X
 
 

Фалшивите новини - исторически примери далеч преди популизма на Тръмп

4437 0
photo of Фалшивите новини - исторически примери далеч преди популизма на Тръмп
Снимка: iStock/Guliver
Терминът "Фалшиви новини" стана особено популярен, откакто Доналд Тръмп се впусна в политиката. Тръмп успя да стане президент на САЩ и един от акцентите на успеха му безспорно е тама за фалшивите новини. Той, обаче, изобщо не може да се брои за автор на концепцията, посочва френският експерт по комуникации Паскал Фроасар от Парижки университет 8, цитиран от БГНЕС.

Обяснението на Фроасар що е то фалшива новина е по-различно от това на американския президент. Фалшивата новина е "изопачаване на факти, които публикуващият познава". Обяснението на Тръмп е по-различно - новините на конкретни медии, независимо какви са - просто трябва да отговарят на условието да го засягат по някакъв начин.

В исторически план обаче има много примери и то не от толкова близкото минало за фалшиви новини. Ето някои от тях, резюмирани от Фроасар.

Византийската "Тайна история"

Ранните версии на фалшиви новини се намират в "Тайната история" от VI век на видния византийски учен и писател Прокопий, казва историкът на университета в Харвард Робърт Дартън.

Известни като "Тайната история" на английски език, тези текстове съдържат "съмнителна информация" за предполагаемите скандали зад кулисите при царуването на император Юстиниан, казва Дартън. Те били пазени в тайна до смъртта на Прокопий и са в пълен контраст с неговите официални писания за владетеля.

Фараонски победи

Френският изследовател Франсоа-Бернар Юие намира следи от фалшиви новини още по-назад във времето, през периода на египетските фараони преди раждането на Христос.

Например, изтъкнатото като победа на Рамзес II над хетейския народ в битката при Кадис към 1274 г. пр.н.е., което се отбелязва в барелефи и египетски текстове, всъщност е "полупоражение", казва той. Истинският успех е бил "този на пропагандата, на скулпторите и писанията", казва Юие.

Полустински "формулировки"

През XVIII век Франция "формулировки"-те са кратки сатирични или противоречиви текстове, които смесват истината и фантастиката в "ранна форма на фалшиви новини", каза историкът Робърт Зарецки от Университета в Хюстън. Една от тях, публикувана в Лондон през 1771 г. относно скандалите във френския съд, дори предупреждава читателите, че част от съдържанието е "най-правдоподобно", а друга "очевидно фалшива".

Бягство от зоопарка

Продавани по улиците на Франция през същия период, "скалъпените истории" са популярни новини, които често носели фабрикувани съобщения, например, съобщавайки около 1780 г. за улавянето на въображаемо чудовище в Чили. Думата се е преместила на английски език и означава неоснователен слух или история.

Натруфени измами, предназначени да продават вестници, се появяват в американската преса през XIX век.

"Ню Йорк Хералд", например, през 1874 г. разказа за драматично бягство на диви животни от зоопарка "Сентрал Парк", но завършва: "Разбира се, цялата история, дадена по-горе, е чиста измислица".

Изглежда, че горе-долу по това време се е появил терминът "фалшиви новини", казва американският журналист Робърт Лав в "Колумбийския журналистически преглед". Бил е период, когато "бързането на възникващите технологии се пресичаше с практиките на събиране на новини в период на бум за вестниците", казва той.

Операция ИНФЕКЦИЯ

По време на Студената война пресметливата съветска тактика е "умишленото разпространение на фалшива информация, за да се повлияе на мнението и да отслаби врага", в случая Запада, е мнението на Юие.

Емблематичен случай е операцията на КГБ "ИНФЕКЦИЯ", която има за цел хората да вярват, че ХИВ / СПИН е биологично оръжие, създадено в американските лаборатории. Започва се с публикуването в един неизвестен индийски вестник през 1983 г. на анонимно писмо, в което се правят такива твърдения, които в крайна сметка се разпространяват по-широко.

Измамени медии

В края на 1989 г., когато комунистическият режим на Николае Чаушеску се клатеше неудържимо в Румъния, бяха публикувани изображения на осакатени трупове, изкопани от масови гробове край град Тимишоара. Беше казано, че те били на жертви на силите за сигурност на режима. Картините се разпространяваха по целия свят, подбуждайки общественото мнение срещу Чаушеску, който беше екзекутиран към края на годината.

Но труповете се оказаха на хора, починали от болести или злополуки преди разгръщащата се революция.

Повторението на фалшиви информации от други медии е това, което Юие нарече "автоинтоксикация" в своята книга за дезинформация "La Desinformation: Les Armes du Faux" от 2016 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално