X
 
 

Хранителна добавка срещу мухъл в хляба води до диабет

5448 0
Хранителна добавка срещу мухъл в хляба води до диабет
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Пропионатът – вещество, което се използва като добавка при печене на хляб, за да се предотврати образуването на мухъл, може да доведе до повишени нива на хормони, свързани с риска от развитие на затлъстяване и диабет. Това беше експериментално доказано от учени в Харвардския университет, съобщи РИА Новости.

При първият експеримент в лабораторни мишки се инжектира пропионат, след което лабораторните гризачи повишават нивата на хормоните, включително глюкагон и норепинефрин, както и наскоро открития FABP4, свързващ протеините с мастните киселини.

Диабет тип 1 нараства с повече от 3% годишно в Европа

На фона на почти универсално увеличаващата се честота на детския диабет тип 1, последните доклади от някои държави показват забавяне на...

Тези хормони допринасят за това, че чернодробните клетки в мишките започват да произвеждат повече глюкоза, което води до хипергликемия, характерна за диабета.

В допълнение, изследователите открили, че редовното прилагане на доза пропионат на мишки, еквивалентна на тази, която обикновено се консумира от хората с хляба, води до значително увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

Във второто проучване са участвали 14 здрави доброволци. Те са разделени на две групи: една консумира храна, към която е добавен един грам пропионат, а другият - храна с плацебо.

Участниците в научната работа са вземали кръвни проби от доброволците преди хранене, по време на хранене, и на всеки 30 минути за последващите четири часа след хранене. В резултат на това първата група също се оказва с повишени нива на хормони, причиняващо метаболитни нарушения.

Създадоха торбички за хляб, които предотвратяват мухлясването

Хлябът и сиренето вече ще се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват растежа на плесен и бактерии, съобщи...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Той пропионатът само се води "вещество, което се използва като добавка при печене на хляб, за да се предотврати образуването на мухъл". Всъщност като всички добавки си е "бойно отровно вещество" целящо разболяването и унищожението на човечеството. Така и лекарствената мафия доволна и хората стават по-малко. Право в 10-ката!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    А зелени човечета виждаш ли често?
    : 2 !