Има контакт: Народите, които ще изчезнат заради COVID-19

9760
Има контакт: Народите, които ще изчезнат заради COVID-19
Снимка: iStock

Коронавирусът заплашва племена, които умишлено са отказали да общуват със света: повечето от тях живеят в басейна на Амазонка в Южна Америка. Понякога обаче те са принудени да напуснат джунглата, а случайните контакти със съседни народи са неизбежни. Това означава, че рискът от предаване на инфекция се увеличава.

Отказали се от контакт

На Земята, според различни оценки, живеят от 150 до 200 безконтактни народи. Така се наричат групите хора, които знаят за съществуването на човешкото общество, но не желаят да взаимодействат с него. В по-голямата си част това са останки от коренното население на Южна Америка, Папуа Нова Гвинея и Андаманските острови.

Откриха племе алкохолици в Конго

Британски антрополози са открили племе алкохолици в Африка – ловците и събирачи Мбенджеле БаЯка значително надвишават нормите на ...

Най-известни са северните сентинелци от едноименния остров в Индийския океан. Те непрекъснато патрулират територията си и атакуват всеки, който се приближи. През 2018 г. представители на войнственото племе убили американския мисионер Джон Чау, който се надявал да обърне туземците към християнството, пише РИА Новости.

Неконтактните хора се занимават предимно с лов и събирателство, някои – с примитивно земеделие. В продължение на няколко века те са били под заплаха от изчезване поради настъплението на цивилизацията, обясняват учени от Южна Америка в скорошен обзор. Опасност представляват бракониери, добивни компании, фермери, проповедници и туристи. Под влияние на външната намеса племената напускат обичайната си среда на местообитание и променят начина си на живот.

Големи щети на коренното население нанасят инфекциите. Имунитетът на изолираните племена не е запознат с повечето от патогените, циркулиращи в човешката популация. Дори вирусът на обикновената настинка е опасен за тях. Типичната причина за смърт е болест, донесена отвън. Например известно е, че огнища на морбили са отнели живота на представители на андаманското племе джарава и индианското яномами.

А през 2014 г. в бразилския щат Акре, спасявайки се от бракониери, нахлуло племето сапанава, което преди това не е било в контакт със света. Няколко дни по-късно мнозина се разболели от грип и само навременната медицинска помощ ги спасила от смърт.

Всъщност ситуацията не е нова. Над 90 процента от индианското население са загинали от инфекциозни заболявания по време на колонизацията. Сега учените се опасяват, че COVID-19 ще се добере до изолираните групи.

Вездесъщата пандемия

Изследовател на изолирано племе е убит със стрела в Амазония

Най-добрият бразилски експерт по живеещите в изолация племена от Амазония е убит от стрела, която го е ударила в гърдите, когато той се...

Изследователи от университета Мато Грасо отбелязват, че етническите малцинства са най-засегнати от коронавируса в Бразилия. Шест и половина пъти по-често те рискуват да умрат от болестта в сравнение с основното население. Учените са провели географски анализ по време на пика на епидемията през пролетта и лятото на 2020 г. и са идентифицирали 16 групи, които са най-податливи на огнища на инфекцията. Двете основни са в северната част на страната и в средния запад.

Не само пандемията е виновна за високата смъртност, смятат учените. Според статистиката сред коренното население, както и по целия свят, от КОВИД по-често умират мъжете и възрастните хора. Очевидно дългосрочната политическа и социална изолация дава своя принос.

Подобна ситуация описват и учени от Еквадор. Поради изолация от цивилизацията и слабо развита инфраструктура малките племена, които съставляват седем процента от населението, са лишени от достъп до здравни грижи. Медицинските лаборатории са изключително в градовете, а услугите им са скъпи.

Въпреки изолацията вирусът прониква в най-отдалечените ъгълчета на страната. Специалистите тествали избирателно 769 души от 14 малки общности и в 12 открили положителни резултати. Понякога до половината от тестовете сочат SARS-CoV-2. Според устни свидетелства на ръководителите на племената хората умирали от КОВИД, но колко – не е известно.

Особена загриженост предизвикват тагаери и тароменане – последните неконтактни групи от затворената част на Националния парк Ясуни. Инфекцията може да стигне до тях чрез взаимодействие с индианците уаорани.

Регистрираха случай на коронавирус при племе край Амазонка

В племе, живеещо по поречието на Амазонка, е регистриран първият случай на заразяване с коронавирус, съобщи „Daily Mail”. Т...

Най-много заразени в Бразилия са установени в племето арара от басейна на Амазонка, влязло в контакт през 1987 г. В пика на епидемията 46 процента от арара имали положителен тест, а общо те са само 121 души.

Неконтактните племена живеят предимно в горите от басейна на Амазонка – най-богатата екосистема на планетата. Биологичното разнообразие им осигурява стабилно съществуване. Но нарастващите апетити на частни и държавни компании лишават малобройните обитатели от обичайния им начин на живот, принуждавайки ги да прекъснат доброволната си изолация.

Така през лятото на 2020 г. десет племена влезли на територията на местна общност в Западна Бразилия. Взели инструменти, банани, хамаци, дрехи и се върнали в гората. Всичко това кара специалистите да търсят начини за контрол на подобни контакти. Задачата е да се сведе до минимум рискът от огнища на COVID-19 сред последните малобройни народи, живеещи в хармония с природата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com