Краят на света: Вулкан ли ще е причината?

40107
Краят на света: Вулкан ли ще е причината?
Снимка: iStock

Миналата година излезе филмът „Не поглеждай нагоре“, който върши чудесна работа, показвайки как обществото може да си затвори очите за потенциални заплахи. И днес учените от Кеймбриджкия университет бият тревога – обичайният ход на развитие на цивилизацията може да бъде нарушен от изригване на вулкан, пише Express.

Учените казват, че с вероятност 1 : 6 чакаме най-силното вулканично изригване, което по сила може да се сравни със сблъсък на Земята с астероид с диаметър 1 километър. Последствията от такъв „удар“ за цивилизацията и планетата ще бъдат опустошителни – чакат ни резки климатични промени и прекъсване на веригите за доставки на храна, в допълнение към вулканичната зима, която ще изправи нарастващото човечество пред глад.

Въпреки подобни ужасяващи прогнози правителствата харчат стотици милиони, за да подготвят Земята за сблъсък с астероид, забравяйки, че статистически през следващите 100 години изригването на вулкан е по-вероятен сценарий. Съответното изследване е публикувано в списание Nature.

5 случая, в които хората вярвали, че идва краят на света

Прeдcкaзaниятa зa aпoкaлиптични cъбития, кoитo бихa дoвeли дo изчeзвaнeтo нa чoвeчecтвoтo, крaхa нa цивилизaциятa или унищoжaвaнeтo нa ...

Учените отбелязват, че още сега е необходимо да се увеличи финансирането за изследвания на неизучени вулкани, да се разширят наблюденията и изучаването на магмата. За да може да се предотврати пълното опустошение на Земята в бъдеще.

Екипът от Кеймбриджкия университет отбелязва, че изригването на остров Тонга от началото на тази година е най-мощното, регистрирано някога от съвременни инструменти. Проучванията обаче показват, че веднъж на всеки 625 години се случва много по-глобално изригване – от 10 до 100 пъти по-мощно.

Съгласно данните на учените последното изригване с магнитуд 7 се е случило в Индонезия през 1815 г. Последствията са били опустошителни – загинали са повече от 100 хиляди души, глобалната температура спаднала, което довело до глад, епидемии от болести и масови насилствени бунтове. Всички тези последствия са стрували на света трилиони. Сега живеем в свят с осем пъти по-голямо население и над 40 пъти по-високо ниво на търговия. Нашите глобални сложни мрежи могат да ни направят още по-уязвими за голямо изригване.

Учените настояват за по-задълбочено изследване на опасни вулкани, за чието съществуване световната общност дори не подозира. Изследователите смятат, че най-малко проучени са морските и езерните ядра, особено в по-слабо развитите региони като Югоизточна Азия. В резултат на това дори сравнително скорошни изригвания може да не са известни на научната общност.

12-те най-добри филма за края на света (ВИДЕО)

Филмите за края на света имат свой собствен чар. Те съчетават прилива на адреналин, който получаваме, когато гледаме филми за бедствия,...

Наскоро изследователи от университета в Бристол и шотландския университетски изследователски център за околната среда установиха, че супервулканите изригват само когато се натрупат наистина големи обеми магма, което отнема милиони години.

Учените изследват природата на супервулкани, за да получат информация, която ще им помогне да предскажат по-добре тези изключително опасни събития. Изследователите са установили, че тела от втвърдена магма или лава (т.нар. плутони), открити на местата на изригвания на супервулкани, са се образували в земната кора в продължение на милиони години.

"Магмата, която изригва от супервулканите, се натрупва в дълбините в продължение на милиони години и едва след това се изхвърля на повърхността. Разбирането на процеса на генериране на магмата ще ни позволи да подобрим прогнозата за изригвания на супервулкани", казват учените.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ще изригне ли супервулканът Йелоустоун?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com