ЕК разглежда все повече заявки за производство на храни от насекоми: щурци, мухи, търтеи и скакалци

12081
ЕК разглежда все повече заявки за производство на храни от насекоми: щурци, мухи, търтеи и скакалци
Снимка: Pixabay

Много от познатите храни вероятно скоро ще изчезнат от магазините. Хората дори няма да забележат, защото ще навлязат храни на базата на насекоми, твърдят учени.

В много страни по света храната, приготвена от брашнени червеи например, вече е призната за безопасна. Учените експериментират с хляб от брашно от насекоми, отглеждат месо в епруветки и получават мляко в лаборатории, за което твърдят, че не се различава от истинското.

Преобладаващото мнозинство от хората не биха опитали варени или пържени насекоми, но това неудобство, според учените, отпада, ако в ястието насекомите са невидими, пише РИА Новости. Експериментите показват, че независимо от погнусата си към насекомите по принцип, мнозина охотно се съгласяват да пробват например бисквити с брашно от щурци, стига изделията да изглеждат по традиционния начин и насекомите да са незабележими.

По-рано тази година Европейската агенция по безопасност на храните обяви ларвите на брашнения червей за годни за консумация и през май всички държави от ЕС одобриха това решение. Френската компания Agronutris, която подаде заявка, бе одобрена за единствен доставчик на „хранителни“ насекоми на пазара в продължение на пет години. Но вероятно това няма да е за дълго, тъй като в Европейската комисия са постъпили още 11 запитвания от фирми, касаещи и щурци, скакалци, мухи и търтеи.

ЕС одобри първите ядливи насекоми

Изсушен жълт брашнен червей вече може да се продава в 27-членния блок, след решение на правителствата на ЕС и оценка на безопасността н...

Продуктите с брашнен червей скоро ще се появят при повечето от големите европейски търговци на дребно. Неговите ларви отдавна се отглеждат в промишлен мащаб в ЕС, но досега само за животновъдни и рибни ферми. В Русия, според Андрей Зюзин, член на работната група по пътната карта на FoodNet към Националната технологична инициатива (NTI), хлебните изделия, произведени с протеини от насекоми, ще станат достъпни през следващите две години, отбелязва РИА Новости. И шансовете са големи първото одобрено хранително насекомо да бъде определен вид муха, допълва изданието. Това е така, защото към момента вече се произвежда брашно от нея, но засега само като храна за добитък.

Неотдавна от Изследователския институт на хлебопекарната индустрия в Русия са установили, че оптималният вариант е да се добавят 5% брашно от муха към тестото. Така вкусът на хляба няма да се различава много от обичайния, а съдържанието на протеини ще се увеличи. Учените са изчислили, че сто грама от такива сладкиши представляват 13% от дневните нужди от протеини.

Според някои експерти обаче този процент е надценен. Причината е, че част от този протеин влиза в състава на хитиновите мембрани, които практически не се усвояват от хората.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com