Япония се е преместила с 5 м на изток

6727
Япония се е преместила с 5 м на изток

След най-мощното в националната история земетресение от 11 март 2011 година, територията на Япония продължава да се премества на изток към Америка. Както съобщава в сряда държавното Управление за географска информация, само за последната година територията на префектурите Мияги и Ивате, който са в североизточната част на главния остров Хоншу, се е преместила на отделни места с 10 см.

След труса с магнитуд 9,0 обширни райони от тази зона са се преместили към Америка на около 5 метра. Максимално преместване е регистрирано на полуостров Ошика в префектурата Мияги – 6,4 метра. Сега дрейфът на изток на равнината Канто, където е разположен мегаполисът Токио, е спрял, но в североизточната част на остров Хоншу продължава.

Японките вече ще може да се омъжват 6 месеца след развода

Правителството на Япония внесе поправка в действащ повече от 100 години закон, който забранява на жените да се омъжват отново в течение...

Под въздействието на земетресението в обширни райони на японския североизток е фиксирано пропадане на повърхността, но в последно време равнището е започнало да се възстановява. Амплитудата на вертикалните колебания само за една година са били около 5 см. На същия полуостров – Ошика – повърхността в един от районите пропада с около метър след земния трус, но през следващите 5 години се вдига с 40 см.

Според експертите височината на повърхността в засегнатите от земетресението в североизточната част на Япония райони ще се възстанови, но това ще отнеме няколко десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com