Истинската история зад откриването на „Титаник”

25848
Истинската история зад откриването на „Титаник”
Снимка: Getty Images / Guliver

В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките на „Титаник“ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на усилията на учените. Но това се оказа заблуда, съобщава Си Ен Ен.

В интервю за американската телевизия Робърт Балард, откривателят на „Титаник“, разказва за събитията, довели до откритието, които вече не попадат в графата „класифицирана информация“. Балард твърди, че научната експедиция е част от секретна мисия на американските военни, чиято цел била да си върнат две потънали на океанското дъно ядрени подводници.

Нова версия за потъването на "Титаник" - престъпно мълчание на собствениците

Причината за потъването на "Титаник", най-големият океански лайнер за времето си, може да е пожар в трюма за въглища. Това пише The Ind...

„Те не искаха светът да знае за това, затова аз трябваше да измисля история за прикритие“, твърди Балард.

Истинската история за случилото се сега е част от експозиция в „Националния географски музей“ във Вашингтон, която ще бъде отворена до края на годината.

Балард е бил командир в американския флот и учен в Океанографския институт „Уудс хол“. Флотът му предложил средства и възможност за издирването на „Титаник“, но само при условие, че първо потърси ядрените подводници “Трешър” и „Скорпион“, потънали през 60-те години на миналия век.

„Знаехме къде са подводниците“, разказва Балард. „Това, което военните искаха от мен, беше да отида до там, без да позволявам на руснаците да ме последват, защото те се интересуваха от ядрените оръжия, които бяха на „Скорпион“. Трябваше да проверя и какъв е ефектът, който оказват ядрените реактори върху околната среда. Издирването на „Титаник“ послужи като идеално прикритие и пресата не разбра нищо, за това какво всъщност правех“, допълва той.

Когато екипът му приключва с проучването на ядрените подводници “Трешър” и „Скорпион“ остават едва 12 дни до края на пътуването им – време, през което могат да потърсят печално потъналия кораб.

10 неща, които не знаете за Титаник

Титаник е един от най-известните лайнери в света, известен със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април 1912 г. Ще в...

Известният кораб, потънал след сблъсък с айсберг по време на първото си плаване, е открит на дъното на Северния Атлантически океан на дълбочина от 12 000 фута.

„Когато открихме „Титаник“ естествено бяхме развълнувани, тъй като не беше лесна задача. Ние успяхме“, спомня си Балард.

Известното откритие привлича огромно медийно внимание, но истинската мисия на експедицията остава в сянка. В статия на „Ню Йорк таймс“ няколко дни след обявяването на откритието се съдържа серия от „откази от коментар“ на официални лица на въпроси, загатващи за намесата на военните.

Говорителят на флота по това време капитан Брент Бейкър заявява, че единствената цел на експедицията е била да се тества океанографската система, а учените отричат намесата на военните по какъвто и да било начин. „Нямаше нищо класифицирано“, заявява д-р Робърт Спиндел, ръководителят на инженерния департамент на „Уудс хол“, пред „Таймс“.

„Това не е така“, признава Балард и допълва: “Това не беше и единствената ни мисия“.

38 българи губят живота си на "Титаник"

На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер "Титаник". Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, "Тита...

„Не мога да говоря за другите си мисии с флота. Те все още са класифицирани“, категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com