Изненада: Учени откриха нов слой на 160 км под повърхността на Земята

19394
Изненада: Учени откриха нов слой на 160 км под повърхността на Земята
Снимка: iStock

Учените откриха скрит слой на Земята, който се намира на 160 км под повърхността и покрива поне 44% от планетата, предаде “Дейли Мейл”. Този неизвестен досега регион от разтопени скали е част от астеносферата, разположена под тектонските плочи в горната мантия, която представлява мека граница, позволяваща на твърдите скални плочи да се движат.

Въпреки че откритието е значимо, то разбива дългогодишните теории, че разтопените скали влияят върху вискозитета на астеносферата. “Когато мислим за нещо, което се топи, интуитивно смятаме, че то трябва да играе голяма роля. Но това, което открихме, е, че дори когато дялът на разтопената материя е доста висок, ефектът й върху потока на мантията е много малък”, казва Джунлин Хуа от Тексаския университет в Остин.

Какво се случва под Земята и защо това е толкова важно за човечеството?

Неотдавнашни новини в медиите обрисуваха озадачаваща картина на случващото се под земята - такава, в която земното ядро прави някои мно...

Предишни теории предполагаха, че движението на тези тектонични плочи вероятно се дължи на конвекционни течения в разтопените скали в земната мантия под кората. Тази идея би обяснила как твърдите скални плочи могат да се движат безпроблемно под повърхността.

Изследователите от Тексаския университет в Остин обаче сложиха край на тази теория. И макар че това може да изглежда като удар за научната общност, съавторът Торстен Бекер заяви, че това означава една сложна променлива по-малко за компютърните модели на Земята. Не можем да изключим, че локалното топене няма значение – каза Бекер, който проектира геодинамични модели на Земята в Института по геофизика към Джаксън Скул на Тексаския университет. “Но мисля, че това ни кара да гледаме на тези наблюдения на топенето като на маркер за това, което се случва в Земята, а не непременно като на активен принос към нещо”, казва той.

Идеята да се търси нов слой в земните недра хрумва на Хуа, докато изучава сеизмични изображения на мантията под Турция по време на докторското си изследване. Заинтригуван от признаците на частично разтопена скала под земната кора, Хуа събира подобни изображения от други сеизмични станции, докато не получава глобална карта на астеносферата. Това, което той и други са смятали за аномалия, се е срещало често по целия свят, появявайки се на сеизмичните показания навсякъде, където астеносферата е била най-гореща.

Следващата изненада идва, когато сравнява картата на разтопената земна кора със сеизмичните измервания на тектоничните движения и не открива никаква връзка, въпреки че разтопеният слой обхваща почти половината планета, предаде bgvoice.bg. “Тази работа е важна, защото разбирането на свойствата на астеносферата и произхода на причините за нейната слабост е от основно значение за разбирането на тектониката на плочите”, казва съавторът Карен Фишер, сеизмолог и професор в Университета Браун.

Когато сърцето на Земята спре: Какво означават промените в земното ядро

Въртенето на твърдото вътрешно ядро ​​на Земята наскоро почти напълно спряло и може да обърне своята посока. Такова заключение направих...

Откриването на новия слой идва по-малко от месец, след като учените обявиха, че въртенето на вътрешното ядро на Земята се забавя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com