Евтино и достъпно лекарство за астма ускорява възстановяването от COVID-19

17404
Евтино и достъпно лекарство за астма ускорява възстановяването от COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Изследователи от Оксфордския университет са открили, че евтино лекарство за астма може да помогне за ускоряване на възстановяването от COVID-19 при домашна употреба. Това съобщи „Pharmaceutical Technology“, цитиран от БГНЕС.

Инхалационният Будезонид, продаван под търговската марка Пулмикорт, е често срещан кортикостероид, използван за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест. Той може да намали с три дни времето за възстановяване на хора с коронавирус, които не са хоспитализирани.

Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за "Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по ле...

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство заяви, че въпреки че инхалационният препарат понастоящем не се препоръчва като стандартна грижа, той вече може да бъде предписван от личните лекари на хора с COVID-19 за всеки отделен случай.

Проучването PRINCIPLE е най-голямото контролирано проучване на платформата Фаза III в света за откриване на лечение за коронавирус, което значително съкращава времето за възстановяване. Всички пациенти, тествани с Будезонид в проучването са били или над 50-годишни с придружаващо здравословен проблем, което ги излага на по-голям риск от COVID-19, или на възраст над 65 години.

Участниците, лекувани с Будезонид, били помолени да вдишват 800 микрограма два пъти дневно в продължение на две седмици и били проследявани в продължение на 28 дни. Проучването установило, че средното време за възстановяване при хора, приемащи инхалаторен Будезонид, е около три дни по-кратко, отколкото при тези след обичайните грижи. Групата на Будезонид съобщава също за по-добро благосъстояние след две седмици.

„PRINCIPLE, най-голямото проучване в света за лечение на Covid-19, откри доказателства, че относително евтиното, широко достъпно лекарство с много малко странични ефекти помага на хората с по-висок риск от по-лоши резултати от вируса да се възстановят по-бързо, да останат в по-добро състояние, след като се почувстват възстановени, и подобрява тяхното благосъстояние. Поради това очакваме, че лекарите по целия свят, които се грижат за хората с коронавирус, ще пожелаят да вземат предвид тези доказателства, когато вземат решения за лечение“, казва професорът от Оксфордският университет по спешна помощ и главен изследовател в процеса Крис Бътлър.

СЗО: "Ивермектин" като лечение на COVID-19 само в клинични изпитвания

Световната здравна организация препоръчва използването на „Ивермектин“ като лек за коронавирус само в клинични изпитвания. ...

Будезонид, често продаван под търговските марки Pulmicort и Entocort, предотвратява затруднено дишане, стягане в гърдите, хрипове и кашлица, причинени от астма, като намалява подуването и дразненето на дихателните пътища. Проучването PRINCIPLE се финансира с безвъзмездна помощ от Британския институт за изследвания и иновации и Министерството на здравеопазването и социалните грижи чрез Националния институт за здравни изследвания, като част от фонда за бързо реагиране на правителството на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com