Изтеглени са партиди лекарства за кръвно заради риск от рак - потвърждават ли се български данни?

24155
Изтеглени са партиди лекарства за кръвно заради риск от рак - потвърждават ли се български данни?
Снимка: Gettyimages.com

Само за два месеца (март и април) фармацевтичният гигант Pfizer изтегли от пазарите в САЩ и Пуерто Рико партиди от две свои лекарства заради повишено количество нитрозамин (N-nitroso-quinapril).

И в двата случая обяснението е, че има по-голямо количество, отколкото е приемливото ниво на прием за хората на дневна база.

Съдът възстанови окончателно на работа скандално уволнен по времето на Борисов професор

Окончателно – проф. Георги Чернев, който беше възстановен на работа в кожната клиника на МВР в началото на есента на 2021 година,...

В първия случай изтегленото лекарство е Accuretic, което съдържа хидрохлоротиазид. Във втория е изтеглено Accupril. Второто лекарство се използва за лечение както на хипертония. То се ползва и в комбинация с диуретици при сърдечни проблеми. Лекарството е в употреба от 30 години, докато Accuretic – от 20 години. И Accuretic е лекарство, което се ползва за лечение на високо кръвно.

Защо има изтегляне?

От Pfizer обясняват, че според тях съотношението полза – риск остава позитивно т.е. ползата е по-голяма, но казват и следното: Дългосрочният прием на N-nitroso-quinapril може да доведе до потенциално повише риск от развитие на рак. Няма обаче пряк и незабавен риск от такова нещо.

ОЩЕ: Има много малък риск да се разболеете от рак заради прием на лекарства за кръвно, казва Европейската агенция по лекарствата

На практика Pfizer открито обявява замърсяване на два нови класа антихипертензивни медикаменти с нитрозамин, надвишаващ така наречената ежедневна допустима доза или ADI- acceptable daily intake dosis, разрешена от FDA/EMA (Американската/Европейската агенция по лекарствата). Това зяви пред Actualno.com проф. Георги Чернев, началник на кожната клиника на МВР болница.

Широк международен отзвук на български конгрес по кожна хирургия

Професор Чернев, как мина 4-тия национален конгрес по дерматологична хирургия? Колко бяха посетителите на конгреса? Мина добре и сравн...

Притеснителното е, че това са клас медикаменти, намиращи широко приложение по света и у нас: АСЕ инхибитори и тиазидни диуретици. Имайки предвид и данните за замърсяване на сартани с нитрозамини, проблематиката става доста притеснителна и на практика пациентите са без сериозни алтернативи като заместители на тези три класа лекарства, добави проф. Чернев.

Първо, адмирации за фирмата Pfizer за политиката, която води - на максимална информираност, на оповестяване и опит за отстраняване проблема и на обстоятелствата, довели до него. Аналогично би следвало да е поведението и на другите (вероятно) засегнати медикаменти от други фармацевтични фирми, за да се предпазят крайните потребители. Дано последват този пример, каза професорът, като добави: "Поздравления отново и за реакцията на Pfizer! Интерпретацията на данните сочи, че вече дори и мономедикацията с тиазидни диуретици би могла да бъде доста опасна по отношение генериране на различни форми на рак, а не само на кожни тумори! Аналогична би следвало са е интерпретацията след приложението на определени АСЕ инхибитори!".

"Що се касае до новите споделени групи от медикаменти (в частност за тиазидните диуретици) и доказана вече контаминация с нитрозамини - ние многократно сме публикували десетки клинични наблюдения в международни списания, а именно, че паралелният им прием (в комбинация със сартани) увеличава допълнително риска от развитие на множествени ракови форми: кожни тумори, но и не само. До 4 тумора при пациент! Публикациите са налични. Няколко години по-късно фармацевтична фирма признава за тези завишени нива на карциногени дори в тиацидните диуретици и АСЕ инхибиторите! Данните са от 2022 година, а българския принос по темата е определено наличен", уточни проф. Чернев.

"Останалият ми кратък коментар ще е свързан отново с нашите научни наблюдения през годините 2018-2021, които бяха обект на агресия от еднокнижници от околностите на столицата и техни подопечни шофьори или икономисти, играещи си със системата на здравеопазването и съдбите на хората. Нека сега те да бъдат лично запитани как реагираха през тези години на десетките наши сигнали и защо не обърнаха внимание на тъй желаните от над проверки на фирмите относно потенциално карциногенни медикаменти на пазара? Отговорността е при тях - питайте ги директно? Задайте въпросите си и към водещите лица на дружеството ни по кардиология и на това по артериална хипертония. Страничните ефекти от тези медикаменти са налице и се сблъскваме с тях ежедневно. Официализирането им не е спряло. Скоро следват новите данни и не са малко като обем. Борбата ни е обща и цели постигане на максимална ранна превенция като резултат от дипломация и консенсусни решения! Никой не търси противопоставяне и конфронтация. Нека извървим този път докрай, защото заедно бихме могли да бъдем по-полезни за пациентите и по-силни като гилдия", заяви проф. Чернев.

ОЩЕ: Съдебен иск в САЩ подсказва, че български професор е прав за риск от рак в някои лекарства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com