Ето кой живее най-дълго на Земята

18553
Ето кой живее най-дълго на Земята
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки, китове и други големи животни, които се характеризират с бавен метаболизъм, но малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският ням лебед да достигне до преклонните 70.

Максималната продължителност на живота обикновено се приема като средна величина сред 10% от най-възрастните открити представители на вида. Ето някои факти за заемащите първите три места в класацията за най-дълголетните представители на земната фауна.

Откриха неизвестни животни под ледовете на Антарктида

На 900 м дълбочина от повърхността на шелфовия ледник Филхнер, който се намира на западния бряг на Антарктида, учените са открили стран...

Гренландска акула, 300 години

Подобно на някои китове, гренландската акула води много премерен живот в ледените води на Северния Атлантик, няма естествени врагове и според някои проучвания е в състояние да доживее до 300 години. Прави впечатление, че пубертетът при тази риба настъпва на възраст около 150 години и дори по-късно.

Галапагоска костенурка, 250 години

Костенурката от остров Галапагос, известна още като костенурката слон, е най-голямата костенурка, оцеляла до наши дни. Това би могло да не се случи, тъй като през 19 век европейските моряци са използвали тези влечуги като запас от месо за дългите си пътувания, като по този начин са унищожили около 200 000 индивида. В плен костенурката от Галапагос живее около 170 години, но има случаи, когато възрастта на отделните индивиди е била изчислявана на повече от четвърт век.

Ето защо кучетата лаят по определени хора

Кучетата са много умни животни и тяхното поведение никога не е случайно. Те са приятели на хората, но понякога могат да станат агресивн...

Бавноходка /тардиград/, 200 години

Това миниатюрно, дълго около милиметър животно, се счита от повечето изследователи за принадлежащо към реда на членестоногите, въпреки че тази класификация поражда известни спорове. Средната продължителност на живота на тардиградите е около 200 години, но те предизвикват повишен интерес към себе си с други свои удивителни способности.

Факт е, че този миниатюрен организъм е в състояние да продължи да функционира в условия, които са фатални за по-голямата част от другите живи същества. В хода на различни експерименти на Земята и в космоса тардиградите са били охлаждани в течен кислород до -193 градуса по Целзий в продължение на 20 месеца и в течен хелий до -271 градуса в продължение на 8 часа, варени при +100 градуса в продължение на един час, облъчвани са с въглероден диоксид, с ултравиолетови лъчи и радиация, 1000 пъти по-висока от леталната доза за хората. При тези условия бавноходките не само оцеляват, но продължават да се движат, хранят и дори да се размножават., РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com