Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души

9176
Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души
Снимка: istock

Международен екип от климатолози е изчислил последиците от ядрена война върху селското стопанство и е стигнал до извода, че размяната на термоядрени удари между САЩ и Русия ще доведе до масов глад и гибелта на 5 милиарда жители на планетата. Изследването е публикувано в списание Nature Food. Пресслужбата на университета Рътгърс обяви резултатите в понеделник, 15 август.

"Резултатите от тези изчисления ясно показват, че трябва да изключим самата възможност за възникване на ядрен конфликт. Светът вече няколко пъти плътно се е доближавал до този сценарий. Пълната забрана на ядрените оръжия е единственото дългосрочно решение на този проблем", казва професор от университета Рътгърс (САЩ). ) Алън Робок, чиито думи цитира пресслужбата на висшето учебно заведение.

ОЩЕ: Ядрената война между Русия и САЩ избухва - какво ще се случи (ВИДЕО)

Днес много учени смятат, че дори ограниченото използване на атомни оръжия ще доведе до феномен, който американският астроном и астробиолог Карл Сейгън нарече „ядрена зима“. Под тази фраза се разбира рязко охлаждане на климата в продължение на няколко десетилетия или векове, причинено от огромна маса прах и сажди, изпуснати в атмосферата след взаимни ядрени удари.

Професор Робок и колегите му се интересували как настъпването на "ядрена зима" ще се отрази на състоянието на селското стопанство на планетата в краткосрочен и дългосрочен план. За целта учените разработили климатичен модел, благодарение на който проучили в детайли всички климатични и екологични последици от военните операции с използването на термоядрено оръжие.

Последиците от ядрена война

Използвайки тази информация, учените изчислили как глобален ядрен конфликт между Русия и Съединените щати, както и по-малко мащабна размяна на удари между Индия и Пакистан, биха повлияли на реколтите и възможността за отглеждане на четири ключови култури – ориз, царевица, пшеница и соя. Освен това климатолозите проучили как една ядрена война ще засегне домашните животни и аквакултурите.

Изчисленията показали, че дори относително ограничен по мащаб конфликт между Индия и Пакистан ще доведе до рязък спад в добивите на всички ключови култури за най-малко пет години след началото на войната. Средно обемите на производство на храна ще спаднат със 7%, което ще причини сериозни проблеми с достъпа до храна по света и ще доведе до смъртта на стотици милиони хора от глад.

Повишен риск от ядрена война - започва ли безконтролното въоръжаване?

От своя страна пълномащабна ядрена война между Русия и САЩ ще провокира катастрофални последици за селското стопанство на всички континенти на Земята, с изключение на Австралия. Според оценките на проф. Робок и колегите му общата производителност на световното селско стопанство ще намалее с 90%, което ще предизвика глобален глад и ще доведе до гибелта на повече от 5 милиарда души в допълнение към 360-те милиона жертви на войната.

Подобни последици от ядрена война и "ядрена зима", както смятат учените, са още един аргумент в полза на ускоряване на преговорите за забрана на разработването и използването на ядрени оръжия. Както се надяват учените, събраната от тях информация ще убеди представителите на деветте ядрени сили да участват по-активно в тези преговори в ООН и други ключови международни организации.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ядрена война: Оръжието на Страшния съд. Колко секунди остават?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com