Как начинът ни на живот се предава на децата и внуците ни

6710
Как начинът ни на живот се предава на децата и внуците ни
Снимка: iStock/Guliver

Храненето, физическата активност и травматичните преживявания - всичко това променя функцията на гените и може да окаже влияние на бъдещите поколения. Това пише за австрийското издание Kurier врач, професор по неонатология и теолог Георг Зимбрюнер.

"Казваха ни, че гените определят живота ни. Но има нещо, което излиза извън пределите на генетиката и играе по-голямо значение в живота ни- това е епигенетиката. Тя изучава как се идентифицират и регулират гените. Гените са не подаващ се на влияние, предаващ се по наследство текст на генома. Но травматични събития, преживявания по време на бременността, условията на околната среда и начинът ни на живот могат да променят активността на гените ни и се подават на промените на паметта", обяснява експертът.

Откриха ново състояние на материята

Материята може да приеме много форми - от познатите твърда, течна и газообразна, до по-сложни състояния, открити на границите на физика...

Затова ние не сме роби или марионетки на нашите гени и имаме определена власт над тях. Такива епигенетични промени обхващат три поколения.

В живота има периоди, в които човек е особено възприемчив към епигенетичните промени. Това е времето три месеца преди зачеването, периодът на бременноста, преди раждането, първите години след него и периодът на половото съзряване. Например, ако три месеца преди зачеването родителите са приемали храна, богата на мазнини, то това може да доведе до нарушаване на обмяната на веществата при първото поколение. По време на бременността на епигенетичните промени влияе стресът и заболяванията на майката, нейното хранене, а така също и употребата на токсични вещества, като никотин.

От особено значение е и спортът. Участниците в едно от изследванията в продължение на три месеца тренирали само единия си крак, като по този начин на него се формирала повече мускулна маса. Интересното било, че съществено се променила активността на гените - в 5 хил. точки от ДНК са били установени епигенетични разлики между тренираните и нетренираните мускули.

На епигенетичните промени влияе е и отрицателният опит, като увреждания, травми и страдания. Така при хората, преживели Холокоста са установени епигенетични промени, които са ги направили по-устойчиви на стрес и в сравнение с другите хора при тях е била отслабена активността на гена, повишаващ възприемчивостта към стрес. При техните потомци, напротив - присъства противоположната епигенетична модификация: активността на този ген е била повишена и те са по-възприемчиви към стрес.

Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

Бактериите, причиняващи тежки форми на ентероколит, са се приспособили към живот в болниците, благодарение на него те все по-често създ...

"Вече не може да се оправдаваме с това, че за всичко са виновни гените ни. Предаваме нашите епигенетични промени на потомците ни. Носим отговорност за нашето здраве, начина ни на живот, нашия живот и живота на потомците ни." допълва Георг Зимбрюнер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно