Хиляди се присъединиха към глобалния Марш на науката

1895
Хиляди се присъединиха към глобалния Марш на науката
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди хора се присъединиха към глобалния Марш на науката във Вашингтон снощи, обединявайки се срещу това, което мнозина виждат като „атака над фактите“ от страна на популистките политици.

Обилните дъждове не спряха гражданите и техните речи и песни в знак на тревогата, възникнала след появата на т.нар. „алтернативни факти“ около ключови въпроси като изменението на климата след избирането на Доналд Тръмп за нов президент на Щатите.

„Нямаме планета Б“ бяха написала демонстрантите. Виждаха се и слогани като „Запазете науката ни велика“ по повод Деня на Земята. Протестиращите се спряха пред Капитолия, отправяйки посланието си за наука.

Политическа, но безпристрастна

"Науката е политическа, но не е пристрастна. Тя служи на всички. Заедно можем да спасим света!“, каза пред журналисти Бил Ню от Планетарното общество. Подобни събития и речи имаше по цял свят – от Сидни до Акра.

Във време, когато Земята е отбелязала три последователни температурни рекорда, а ледът се топи безпрецедентно на полюсите, рискувайки покачването на морското равнище през следващите десетилетия да засегне голяма част от континенталната повърхност, е по-важно от всякога да се говори по темата и да се вземат мерки за ограничаване на вредните емисии в авмосферата.

"Отървете се от жаргона", посъветва Тайлър Деуит, звездата на популярното шоу на Ютюб за науката. "Направете това разбираемо, накарайте хората да се грижат, говорете с тях, а не за тях. Не можем да се оплачем от намаляването на финансирането, ако не можем да кажем на данъкоплатците защо науката има значение“, изтъкна той.

Организаторите подчертаха, че протестът е непартиен, но все пак притесненията по отношение на предизвикателствата пред ролята на науката в обществото се засилиха под президентството на Тръмп. Държавният глава предложи драматично съкращение във финансирането за научни изследвания и се обяви срещу пактове за климата и екологичните разпоредби на предшественика му Барак Обама. Той се противопостави на предишния кабинет в подкрепа на консервативните християни, които оспорват преподаването на еволюцията в американските училища.

"С този президент науката е в опасност", казва Елизабет Джонстън, пенсиониран биолог.

Тръмп излезе с изявление, защитавайки политиките на администрацията, насочени към опазване на околната среда, "без да навреди на работещите семейства в Америка".

 "Аз съм твърдо решен да поддържам чистия въздух и вода, но винаги помня, че икономическият растеж подобрява опазването на околната среда“, посочи бизнесменът.

Сателити

Учени: Живи същества живеят под повърхността на Марс

Обитателите на Марс се крият под повърхността му, твърдят учените от NASA. По думите им, обаче, жителите на Червената планета не могат...

Междувременно в Лондон стотици хора се разходиха от Музея на науките до Парламента, носейки знаци със съобщения като "Науката е секси" и "По-малко агресия, повече уравнения". В демонстрациите се включи и актьорът Питър Капалди, изиграл любимия на мнозина Доктор Ху.

В Гана организаторите се фокусираха върху лекции и екологични действия в защита на силно замърсената околна среда.

Протестиращите в Сидни бяха облечени с бели лабораторни престилки и призоваха политиците да подкрепят научната общност.

Гражданите на австралийските градове Мелбърн, Бризбейн, Пърт, Аделаида и новозеландските Уелингтън и Оукланд напомниха, че макар в ден днешен да има толкова много фалшиви новини и алтернативни факти, науката е тази, построила съвременното общество.

Протестиращите в големите университетски градове в Европа публикуваха снимки в Туитър от маршовете в Бон, Хелзинки, Мюнхен и Стокхолм.

Лечение на рак с витамин С дава надежда на болните

Американски специалисти приключиха успешно първата фаза на клинични изпитания за лечението на рака на мозъка и белите дробове с помощта...

В Париж пък се четеше: "Ние сме съпротивата срещу оранжевата заплаха във Вашингтон! Защитавайте науката!"

Все по-енергични

„Виждайки заплахата срещу логичното мислене и фактите, учените са все по-енергични“, заяви Пол Хенъл, главен изпълнителен директор на независимата организация на учени и журналисти Climate Central.

„Учените не са известни със своето приятелство“, казва проф. Дейвид Рей от университета в Единбург.

„Ние сме обучени да разпитваме, да критикуваме и, ако е необходимо, да се конкурираме помежду си. Това, че в момента вървим заедно, е свидетелството колко застрашена е нашата общност“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com