Ивермектин като лекарство за коронавируса: В САЩ още не вярват, СЗО мисли, в България - хвалби

29805
Ивермектин като лекарство за коронавируса: В САЩ още не вярват, СЗО мисли, в България - хвалби
Снимка: iStock

75% намаление на смъртността след прием на Ивермектин при болни от COVID-19. По-бързо изчистване на вируса. По-бързо клинично възстановяване. По-бързо изписване от болница, след като си приет там с диагноза COVID-19. Това е заключението на трима лекари, представено пред Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Националните институти по здравеопазване (на английски: National Institutes of Health (NIH)) са агенция на Департамента по здравеопазване на САЩ и са основната агенция на американското правителство, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването).

Лекарите, които представят тези заключения, са д-р Пиер Кори, който нашумя с емоционална презентация пред комисия на Сената в края на 2020 година, в която призова сенаторите да вземат отношение и да задължат Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) да разгледат новите данни за Ивермектин, д-р Пол Марик, който въведе един от първите болнични протоколи за лечение на COVID-19 с Ивермектин в САЩ и проф. д-р Андрю Хил, изследовател от Университета в Ливърпул.

"За да спасим хиляди, които иначе ще умрат, докато чакат да бъдат ваксинирани, трябва да бъдат променени препоръките на NIH за употребата на Ивермектин като превантивно средство срещу COVID-19, в ранните фази на болестта и при по-късното ѝ развитие", настоя Кори, визирайки насоките на NIH от 27 август, 2020 година. Заедно със своите колеги той представи данни от 18 рандомизирани проучвания от цял свят с общо 2100 пациенти.

Решението

Според NIH, има "недостатъчно значими" данни, за да бъде направена промяна в препоръките за лечение на COVID-19. Необходими са резултати от "адекватно подкрепени, с добър дизайн и добре изпълнени клинични проучвания, за да се представят научно обосновани доказателства за ролята на Ивермектин в препоръки за лечение на COVID-19", казват експертите, от които зависят препоръките. Те добавят, че текат няколко клинични проучвания за ефекта от лекарството.

Лекар обясни защо в "Пирогов" са се отказали от Ивермектин и проучването на фирмата на Домусчиев (ВИДЕО)

"Над 35 000 са пациентите преминали през „Пирогов“ от началото на пандемията, като това число включва не само хората с...

Изрично е уточнено, че наистина има проучвания, които показват ефекта, цитиран от д-р Кори и колегите му, но те имат недостатъци, които ги правят "предубедени”. Например – малки са като мащаб, използвани са различни дози Ивермектин и различен график на прием, някои от проучванията не са били "слепи" т.е. създава се предпоставка за предубеденост, използвани са коктейли от лекарства (азитромицин, хидроксихлорокин, цинк, кортикостероиди), а не само Ивермектин, което пречи да се разбере точната ефикасност и безопасност на Ивермектин. Невинаги е добре описан и стадият на COVID-19 при участвалите пациенти.

В представеното заключение, с което е взето решението, се уточнява, че при ин витро проучвания (т.е. в лабораторни условия) Ивермектин спира вируса на SARS-CoV-2 в клетъчни култури. Но за да може да има такъв ефект и при клинична употреба върху хора, дозата трябва да е 100 пъти по-голяма от одобрената от FDA! Вече има проучване, че Ивермектин може да се дава в 10 пъти по-голяма доза от одобрената от FDA, но то трябва да бъде потвърдено и от други научни екипи. Но големият пробив в случая е, че NIH променя становището си за Ивермектин като лек срещу COVID-19 - агенцията казва в насоките си за лечение на COVID-19, че не може да се обяви нито "за", нито "против" употребата на лекарството като препарат, лекуващ COVID-19, докато преди тази презентация становището беше твърдо "против".

Ивермектин в България

На 26 януари, проф. д-р Андрю Хил публикува мета анализ в YouTube за редица проучвания от цял свят за ефекта на Ивермектин при COVID-19 (разгледал е 56 рандоминизирани изследвания, включително обаче и нерецензирани и в крайна сметка заключенията се правят върху 18 изследвания, представени и пред NIH). Някои от заключенията – данните сочат, че влиянието на Ивермектин зависи от големината на дозата и времето на прием. Когато става въпрос за по-висока доза и по-дълъг период на прием, резултатите са по-добри – за овладяване на възпалителен процес, за изчистване на вируса, за по-малък престой в болница. Д-р Хил говори за прием на Ивермектин в доза от 0,4 милиграма на килограм в рамките на 5 дни, на база съпоставка на няколко проучвания.

В анализа, който е почти 45 минути, д-р Хил уточнява, че предава заключенията си на СЗО за оценка. И признава, че регулаторните органи трябва да видят повече данни и за протоколите на провеждане на изследванията, като уточнява, че в много от разглежданите от него изследвания има неясноти по определени показатели, включително точно проследяване на пациенти. "Идват още данни, но трябва да сме внимателни", подчерта д-р Хил, като даде за пример за чакана нова информация и с българското проучване, направено от фирма на Кирил Домусчиев.

Компанията, където е създаден "Ивермектин", не вижда данни да помага срещу коронавируса. Фирма на Домусчиев казва друго

Фармацевтичният гигант Merck публикува официално становище за световноизвестното вече лекарство "Ивермектин", според което компанията к...

Изследването на Кирил Домусчиев

В България тестваният в проучване на "Хювефарма" лекарствен продукт с Ивермектин – "Хювемек", вече има позволение за търговска употреба т.е. свободна продажба в аптеките, уточниха от ИАЛ и здравното министерство пред Actualno.com. Лекарството се купува с рецепта и е за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза (ангилулоза). А в интернет вече можете лесно да се натъкнете и на негова реклама. Достатъчно е и да пуснете в Google търсене по следните ключови думи: "Ивермектин е в листата на най-важните медикаменти на СЗО", за да видите по-апетитен пиар (един от първите резултати в търсачката е Нова телевизия, за която Домусчиеви наскоро постигнаха споразумение за продажба) и ключовото изречение: "Установeно е, че “Ивермектин” е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкият имунодефицитен вирус – 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса и се правят проучвания за SARS-CoV-2". Само че NIH казва за всичко това в цитираното по-горе решение да не променя засега насоките за употреба на лекарството в САЩ, че е на лабораторно ниво – "няма докладвани клинични проучвания за клиничната полза от Ивермектин за пациенти, разболели се от следните вируси – денга, зика, ХИВ и жълта треска".

Към настоящия момент в Република България няма разрешен за употреба лекарствен продукт, съдържащ Ивермектин, с вписано показание в кратката му характеристика за лечение на COVID-19. Това казаха от ИАЛ и здравно министерство на изрично запитване на Actualno.com. Но на ниво болница може да бъде употребено лекарствено средство за лечение, независимо дали е разрешено за свободна продажба в аптеките, ако вътрешна комисия прецени това - т.нар. състрадателна употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно