Кой е бил най-големият океан в историята на Земята?

33524
Кой е бил най-големият океан в историята на Земята?
Снимка: iStock

Според Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО (IOC) най-големият океан на Земята в момента – Тихият, покрива повече от 30% от повърхността на планетата, като се простира на 19 000 километра в най-широката си част между Колумбия и Малака (Малайския полуостров). Но тази гигантска водна шир представлява само останки от най-големия океан в историята на Земята. Кой е най-големият океан, съществувал някога на нашата планета?

Панталаса е древен океан, обхващал целия свят и заобикалял суперконтинента Пангея преди приблизително 300 до 200 милиона години. Според Брендън Мърфи, професор по геология в университета „Св. Франсис Ксавие“ в Нова Скотия, „най-големият океан обикновено възниква, когато се образуват суперконтиненти. Защото ако имате само един голям суперконтинент, тогава около него има само един океан и няма с какво да го сравнявате.“

Изображение на суперокеана Панталаса преди 250 млн. г. Fama Clamosa / CC BY-SA 4.0

Мърфи отбелязва, че това вероятно се е случило няколко пъти, но всички тези отделни световни океани биха били сравними по размер. Последният суперконтинент е била Пангея, където днешните континенти, подобно на пъзел, са били събрани заедно, включително част от Африка и Южна Америка.

Изображение на суперконтинента Пангея в ранния мезозой, заобиколен от Панталаса. Fama Clamosa / CC BY-SA 4.0

Според Смитсъновия институт друг суперконтинент – Родиния, е обединявал масиви суша на Земята в друга конфигурация преди около 650 млн. години. По думите на Мърфи геолозите спорят дали между тях е възникнал още един суперконтинент.

Сравнителни цифри

Панталаса е била по-голяма от Тихия океан с поне 3000 километра ширина. За да си представите това в перспектива, ако пътувате с реактивен самолет през екватора, ще са ви необходими 10 часа, за да прекосите Тихия океан, и 15 часа, за да прелетите над Панталаса. Или ето още един вариант: в най-широката си част Тихият океан може да побере повече от пет диаметъра на Луната, а допълнителната ширина на Панталаса би направила възможно на поместтването на повече от шест земни спътника.

"Консенсусно" изображение на суперконтинента Родиния преди 900 млн. г. Fama Clamosa / CC BY-SA 4.0

Съгласно обзор на Earth-Science Reviews от 2022 г. Панталаса е засенчила Тихия океан, покривайки приблизително 70% от повърхността на Земята, или почти 360 000 000 km². По данни на IOC площта на Тихия океан е 30% от повърхността на Земята, тоест повече от 165 млн. кв. км.

Земята обаче вероятно някога е имала още по-голям океан, но той не е бил определян от континенти. Приблизително 150 милиона години след формирането на Земята тя е имала океан, но все още не е имало континенти, тоест според Смитсъновия институт планетата е била покрита от непрекъснат океан. Това би означавало, че океанът е покривал почти 40 075 км от екваториалната обиколка на Земята и цели 510 милиона квадратни километра от земната повърхност.

Преди 180 милиона години Тихоокеанската плоча се формира на тройния "кръстопът", който разделя трите основни плочи на океана Панталаса. Fama Clamosa / CC BY-SA 4.0

Бъдещето на океаните

Но дори днес учените смятат земните океани за един Световен океан, отчитайки това, че водите се събират в различни точки, според Обществото за опазване на морската среда. Например Атлантическият океан се смесва с Тихия океан в дъното на Южна Америка и докосва Индийския океан под Африка.

Въпреки това Тихият океан носи титлата на най-големия океан в света след гибелта на Пангея преди около 200 милиона години. Но ако днешните прогнози за движението на тектонските плочи се потвърдят, Австралия ще раздели Тихия океан на две през следващите 70 милиона години. Любопитното е, че по същото време Атлантическият океан ще се разшири, вземайки короната на най-големия океан на Земята.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени разкриха мистерията на образуването на континентите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com