Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19

29177
Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19
Снимка: iStock

Имунологът от Швейцария Мартин Бахман се похвали, че той и екипът в лабораторията му са на крачка от откиването на ваксина срещу коронавируса - RBD-CuMVtt. Това става ясно от интервю на ученния пред TCS MyMed, цитирано от "24 часа":

"Вече имаме няколко кандидати и можем да индуцираме неутрализиращи вируса антитела в опитни животни. Просто казано, тези антитела убиват вируса. Сега трябва да дадем приоритет на тази ваксина, която да бъде разпространена и да се произведе в големи количества", казва той.

Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.

Johnson&Johnson(J&J) обяви, че ускорява изследванията в посока ваксина за COVID-19. Компанията вече е има "водещ кандидат" ср...

Каква е разработката на Бахман?

"За да създадем ваксината, се насочваме към една определена част от вируса – шиповидните протеини. Това са стърчащите конуси, които придават на вируса характерната му форма. Те го правят опасен, защото са един вид ключ, с който той прониква в клетката на тялото, която след това вирусът преобразува във фабрика за вируси", обяснява имунологът. След това ваксината стимулира тялото още преди първата среща с истинския вирус да изгради антитела.

За целта се изолира една малка съставна част от тези шипове на повърхността на вируса, която след това тялото може да разпознае. Тези протеинови частици се умножават в лаборатория и се залепват за неактивна вирусна частица, от което накрая се получава една неопасна имитация на вируса, която подтиква имунната система да произведе правилните антитела.

Просто казано, нашата ваксина предотвратява вируса от това да се свърже с т.нар. ACE2-рецептори и така може да се неутрализира коронавируса", казва Бахман.

Ваксината има положително въздействие върху мишки и според имунолога е "готова".

Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

Три болници в американския щат Масачузетс са получили разрешение за провеждане на първите клинични изпитания в страната на японското ле...

Според Бахман при стегнат и амбициозен план, в тясна връзка с властите, ваксината може да се произведе в достатъчни количества, така че до 6 месеца да бъдат ваксинирани всички швейцарци. По думите му, тя може би ще трябва да се поставя на всеки 10 години, защото вирусът е генетично стабилен.

Производството ще бъде в Швейцария: "За целта сега трябва да се изменят някои правила в рамките на плана за пандемия", поясни Бахман. "Планът е да осигурим достатъчно за Швейцария и след това ще мислим и за останалия свят."

Колко ще струва ваксината? - Твърде рано е да назовем цена. Тя не трябва да е скъпа, за да може всеки швейцарец да си я позволи.

Разработката не е евтина - неправителствената Фондация към Университетската болница в Цюрих подкрепя изследването и в момента се опитва да събере 100 милиона швейцарски франка за проекта.

"Какво научихте от кризата с коронавируса? Изумява ме колко малко е нужно, за да се извади светът от равновесие – колко крехко е обществото ни", казва в интервюто имунологът.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com