Хората с наднормено тегло са по-застрашени при заразяване с COVID-19?

3288
Хората с наднормено тегло са по-застрашени при заразяване с COVID-19?
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които страдат от затлъстяване, имат около 48% по-висок риск от смъртност от COVID-19, в сравнение с тези, с адекватно тегло, според оценка на Испанското дружество по затлъстяване (SEEDO) и Испанското дружество по ендокринология и хранене, чиито експерти искат от здравните власти да дадат приоритет на тази група в рамките на плана за ваксинация срещу коронавируса, пише БГНЕС. „Хората със затлъстяване имат висок риск от тежко протичане на COVID-19. Те трябва да се разглеждат като рискова група и следователно, след здравните работници и възрастните хора, те трябва да бъдат приоритетна група за получаване на ваксина, огато тя е налице", подчерта генералният секретар на SEEDO Сусана Монерео по време на пресконференция. Тя предложи да представи резултатите от проучване за въздействието на пандемията върху затлъстяването.

По същия начин президентът на SEEN Хавиер Ескалада заяви, че хората със затлъстяване имат 46% по-висок риск от заразяване с COVID-19, 113% по-висок риск от хоспитализация, 78% повече от прием в интензивното отделение и между 30% и 200% повече усложнения при преодоляване на заболяването, отколкото пациентите с коронавирус и нормално тегло. Анализът се основава на много негативни глобални данни: 22% от възрастните и 19% от испанските деца и младежи са със затлъстяване. От там ситуацията, преживяна в резултат на разпространението на коронавируса, само влоши вече диагностицираните случаи и увеличи шансовете за развитие на това хронично заболяване при тези, които не страдат от него, тъй като приблизително 49,8% от общата популация, казват експертите, е натрупала тегло през първите няколко месеца от карантината. По-голямата част (86,6%), между един и три килограма.

Затлъстяването увеличава с над 30% вероятността от деменция

Британски лекари са установили, че затлъстяването има много негативен ефект върху мозъчната функция на възрастните хора, увеличавайки в...

Пациентите, които вече са имали наднормено тегло са тези, които са се влошилс най-много при тези обстоятелства и това увеличение може да бъде от решаващо значение при заразяване с коронавирус, тъй като има "по-голям риск от постъпване в болница, по-лоша еволюция в болницата, по-голяма риск от приемане в интензивното отделение и от необходимостта от механична вентилация и най-важното - от смърт “, подчертава д-р Хавиер Ескалада. Въпреки факта, че няма конкретни данни, свързващи затлъстяването със смъртността от коронавирус в Испания, специалистите разчитат на 75 международни проучвания, за да потвърдят, че хората със затлъстяване имат 48% по-висок риск от смърт след заразяване с COVID-19. Увеличението, уточняват те, е "много по-поразително" при по-младите пациенти.

По отношение на процента на затлъстелите хора, които се нуждаят от хоспитализация, ръководителят на службата по ендокринология и хранене на Университетския болничен комплекс „Ferrol“ Диего Белидо обяснява, че има малко данни, тъй като теглото на всички пациенти не е налице, но единственият регистъ в Испания отразява, че „повече от 20% от хората, които влизат за COVID, са затлъстели“. Белидо обаче смята, че "данните очевидно са подценени. Възприятието на професионалиста е много по-високо от това, което всъщност се съобщава". От своя страна лекарят от работната група по затлъстяването на SEEN Ана де Оланда твърди, че „механизмите, чрез които затлъстяването е свързано с по-лоша прогноза на COVID-19, са многобройни“ и посочва възпалителни процеси и повишени риск от тромби като някои от основните причини за влошаване.

Освен това, затлъстяването е свързано и с по-голям риск от инфекция, тъй като тези, които страдат от него, "имат по-голям брой рецептори на коронавирус", добавя той. Тези пациенти вече имат основно възпаление, което при сливане с COVID се засилва допълнително. По същия начин „имунният отговор на пациентите със затлъстяване е недостатъчен“ и мастната тъкан функционира като „резервоар за вируса“. Поради всички тези причини специалистите от SEEDO и SEEN искат, заедно с трите „класически“ защитни мерки срещу коронавируса - безопасно разстояние, хигиена и маска - послание, което апелира към „необходимостта от поддържайте здравословно тегло или не наддавайте".

Те подчертават значението на определянето на приоритетите на хората със затлъстяване в рамките на плана за ваксинация, тъй като те са, по думите на ендокринолога Алберт Лекубе, „група с много висок риск, която не може да бъде овладяна навреме“. Това, което специалистът предполага е, че след ваксинацията на възрастните хора и здравните специалисти е ред на тези, които страдат от затлъстяване. „Умереното или тежко затлъстяване трябва да се причисли към първите ваксинационни кампании“, казва Лекубе, който предлага да се установи индекс на телесна маса над 35 като „пределна точка“.

Румъния планира данък "захар" за борба със затлъстяването

Румъния обяви, че планира да въведе данък "захар" върху безалкохолните напитки за борба със затлъстяването. Балканската държава ще посл...

От друга страна, и по повод Деня за борба със затлъстяването, SEEDO и SEEN проведоха проучване сред своите партньори, за да оценят въздействието на втората вълна на пандемията върху затлъстяването, от което Изглежда, че 88% от анкетираните професионалисти разбират, че затлъстяването не е „доброкачествена“ болест ", както изглежда се счита от здравните власти и от голямото мнозинство от общото население. „Въпреки че е нарастващ здравословен проблем, който има много негативно въздействие върху заболеваемостта и смъртността и, още по-голям сред хората, засегнати от Covid-19, вниманието към хората със затлъстяване намалява“, каза лекарят.

Освен това, 98% от специалистите, които лекуват пациенти със затлъстяване, вярват, че пандемията и карантината са имали отрицателно въздействие върху затлъстяването и неговите усложнения - пациентите са наддали и са по-зле, повечето от анкетираните (71 %) разбират, че основната причина е влошаването на навиците за здравословен начин на живот и особено липсата на упражнения (възприятие, което съвпада с данните от проучването SEEDO сред общата популация). „Само 2,4% от здравните специалисти, посветени на затлъстяването, смятат, че пациентите със затлъстяване са успели да поддържат предписаното им лечение (диета, упражнения и / или лекарства)“, твърди д-р Монерео.

По същия начин обезсърчението, предизвикано от пандемията (51%), се посочва като основен фактор, участващ в тази тенденция, въпреки че проблемите с връзката с техните лекари или получаването на рецепти също са повлияли. Наблюдава се и увеличаване на усложненията при хора със затлъстяване. 38% от специалистите са открили хранителни разстройства при пациенти и 39% влошаване или поява на метаболитно заболяване, като диабет или дислипидемия. Също така, макар и в по-малък мащаб, мускулно-скелетните и дихателните проблеми и гастроезофагеалният рефлукс са се увеличили (16%).

Що се отнася до бариатричната хирургия, хората със затлъстяване са една от групите, най-засегнати от отмяната или забавянето на предстоящите операции. Само 12% от професионалистите съобщават, че програмите за бариатрична хирургия са поддържани в техните центрове.

Съдът отменил глоба от 50 лв. за шофиране без колан заради затлъстяване

Шофьор от Пловдив бил глобен с 50 лв., защото карал без колан. Съдът обаче отмени санкцията, тъй като водачът представил документи, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com