Финансовият аспект на половата дискриминация

1406
Финансовият аспект на половата дискриминация
Снимка: iStock/Guliver

Учените оцениха финансовите загуби на компаниите поради предпочитание към пола при наемането на работа. Проучване, проведено в Университета в Орегон (САЩ), показа, че това води не само до дискриминация на работниците, но и до обща загуба на производителност, а това е изпълнено със загуби, според „ EurekAlert“.

Пристрастността между половете при набирането на персонал се отнася до предпочитанията на единия пол пред другия. През последните десетилетия ситуацията се подобри: ако преди 30 години условните пристрастия се отнасяха до 4% от наемането, сега съотношението спадна до 1%. Въпреки това, дори на пръв поглед малък брой заплашва да дискриминира служителите, освен това предубедеността при наемането може да доведе до факта, че недостатъчно квалифициран служител ще получи работа и работата му няма да бъде достатъчно ефективна, предаде БГНЕС.

Психолог: Децата израстват като маргинали и развиват дискриминационни нагласи

„Дискриминационните нагласи нарастват сред младите хора, а и в затворените общности, които с години се създаваха в западните обще...

Използвайки примера на типична компания от „Fortune 500“ (която включва 500-те най-големи американски корпорации по общ доход), в която работят около осем хиляди души годишно, учените показаха, че от загуба на производителност поради дискриминация на служителите, тя може да загуби до 2 , 8 милиона долара. Такива може да са загубите ако коефициентът на пристрастие е 1%, ако показателя се повиши до 4%, загубите могат да достигнат до 17 милиона долара годишно.

В същото време, заключиха експертите, ако целенасочено се набират повече жени, това няма да реши проблема. „Тези методи няма да премахнат дискриминацията и могат да доведат до други проблеми, включително недоволство на служителите“, обясни Джей Харди, асистент по мениджмънт в Университета в Орегон, Колеж по бизнес. Експертите нарекоха максималната обективност в интервютата най-доброто решение на проблема.

В Германия, която се нарича първата европейска икономика, проблемът с неравенството между половете се решава на държавно ниво. За да преодолеят разликата и да подобрят кариерата на жените, те са готови да въведат 30%-на квота за тях в управлението на компании. Бизнесът се отнася хладно отношение на идеята: някои компании смятат въвеждането на квота като неоправдана намеса в частното предприемачество.

По-рано експерти от службата за подбор на персонал „Heidrick&Struggles“ стигнаха до заключението, че от началото на пандемията са по-малко склонни да имат доверие на жени на ръководни позиции: сега те заемат такива позиции само в 3% от най-големите компании в света. Кариерата на жените е изложена на голям риск, тъй като те са тези, които най-често работят в районите, които са най-силно засегнати по време на карантина. Освен това, жените са по-склонни да напуснат работата си, за да се грижат за деца поради затварянето на училищата. 

Стотици години ще са нужни, докато жените станат равни на мъжете на работното място

Жените ще трябва да чакат повече от два века и половина, за да се изравнят с мъжете на работното място, съобщава АФП. Според доклад, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно