Кой имунитет е по-траен - след ваксинация или след преболедуване от COVID-19?

20456
Кой имунитет е по-траен - след ваксинация или след преболедуване от COVID-19?
Снимка: iStock

Естественият имунитет, придобит след преболедуване, дава по-добра защита срещу варианта Делта на коронавируса в сравнение с две дози от ваксината на Pfizer/BioNtech. Това съобщават израелски учени, цитирани от електронното издание на "Times of Israel". Данните от изследването са публикуване на платформата Medrxiv.org. Трябва обаче да се отбележи, че резултатите на изследването не са преминали независима оценка.

Проучването е обхванало 46 035 израелци, които или са били напълно ваксинирани до края на февруари тази година, или са дали положителен тест за коронавирус по същото време. От него става ясно, че ваксинираните с две дози от ваксината имат 6 пъти по-голям риск от заразяване с Делта варианта отколкото пациентите, които са преболедували COVID-19.

Добра новина от САЩ: Изглежда клетъчният имунитет работи срещу различни варианти на коронавируса

Клетъчният имунитет работи и срещу новите варианти на коронавируса. Това накратко е заключението от изследване на Американския национал...

Общо в двете групи е имало 748 случая на коронавирус, като 640 от тях са били при ваксинирани лица, а 108 в преболедували. Резултатите показват, че имунизираните лица са имали 7 пъти по-висок риск от симптоматична инфекция и 6,7 пъти по-висока вероятност от хоспитализация спрямо тези, които разчитат изцяло на естествения имунитет.

В допълнение били сравнени 16 215 души, преболедували COVID-19 по време на третата вълна в Израел в периода януари – февруари 2021 година спрямо същия брой хора, ваксинирани през същия период. Оказало се, че има 13,06 пъти по-голям риск Делта вариантът да заобиколи защитата, изградена след ваксината, спрямо естествено придобития имунитет. Относно симптоматичните инфекции, разликата била още по-фрапираща – ваксинираните имали 27 пъти по-висок риск от развитие на специфичната за вируса симптоматика спрямо възстановилите се.

По време на проучването било установено и нещо друго – ако преболедувало лице получи само една доза от ваксината, то увеличава двойно имунитета си към симптоматична инфекция спрямо възстановилите се от вируса пациенти. До подобно откритие достигнаха и в други държави, като водещи имунолози вече обявиха, че такъв хибриден имунитет може да е дългоочакваният отговор на пандемията.

Това е първото по рода си толкова мащабно проучване, което е проведено от здравния фонд "Макаби" в Израел, като то обхваща периода от 1 юни до 14 август, когато в страната доминиращ е варианта Делта. В него не се взима предвид и не се изследва имунитета след трета бустерна доза ваксина – практика, която вече се използва на много места по света за определени групи.

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза

Много хора, преболедували Ковид-19, продължават и месеци след това да страдат от дългосрочните последици от заболяването. Пост-Ковид си...

"Резултатите показват, че естественият имунитет дава по-дълготраен и силен имунитет срещу инфектиране, симптоматична болест и хоспитализация от Делта варианта спрямо две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Лицата, които са прекарали инфекцията и после са получили една доза от ваксината получават допълнителна защита“, се казва в изследването, водено от д-р Сиван Газит.

До подобни изводи водят и данни, представени от израелското министерство на здравеопазването, изнесени от Israelnationalnews. Според тях пациентите с коронавирус, които са преболедували, са били много по-малко податливи на заразяване по време на последната вълна от пандемията, отколкото хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19. Повече от 7700 са новите случаи на коронавирус по време на последната вълна, започваща през май, но само 72 от потвърдените случаи са докладвани при хора, за които е било известно, че са били заразени по-рано - тоест по-малко от 1% от новите случаи.

Приблизително 40% от новите случаи – или повече от 3000 пациенти, включват хора, които са се заразили, въпреки че са били ваксинирани. От общо 835 792 израелци, които са преболедували и са се възстановили от вируса, само 72 от тях са се заразила повторно или 0,0086% от хората, които вече са били заразени с COVID. В противовес на това, ваксинираните израелци са имали 6,72 пъти по-голяма вероятност да се заразят след двойната ваксинация, отколкото след естествена инфекция, като те са над 3 000 от общо 5 193 499 ваксинирани или 0,0578%, от израелците, които са с поставени ваксини, са се заразили в последната вълна.

Важно е да се отбележи, че посочените данни са валидни към средата на юли 2021 година и се отнасят само за Израел. Проучването дава още едно парче от пъзела, наречен имунитет към коронавируса. От него става ясно, че към момента е ясно едно – и преболедувалите, и ваксинираните разполагат с добра защита срещу коронавируса и имат много по-малък риск от заразяване, тежко протичане или фатален изход от хората, които не са се срещали с вируса и не са имунизирани.

11% от хората с компроментирана имунна система не създават антитела от ваксина срещу коронавирус

Двама от всеки петима души с нарушена имунна система имат "нисък или неоткриваем" титър на антителата след две дози от ваксината срещу ...

Все пак експерти в страната предупреждават за опасностите от неправилното тълкуване на резултатите. "Някои хора, които не са склонни да се ваксинират, може да се объркат и решат, че тези резултати показват как е по-добре да се разболееш, но не и да се ваксинираш. Такова схващане е медицински погрешно и резултатите не означават, че хората трябва да се излагат на риск с цел да се заразят. Както и с другите болести, много по-безопасно е да се ваксинираме и да избегнем COVID-19 - болест, която ни излага на риск от хоспитализация, смърт или дългосрочни последствия", казва проф. Сирил Коен от университета Бар Илан, който не е участвал в изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com