанието Thorax тази седмица, установи, че голяма част от хората, които са били на борда на круизния кораб Diamond Princess, превърнал се в огнище на COVID-19, и са били тествани положително за болестта не са проявили никакви симптоми.

Фон дер Лайен пред ООН: Нужно е „зелено“ икономическо възстановяване

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че светът се нуждае от инициатива, която да свърже икономическото въз...

Според изследването, резултатите сочат, че 59% от хората на борда на круизния кораб са били положителни, но само 19% от тези хора са имали симптоми на заболяването.

"Много хора все още не схващат, че асимптомните заразени могат да бъдат много често срещани и се чудят защо е нужно да носят маска, когато се чувстват добре или защо трябва да продължат да спазват стриктна социална дистанция в закрити помещения", каза Шах. "Просто докато дишате, може да разпространявате вирусни частици, въпреки че се чувствате здрави", добави ученият.

Още: "Бразилия отново е с най-много открити случаи на коронавирус за ден в света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com