Изграждане – а не събаряне – на стълба, наречен „Верига за доставки“

4241
Изграждане – а не събаряне – на стълба, наречен „Верига за доставки“
Снимка: iStock

Веригите за доставка се радват на голяма популярност в наши дни. Трябваше да настъпи голямо радикално променящо мисленето ни събитие, което да подчертае важността и нестабилността на глобалната и взаимозависима мрежа на вериги за доставка. Подобно на ефекта на доминото в политиката, прекъсването на веригите за доставка доведе до вълнообразен ефект с често опустошителни последици върху начина, по който стоките и продуктите се извличат (набавят), произвеждат и доставят до потребителите по целия свят.

Доминото започна да пада, когато перфектната буря се надигна по света. Стрес-фактори се появиха върху веригите за доставка, принуждавайки много производители да се борят, за да се опитат да издържат на търсенето, тъй като мрежите за доставка се сринаха.

Висококачествените и високо функционални вериги за доставка осигуряват безпроблемен цикъл от началото до края: от суровините до доставката на даден продукт – и създават ефективност; те са показателни за успешните компании. Според проучване на Deloitte 79% от компаниите с високоефективни вериги за доставка постигат ръст на приходите, по-добър от средния за своя отрасъл. И обратно, едва 8% от бизнеса с по-малко гладки вериги за доставка отчитат над средния ръст, показвайки колко критично важни са взаимовръзките между дадено предприятие и неговата верига за доставки.

Като един от най-големите доставчици на хранителни продукти в световен мащаб Herbalife Nutrition изгради верига за доставки, която е един от стълбовете на успеха на нашата компания, доставяйки продукти за здравословно хранене до 94 пазара по света. Смятаме го за своя отговорност да споделяме своите знания, тъй като създадохме система за снабдяване, която е не само високоефективна, но в много случаи може да издържи на „технически“ прекъсвания. Ние произвеждаме хранителни продукти, състоящи се от множество съставки, повечето от които включват източници на естествени съставки, и ги продаваме чрез независими дистрибутори в 94 държави. В момента компанията произвежда приблизително 120 продукта, обхващащи над 4700 SKU кода по целия свят.

Три ключови фактора

• Изграждане на устойчивост с „мрежа от мрежи“

За да изградим устойчивост в нашата верига за доставки и да й дадем възможност да издържа на множество стресови фактори, ние започнахме, като се уверихме, че имаме сериозна прозрачност и контрол върху пътуването от началото до края на нашите продукти. Подобно на повечето компании и нашата верига за доставки е непрекъснато развиващ се сбор от множество технологии, които обслужват ниша в глобалната си дейност. Тези фокусирани технологии позволяват повече пъргавост и гъвкавост, за да отговорят по-добре на непрекъснато променящия се бизнес пейзаж. Недостатъкът е, че могат да трупат обеми информация и могат да въвлекат едно предприятие в себе си и то да не успее да разпознае промяната в рамките на взаимозависимости и да няма цялостен поглед, а вместо това да си създаде слепи точки за управление. Пробивът в нашата верига за доставки беше свързването на тези технологии в „мрежа от мрежи“ чрез използване на приложения за бизнес разузнаване за стимулиране на свързаността. Това дава на нашите източници и изпълнители по веригата за доставка способността да виждат и разбират не само какво се случва в техния поток, но и по-добре да разберат зависимостите и общото влияние на веригата върху цялостното представяне.

  • Знанието е Цар

Прозорливостта на пазарно ниво е от решаващо значение за поддържането на оптимална верига за доставка, която балансира между приоритета на обслужване [услугата] и цената на материалните запаси. Без познания в реално време ръководителите на веригите за доставка често гледат в огледалото за обратно виждане и не могат пъргаво и своевременно да реагират на търсенето и предлагането. Тъй като Herbalife Nutrition изпраща продуктите си директно до потребителите чрез обширна глобална дистрибуторска мрежа и не разчита на каналите за търговия на дребно, ние получаваме незабавна обратна връзка от нашите опитни и схватливи екипи – въз основа на тяхната активност в тази област. Тъй като дейността на дистрибутора се променя, ние можем да използваме тези показатели, за да прогнозираме по-добре тенденциите, преди те да се появят. Когато видяхме скорошното нарастване на търсенето на продукти за имунната система в Китай – при появата на COVID, успяхме да използваме тази дейност, за да прогнозираме по-добре как другите пазари вероятно ще реагират, когато вирусът се разпространи по целия свят. Използвайки съвместни дистрибуторски показатели, ние успяхме да подобрим предлагането на услуги и по-бързо да предвидим промени в тенденцията на продажбите, без да се налага да разчитаме на значителни резерви в складовата наличност, за да поемем неизвестното.

  • Взаимоотношения с благонадеждност

Тъй като голяма част от доставките на основните продукти на Herbalife Nutrition идват от централизирана вертикално интегрирана производствена среда, най-голямото ни предизвикателство пред веригата за доставка е времето за доставка на продукт за консумация, който изисква променена скорост, гарантираща свежест и качество. За да сме сигурни, че сме оптимизирали това време за изпълнение, трябваше да изградим структура, фокусирана върху променливостта между всички точки за обмен по веригата за доставка. Твърде често изменението, което причинява смущения или прекомерни разходи за пренос на складова наличност, е резултат от често пренебрегваните по-малко очевидни места за обмен между традиционните стълбове за доставка на суровини, производство и дистрибуция. Това са именно тези срединни етапи като тестване на съставките, пускане на продукта на пазара, уреждане на транспорт, управление на вноса и проверки на качеството, вероятно добавящи висока променливост, която често може да се превърне в капан за продуктите, добавяйки риск, време и разходи. Когато се съсредоточим върху променливостта на всеки от тези етапи и направим надеждността и последователността им част от цялостната стратегия за веригите за доставка, резултатът добавя значително подобрение във времето за изпълнение, намалява складовата наличност, заложена „за всеки случай“, с далеч по-добра предсказуемост и като цяло по-добро обслужване и качество.

Като 40-годишна компания ние сме се учили с течение на времето. Промените, направени от Herbalife Nutrition, с цел да подобри своята верига за доставка, увеличиха точността на прогнозирането и създадоха ефективност и спестяване на разходи в други области, включително в производството и маркетинга. Изградихме и гъвкава верига за доставки, която по-добре подпомага бизнеса, докато расте. Herbalife Nutrition консолидира 1,2 милиарда щатски долара годишни разходи в единна среда за планиране на производството и допълване на дистрибуцията, което на свой ред подобри нивата на обслужване от 96% на 99% в рамките на три години.

Продължаваме да се развиваме, да се учим и да подобряваме нашите системи, за да отговорим на изискванията на нарастващата ни клиентска база. За нас веригите ни за доставка не се отнасят единствено до управлението на потока стоки и свързаните с това приходи, те са един от стълбовете на инфраструктурата на нашата компания и са от решаващо значение за нашия успех. Във време, когато потребителите са чувствителни към цените и преценяват отново кое е най-важно, се надяваме други компании да приложат нашите знания и да осигурят доверие и последователност, които помагат не само на клиентите им, но и на тяхната марка и компания.

Трой Хикс, старши вицепрезидент на глобалната верига за доставки към Herbalife Nutrition

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com