Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души

9137
Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души
Снимка: istock

Международен екип от климатолози е изчислил последиците от ядрена война върху селското стопанство и е стигнал до извода, че размяната на термоядрени удари между САЩ и Русия ще доведе до масов глад и гибелта на 5 милиарда жители на планетата. Изследването е публикувано в списание Nature Food. Пресслужбата на университета Рътгърс обяви резултатите в понеделник, 15 август.

"Резултатите от тези изчисления ясно показват, че трябва да изключим самата възможност за възникване на ядрен конфликт. Светът вече няколко пъти плътно се е доближавал до този сценарий. Пълната забрана на ядрените оръжия е единственото дългосрочно решение на този проблем", казва професор от университета Рътгърс (САЩ). ) Алън Робок, чиито думи цитира пресслужбата на висшето учебно заведение.

ОЩЕ: Ядрената война между Русия и САЩ избухва - какво ще се случи (ВИДЕО)

Днес много учени смятат, че дори ограниченото използване на атомни оръжия ще доведе до феномен, който американският астроном и астробиолог Карл Сейгън нарече „ядрена зима“. Под тази фраза се разбира рязко охлаждане на климата в продължение на няколко десетилетия или векове, причинено от огромна маса прах и сажди, изпуснати в атмосферата след взаимни ядрени удари.

Професор Робок и колегите му се интересували как настъпването на "ядрена зима" ще се отрази на състоянието на селското стопанство на планетата в краткосрочен и дългосрочен план. За целта учените разработили климатичен модел, благодарение на който проучили в детайли всички климатични и екологични последици от военните операции с използването на термоядрено оръжие.

Последиците от ядрена война

Използвайки тази информация, учените изчислили как глобален ядрен конфликт между Русия и Съединените щати, както и по-малко мащабна размяна на удари между Индия и Пакистан, биха повлияли на реколтите и възможността за отглеждане на четири ключови култури – ориз, царевица, пшеница и соя. Освен това климатолозите проучили как една ядрена война ще засегне домашните животни и аквакултурите.

Изчисленията показали, че дори относително ограничен по мащаб конфликт между Индия и Пакистан ще доведе до рязък спад в добивите на всички ключови култури за най-малко пет години след началото на войната. Средно обемите на производство на храна ще спаднат със 7%, което ще причини сериозни проблеми с достъпа до храна по света и ще доведе до смъртта на стотици милиони хора от глад.

Повишен риск от ядрена война - започва ли безконтролното въоръжаване?

От своя страна пълномащабна ядрена война между Русия и САЩ ще провокира катастрофални последици за селското стопанство на всички континенти на Земята, с изключение на Австралия. Според оценките на проф. Робок и колегите му общата производителност на световното селско стопанство ще намалее с 90%, което ще предизвика глобален глад и ще доведе до гибелта на повече от 5 милиарда души в допълнение към 360-те милиона жертви на войната.

Подобни последици от ядрена война и "ядрена зима", както смятат учените, са още един аргумент в полза на ускоряване на преговорите за забрана на разработването и използването на ядрени оръжия. Както се надяват учените, събраната от тях информация ще убеди представителите на деветте ядрени сили да участват по-активно в тези преговори в ООН и други ключови международни организации.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ядрена война: Оръжието на Страшния съд. Колко секунди остават?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com