Коварството на тестовете за коронавирус

10870
Коварството на тестовете за коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Според едно от изследванията, резултатът от популярните PCR тестове често е отрицателен, макар хората да са заразени. Погрешните резултати се срещат особено често при извършването на теста в първите дни след заразяването, пише германското издание Süddeutsche Zeitung. 

В изследването, публикувано в научното списание  Annals of Internal Medicine учените от университета Джонс Хопкинс предупреждват, че използването единствено на PCR тестове за установяване на коронавирус не е особено ефективно. Специалистите са анализирали седем изследвания, които са включвали резултатите от 1,3 хиляди теста. Според анализа, поне 20% от тестовете са дали отрицателен резултат, който се е оказал неверен. В действителност пациентите са били заразени, което от потвърдено от следващи положителни тестове. Освен това при някои хора, които уж не са били заразени са установени антитела към вируса.Учените допълват, че голяма роля в достоверността на тестовете играе времето за взимане на проби. В първите три дни от заразяване е почти невъзможно да се установи вирус от типа Sars-CoV-2. Взетите рано анализи са практически безполезни.

В Русия тръгнаха да лекуват коронавирус с ултравиолетови лъчи

Специалисти от един от водещите научни центрове на държавната руска корпорация "Росатом" в Обнинск, Калужка област, предприеха необичае...

Намазките, взети на четвъртия ден след заразяването, в 2/3 от случаите също са давали погрешен резултат. На петия ден, когато обикновено се появяват първите симптоми 40% от резултатите все още са били неправилни.

Делът на погрешните резултатите пада до 20% на осмия ден и след това постепенно намалява. Независимо от това, че тези процентни данни не дават ясна картина, то тях може да се направи извод, че пробите трябва да се взимат на осмия ден, т.е. три дни след появата на първите симптоми. Но и тогава тестовете не са особено успешни.

Причина за това може би е в начина на взимане на пробата, което не е направено достатъчно добре. Възможно е също, някои хора да имат малко вируси в областта на носоглътката.

Авторите на изследването предупреждават, че не бива да се изключва наличието на инфекция само въз основа на отрицателен резултат от теста. Особено ако заразяването е вероятно във връзка с това, че пациентът е бил контактен със заразени или вече има типични симптоми. В проучването не е изследвано какъв е делът на погрешно положителните резултати. Според настоящите данни лъжливата тревога се среща крайно рядко.

Гърция поема разходите на всеки турист, който даде позитивни проби за COVID-19

Гърция ще поеме разходите по настаняването на всеки турист, който даде позитивни проби за COVID-19 по време на престоя си в страната. Т...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com