Кой е бил Чингис хан – воинът, основал Монголската империя

25166
Кой е бил Чингис хан – воинът, основал Монголската империя
Снимка: iStock

Чингис хан (1160 – 1227) основава Монголската империя, която се простира от Тихия океан до Европа. Но много подробности за великия воин остават неизвестни. Например не знаем как е изглеждал той, защото нито един автентичен негов портрет не е оцелял до наши дни. Всички негови изображения, които съществуват, са създадени след смъртта му или от хора, които никога не са го срещали.

Освен това, докато Чингис хан не получава контрол над уйгурския народ, монголците нямат писмена система. Много оцелели записи за него са написани от чужденци. Един важен монголски запис, наречен „Тайната история на монголите“, е написан анонимно (както подсказва името му) някъде след смъртта на Чингис хан.

Според това, което съвременните историци могат да съберат, Чингис хан е роден някъде около 1160 г. (точната година не е сигурна) и умира през август 1227 г., вероятно от бубонна чума, докато води кампания срещу тангутите: Чингис хан може да е бил убит от пандемия.

Чингис хан е роден с името Темуджин. По това време Монголия не е обединена и е управлявана от различни кланове и племенни групи. Баща му Есугей „бил господар и водач на 40 000 шатри или семейства. Дори братята му, включително по-възрастните от него, го признават за свой лидер и глава на клана Борджигин“, пише Сайед Анварул Хаке Хаки, бивш преподавател в мюсюлманския университет Алигарх в Индия.

Майката на Темуджин, Хоелун, била пленена от клана на баща му и принудена да стане съпруга на Есугей (често срещана практика в Монголия по това време). Техният син бил кръстен Темуджин, за да отпразнува триумфа на баща му над враг, който също се нарича Темуджин, пише Хаки, отбелязвайки, че било обичайно новородено дете да се кръщава след благоприятно събитие.

Ние знаем малко за ранния живот на Темуджин, „но е разумно да се предположи, че с напредването на годините и детството, прераснало в младост, [той] е възпитан в тежката и сурова атмосфера на номадския живот, в който племенните господари и вождове са се борили, пиели и воювали, женели се и спели с оръжията под себе си – суров живот, в който вождовете споделяли мизерията, глада и лишенията на своя народ“, пише Хаки в книгата си „Чингиз хан: Животът и наследството на строителя на империя“.

На около 9-годишна възраст Темуджин е сгоден за Бьорте, 10-годишната дъщеря на Дей Сечен от рода Конкират (има различни изписвания на тези имена). В един момент бащата на Темуджин умира (очевидно отровен) и силата на семейството отслабва, тъй като много от последователите на баща му ги изоставят, пише Live Science.

Темуджин, семейството му и останалите им последователи са принудени да изкарват прехраната си по пасищата, борейки се с крадци и стари съперници на Есугей, надяващи се да убият семейството му. Около 14-годишна възраст Темуджин убива своя полубрат Бехтер според „Тайната история на монголите“. Това може да се дължи на спор за подялба на улов. След няколко години Темуджин успява да се ожени за Бьорте и тя става любимата от множеството му съпруги.

Армията и империята на Чингис хан

Около 1200 г. Темуджин и неговият приятел Тогрул започват кампания срещу татарите, група, която живее в части от днешна Монголия и Китай и която те побеждават през 1202 г. По-късно двамата се скарват и Тогрул е убит, след като Темуджин побеждава силите му.

До 1206 г. Темуджин завладява по-голямата част от Монголия и останалите племена са принудени да го признаят за свой лидер. Той приема името Чингис хан, което има няколко различни превода, единият от които е „океански суверен“, пише Жан-Пол Ру, бивш почетен професор в Екол дю Лувър, в книгата си „Чингис хан и Монголската империя“.

След това Чингис хан започва успешна кампания срещу династията Дзин, превземайки Северен Китай. Историческите записи сочат, че до 1234 г. населението на Северен Китай е намаляло с две трети поради войната, пише Джинпин Уанг, доцент по история в Националния университет на Сингапур, в книгата си „Създаването на нов социален ред в Северен Китай, 1200 – 1600“. 

След това насочва вниманието си на запад, навлизайки по-дълбоко в Централна Азия. През 1219 г. Чингис хан започва успешна кампания срещу шаха на Хорезъм (днешен Иран), чието кралство страда от вътрешни раздори, казва Дейвид Морган, почетен професор в университета на Уисконсин-Мадисън, в статия, публикувана в книгата „Идването на монголите“.

Използването на кавалерия и на композитния лък осигурявали на монголите отлична мобилност. Изследванията показват, че климатът на Монголия е бил по-влажен от нормалното, позволявайки на повече трева да расте повече и по този начин повече коне да пасат.

Тъй като Чингис хан завзема повече земя, той прави нововъведения във формата на управление и организация. „След като завладява територии отвъд Монголия, той въвежда по-сложна административна структура и редовна система за данъчно облагане“, казва Морис Росаби, доцент в катедрата по източноазиатски езици и култури в Колумбийския университет. „Набирайки пленени турци, китайци и други, той измисля по-стабилна система, която може да допринесе за по-подредено управление със специализирани официални длъжности.“

Чингис хан създава система от закони и разпоредби. „Той установява правила за всички случаи, а за всяко престъпление определя наказание“, пише персийският писател Ата-Малик Джувайни от XIII век, в книгата си „История на световния завоевател“.

Чингис хан заявява, че плячката от кампаниите му трябва да бъде разпределена между войските му, и настоява те да следват енергична рутинна тренировка, фокусирана върху лова. Това е „не само заради играта, но и за да могат да се приучат към лова и да се запознаят с боравенето с лъка и издръжливостта на трудностите“, пише Джувайни.

Той заповядва на войските си да не нараняват занаятчиите и да не закачат духовниците, като уважават хората от друга вяра. Самият Чингис хан следва система от вярвания, която според историческите записи се върти около монголския шаманизъм.

Смъртта на Чингис хан

Чингис хан умира през 1227 г. по време на кампания срещу тангутите. Гробницата му никога не е открита, а съществуващите текстове почти не говорят за нейното местоположение.

Тези 5 древни владетели промениха света. Но телата им не са открити

След смъртта на Чингис хан неговият син Угедей управлява монголите до смъртта си през 1241 г. В крайна сметка Монголската империя не остава обединена, изпадайки в гражданска война след смъртта на Мьонгке кан, внук на Чингис Хан, през 1259 г. Преди години е направен опит да се открие гробницата на Чингис хан чрез сателитно проучване. Той не е бил успешен, но резултатите от него са публикувани в статия в списанието PLOS One.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно