Голяма част от преболедувалите COVID-19 имат дългосрочни проблеми

9734
Голяма част от преболедувалите COVID-19 имат дългосрочни проблеми
Снимка: iStock

Близо една четвърт от хората, заразили се с COVID-19, месец или повече по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията. Това предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване, пише 24 часа.

За целите на изследването са анализирани медицински данни за близо два милиона американци, засегнати от вируса. Проучването е най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването, според независимата организация Феър Хелт, която е събирала информация от здравноосигурителни компании. За целите на изследването са анализирани данните за близо 1,96 милиона души, които са дали положителни проби за коронавирус в периода между февруари и декември 2020 г.

Над половината хоспитализирани с коронавирус изпитват симптоми 6 месеца по-късно

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване. ...

"Въпреки че много пациенти се възстановяват от COVID-19 в рамките на няколко седмици, някои изпитват постоянни или нови симптоми повече от четири седмици след диагностицирането", пишат авторите на изследването. Двата основни изпитвани проблема са различни видове болка за 5 процента от хората и затруднено дишане в 3,5 процента от случаите. Те са последвани от хиперлипидемия или хипертония, неразположение или силна умора, тревожност, чревни проблеми. Пациентите, които са съобщавали за подобни симптоми преди инфекцията си с COVID-19, са били изключени от проучването, обясняват от Феър Хелт, както и тези, страдащи от заболявания като рак, бъбречна недостатъчност и други, които могат да компрометират резултатите.

В детайл данните показват, че малко над 23 процента от заразените са потърсили лечение месец или повече след заразяването си за поне един от анализираните здравословни проблеми. Най-тежките случаи на COVID-19 е по-вероятно да причинят подобни оплаквания: близо 50 процента от хората, хоспитализирани с вируса, са имали поне един от тези здравословни проблеми, в сравнение с 27 процента от симптоматичните случаи на COVID-19 и почти 19 процента от асимптоматичните. Освен това 0,21 процента от хората съобщават, че имат шум в ушите 30 дни или повече след заразяване - проблем, който вече е отбелязан от други изследвания.

И накрая, сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията. Рискът от смърт за тях е бил 46 пъти по-голям, отколкото за тези, които не са били хоспитализирани. Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без COVID-19 не е анализирана като база за сравнение. Постоянните симптоми на коронавирус или т.нар. "дълъг COVID" постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче "все още са неизвестни", отбелязват от Феър Хелт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...