Евтино и достъпно лекарство за астма ускорява възстановяването от COVID-19

17779
Евтино и достъпно лекарство за астма ускорява възстановяването от COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Изследователи от Оксфордския университет са открили, че евтино лекарство за астма може да помогне за ускоряване на възстановяването от COVID-19 при домашна употреба. Това съобщи „Pharmaceutical Technology“, цитиран от БГНЕС.

Инхалационният Будезонид, продаван под търговската марка Пулмикорт, е често срещан кортикостероид, използван за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест. Той може да намали с три дни времето за възстановяване на хора с коронавирус, които не са хоспитализирани.

Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за "Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по ле...

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство заяви, че въпреки че инхалационният препарат понастоящем не се препоръчва като стандартна грижа, той вече може да бъде предписван от личните лекари на хора с COVID-19 за всеки отделен случай.

Проучването PRINCIPLE е най-голямото контролирано проучване на платформата Фаза III в света за откриване на лечение за коронавирус, което значително съкращава времето за възстановяване. Всички пациенти, тествани с Будезонид в проучването са били или над 50-годишни с придружаващо здравословен проблем, което ги излага на по-голям риск от COVID-19, или на възраст над 65 години.

Участниците, лекувани с Будезонид, били помолени да вдишват 800 микрограма два пъти дневно в продължение на две седмици и били проследявани в продължение на 28 дни. Проучването установило, че средното време за възстановяване при хора, приемащи инхалаторен Будезонид, е около три дни по-кратко, отколкото при тези след обичайните грижи. Групата на Будезонид съобщава също за по-добро благосъстояние след две седмици.

„PRINCIPLE, най-голямото проучване в света за лечение на Covid-19, откри доказателства, че относително евтиното, широко достъпно лекарство с много малко странични ефекти помага на хората с по-висок риск от по-лоши резултати от вируса да се възстановят по-бързо, да останат в по-добро състояние, след като се почувстват възстановени, и подобрява тяхното благосъстояние. Поради това очакваме, че лекарите по целия свят, които се грижат за хората с коронавирус, ще пожелаят да вземат предвид тези доказателства, когато вземат решения за лечение“, казва професорът от Оксфордският университет по спешна помощ и главен изследовател в процеса Крис Бътлър.

СЗО: "Ивермектин" като лечение на COVID-19 само в клинични изпитвания

Световната здравна организация препоръчва използването на „Ивермектин“ като лек за коронавирус само в клинични изпитвания. ...

Будезонид, често продаван под търговските марки Pulmicort и Entocort, предотвратява затруднено дишане, стягане в гърдите, хрипове и кашлица, причинени от астма, като намалява подуването и дразненето на дихателните пътища. Проучването PRINCIPLE се финансира с безвъзмездна помощ от Британския институт за изследвания и иновации и Министерството на здравеопазването и социалните грижи чрез Националния институт за здравни изследвания, като част от фонда за бързо реагиране на правителството на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com