Фотошоп или грешка: Учени с писмо срещу руската ваксина

7885
Фотошоп или грешка: Учени с писмо срещу руската ваксина
Снимка: iStock/Guliver

В руските данни за изследването на ваксината срещу коронавирус има изключително много повторения. Учените предупреждавам за възможни манипулации, Русия отрича. Това пише в своя статия, германското издание  Handelsblatt.

Докато руският фонд за преки инвестиции съобщи за продажбата на още 50 млн. дози от ваксината "Спутник V" възникват сериозни съмнения относно нейната ефективност и безопасност. В писмо до медицинското издание The Lancet група изтъкнати учени от няколко страни изказват съмнение за манипулиране на данните, пише журналистът Матиас Брюгман.

За първи път Австралия регистрира нулева смъртност от COVID-19

Австралия за първи път от два месеца е без нови смъртни случаи от коронавирус . Нулевата смъртност е регистрирана във вторник. Заб...

В писмото си те обръщат внимание на груби несъответствия - изказват се съмнения относно идентичния брой антитела у някои от не многото участници в изследването, които доброволно са били ваксинирани с експерименталната ваксина "Спутник V" по време на ранния етап на изследването. 

Учените под ръководството на професор Енрико Бучи от американския университет Темпъл публикува отворено писмо на италианския сайта Cattivi Scienziati, който е специализиран в разобличаването на псевдонаучни изследвания. Към 14 септември писмото е подписано от 19 учени, работещи във водещи университети в Италия, Франция, Германия, САЩ и Япония. По думите на учените в руските данни има редица необясними и очевидни повторения.

Русия тества 6 различни версии на ваксината върху 76 пациенти. И макар да са тествани различни неща, цифрите са еднакви. Малко вероятно е да се наблюдава такова голямо число на дублиращи се данни. Това е все едно да хвърлите зарове и няколко пъти да получите една и съща комбинация от цифри - това е много малко вероятно, обяснява Бучи.

Други учени дори се съмняват, че данните за руската ваксина са обработени с Фотошоп - те са прекалено еднакви и от статистическа гледна точка са малко вероятни, смята италианският професор по имунология и патология Андреа Косарица. По думите му еднаквите числа са много странно явление в експериментите с различни групи хора. В публикуваните резултати от изследвания на други ваксини, които в момента се провеждат, не се наблюдава подобно дублиране.

Учени откриха неутрализатор на коронавируса

Учените са открили най-малкото протеиново съединение, което неутрализира вируса SARS-CoV-2. Резултатите от съответното изследване са пу...

От The Lancet заявиха, че писмото е предадено на авторите на изследването, както и че последните са помолени да вземат участие в научната дискусия.

От Русия отричат данните да са подложени на манипулация. Руският микробиолог Виктор Татарски, обаче споделя, че данните от определени контролни групи "изглеждат прекалено сходни и съществува голяма вероятност да не са възникнали случайно." Макар че, имайки предвид малкия брой доброволци този вариант не може да бъде изключен. Това е една от основните критики, на която бе подложена руската ваксина, която бе регистрирана преди да бъде осъществена третата фаза на изпитания.

Бучи не може да заяви категорично, че резултатите от тестването на руската ваксина са манипулирани, вероятно е да е допусната грешка:"Ние просто не знаем. И това е недопустимо за толкова важно изследване в толкова важно списание."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно