Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

63214
Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват
Снимка: iStock

Когато става дума за древна митология, понякога е трудно да се отделят фактите от измислицата. Повечето митове са очевидно измислени, но те често съдържат и зрънце истина. Древните е трябвало да черпят вдъхновение отнякъде. Например местоположенията на някои от най-популярните митове са базирани или се развиват на реални места. Изданието Ancient Origins е съставило списък с митични места, които действително съществуват.

Планината Олимп: домът на гръцките богове

Всеки, който има дори минимални познания за гръцката митология, е запознат с планината Олимп. В древногръцката религия тя е служила като дом на дванадесетте олимпийски богове.

iStock

Олимп е описан в „Илиада“ на Омир като укрепен дворцов комплекс на хълм. Той имал златни порти, охранявани от трите Ори (богини на сезоните и часовете, дъщери на Зевс и Темида), и дворци за всеки от олимпийските богове (разбира се, Зевс е върховният и най-могъщият).

В реалния свят Олимп е най-високата планина в Гърция. Планината има 52 върха и дълбоки проломи с най-високия връх Митикас (вторият по височина на Балканския полуостров след връх Мусала в Рила), за който се предполага, че бил домът на боговете. Районът около планината е обявен за археологически и исторически обект.

Връх Митикас (Bignoter / CC BY-SA 3.0)

Гърците имали склонност да сочат към върховете и да ги наричат Олимп. Докато планината Олимп в Гърция обикновено е най-асоциираната с древните богове, други върхове, наречени Олимп, се срещат из целия континент. Само в Гърция има четири върха, наречени Олимп; в Турция има три, а в Кипър има един.

Шеруудската гора: домът на Робин Худ и неговите весели хора

Благодарение на различни холивудски адаптации хората от цял свят днес знаят легендата за Робин Худ. Робин Худ е героичен разбойник в английския фолклор. Той бил умел стрелец с лък и фехтовач и повечето легенди описват как взема от богатите, за да дава на бедните. В повечето съвременни преразкази той е изобразяван като човек от благороден произход и воюва в кръстоносните походи.

Робин Худ в Шеруудската гора / iStock

Все още се спори дали Робин е съществувал и какъв е произходът на легендите за него. Митовете постоянно препращат към реални исторически личности от XIII век. Има записи, датиращи от 1226 г., които споменават човек на име Робърт Ход, чиито притежания били конфискувани и останал извън закона. Предполага се също, че името Робин Худ е псевдоним, използван от група разбойници.

Шеруудската гора / iStock

Митовете за Робин Худ обикновено сочат Шеруудската гора в Нотингам, Англия, за негова „оперативна база“. Шеруудската гора наистина съществува. Това е национален природен резерват, обхващащ 375 хектара, но някога е заемал над 40 000 хектара. Местната община е свършила отлична работа през годините за насърчаване на връзката на гората с легендарния герой. Поради това днес районът е пълен с туристически атракции на тема Робин Худ.

Троя: мястото на най-голямата битка на Древна Гърция

Падането на Троя е един от крайъгълните камъни на гръцката митология. В гръцката литература Троя е едно от най-мощните царства през гръцката героична епоха, период, когато богове и чудовища са бродили по земята.

Отвличането на Елена (Giovanni Francesco Romanelli / Public Domain)

В митологията Троянската война започва, когато троянецът Парис отвлича/бяга с Хубавата Елена. Елена била най-голямата красавица на Древна Гърция, омъжена за царя на Спарта Менелай. Менелай убеждава всички царе и принцове да спазят клетвата си и да нападнат Троя.

Това, което следва, е най-голямата битка в гръцката митология. Троянската война приключва, когато гърците с измама проникват в могъщия град, като се скриват в голям дървен кон, който дават на троянците като мнимо предложение за мир.

В действителност Троя е била истински град в района на Мала Азия, в съвременна Турция. До края на XIX век Троя и Троянската война се смятат за легенда. Но разкопки през 1871 г. откриват руини, които много съответстват на изображенията на древния град в митовете.

Стените на акропола от слоя Троя VII, идентифициран като съвременен на Троянската война, около 1200 г. пр.н.е. (CherryX / CC BY-SA 3.0)

Археологическият обект в Троя се състои от 9 слоя, датиращи от ранната бронзова епоха (3000 – 2500 г. пр.н.е.) до византийската епоха (около 300 г. сл.н.е.). Смята се, че легендарният град е свързан с едно от нивата от късната бронзова епоха.

Днес мястото е популярна туристическа атракция, както и обект от Световното наследство на ЮНЕСКО. Въпреки че знаем със сигурност, че Троя е съществувала, разграничението между легенда и факт все още се изследва.

Камелот на крал Артур

Камелот е друга английска легенда, която се е сдобила с популярност благодарение на изобилие от холивудски адаптации. Легендата се съсредоточава върху крал Артур и неговите рицари на Кръглата маса.

Кръглата маса преживява видение на Свещения граал; крал Артур и рицарите на Кръглата маса (Évrard d'Espinques / Public Domain)

Твърди се, че крал Артур бил най-великият крал на ранна Англия и неговата столица бил Камелот. Той и неговите рицари били олицетворение на рицарския дълг. Най-популярните легенди разказват за предателството на Артур от неговия любим рицар сър Ланселот и неговата кралица Гуиневир.

През вековете историците са се опитвали да открият дали има някаква истина в легендите за Артур. Артур основава ли се на истински крал? Съществувал ли е наистина Камелот?

Рицарят и дамата (сър Ланселот и Гуиневир) от Вилхелм Лист, ок. 1902 / Public Domain

През 1542 г. поетът Джон Леланд заявява, че жителите около замъка Кадбъри, крепост от бронзовата и желязната епоха в Съмърсет, вярват, че това е Камелот. Тази теория била подкрепена от факта, че замъкът е близо до река Кам и селата Кралица Кам и Уест Камел. Очевидно се смятало, че тези имена трябва да са свързани с Камелот.

За да се стигне до истината, се провеждат широкомащабни археологически разкопки през ХХ век. Според техните резултати районът е бил селище от IV хилядолетие пр.н.е. Те също така показали, че около 470 г. сл.н.е. голям британски владетел и неговата военна група се преместили в района и го укрепили силно. Това е най-голямото известно укрепление за времето си.

Камелот, илюстрация от Гюстав Доре, 1868 / Public Domain

След тези открития замъкът Кадбъри е наричан „истинският Камелот“. Много историци обаче не са съгласни, според тях  мястото е изградено твърде късно, за да бъде Камелот от легендата за Артур.

Гравюра на замъка Кадбъри, нарисувана през 1723 г. от Уилям Стъкли и озаглавена „Проспект на замъка Камалет“ / Public Domain

Не всички надежди обаче са загубени. Други места в Корнуол и Шропшър, както и Хъдърсфийлд, също претендират да са оригиналният Камелот. Изглежда, че докато не бъде намерен окончателен отговор, остават много възможности за хората, които се надяват да посетят „истинския“ Камелот.

Циклопските острови: дом на циклопите от гръцката митология

Един от гръцките герои, които играят ключова роля в падането на Троя, е Одисей. Той е героят, който дава идеята за кухия дървен кон, с който гръцките войници да се промъкнат в града.

Одисей в пещерата на Полифем (Jakob Jordaens / Public Domain)

Одисей е известен със собствени митове, които се появяват в Омировата „Одисея“. Тези митове разказват удивителната история за това как Одисей и неговите смели мъже отплават обратно към Итака, родното място на Одисей. Одисей се сблъсква с много изпитания по пътя към дома, но едно от най-опасните е Островът на циклопите. В началото на пътуването си Одисей и дванадесет от хората му акостират на остров, където всичко е по-голямо от обикновено. Те се натъкват на пещера, която е празна, с изключение на някои прости овчарски вещи. Те решават да заколят едно от гигантските агнета на острова и да се насладят на обилна храна.

Полифем (Guido Reni / Public Domain)

Когато пастирът се връща, това е не е кой да е, а могъщият циклоп Полифем, който е и син на Посейдон. Полифем незабавно нагълтва двама от хората на Одисей, преди да постави камък на вратата на пещерата, хващайки Одисей и хората му в капан. Одисей и хората му изчакват, докато циклопът заспи, и го ослепяват с помощта на заострен дънер. В яростта си Полифем освобождава входа на пещерата, търсейки Одисей и хората му. Осъзнавайки, че са избягали към морето, Полифем започва да хвърля камъни в океана в напразен опит да ги смаже.

David Mark / Pixabay

Тези скали може да се видят и до днес край източното крайбрежие на Сицилия в Ривиерата на Циклопите. Това е участък от крайбрежието, който се отличава с невероятни скалисти острови. Твърди се, че тези острови в Древна Гърция са били дом на Полифем. Днес районът е дом на красиви морски градове, цитрусови овощни градини и невероятни гледки към вулкана Етна. За щастие циклопите, изглежда, са изчезнали.

Ел Дорадо: митичният град на златото

Легендата за Ел Дорадо е трагична история за човешката алчност. Името „Ел Дорадо“ (буквално „златният човек“) първоначално е използвано от испанците през XVI век за обозначаване на митичен племенен вожд. Говорело се, че този вожд бил покриван със злато и скъпоценни камъни и след това бил потапян в езерото Гуатавита.

Ел Дорадо е нанасян на картите до езерото Париме от времето на Уолтър Рали (1595) до Александър фон Хумболт (1804). Езерото Париме е легендарно езеро, разположено в Южна Америка. Смятало се е, че това е мястото на легендарния град Ел Дорадо, известен също като Маноа. Многократните опити да се намери езерото не потвърдили съществуването му и то е отхвърлено като мит заедно с града (Hessel Gerritsz / Public Domain)

Испанците от XVI век започват да се фиксират върху идеята за Елдорадо. От уста на уста легендата прераства от човек, покрит със злато, в град и в крайна сметка в империя, цялата в злато.

Испанските конкистадори обръщат Колумбия, Венецуела, Гвиана и Бразилия с главата надолу в търсене на златната империя, за която били убедени, че съществува. Така те унищожили безброй местни племена. Не е изненадващо, че никога не са попадали на митичния град.

Това обаче не означава, че в оригиналната легенда няма истина. Историческите текстове сочат към племе на инките, живяло близо до езерото Гуатавита в съвременна Колумбия. Те всъщност имали ритуал, при който вождовете пускали накити, злато и съкровища в езерото.

Езерото Гуатавита. На езика чибча "Гуатавита" означава "край на земеделието" или "точка в планината" (José Ángel Morente Valero / CC BY-NC-SA 2.0)

Въпреки че всеки, който търси митичния град на златото, няма късмет, това езеро може да бъде посетено днес. Това е невероятно красиво туристическо място. За съжаление злато не се намира.

Мацуе: Затвореният вход към подземния свят

Днес Япония се счита за будистка страна, но Страната на изгряващото слънце има богатство от традиции и митология, които предхождат будистките учения. Една от тях е историята за Йоми Но Куне, част от ранен азиатски мит за сътворението.

Според този мит имало двама ранни богове, които били отговорни за цялото творение. Това били Изанаги и неговата сестра-съпруга Изанами. Според мита Изанами умира, раждайки елемента огън. Изанаги, обезумял от скръб, тръгнал към подземния свят, за да си я върне.

Изанаги и Изанами (Kobayashi Eitaku / Public Domain)

Той открил тъмно и мрачно място, където живеят душите, които са били затворени в телата си. Изанаги намерил жена си, но му било казано, че по време на пътуването им обратно към повърхността той не трябва да я поглежда. За съжаление, точно когато стигнал до повърхността, Изанаги зърнал разлагащата ѝ се плът. Тази история много прилича на легендата за Орфей и Евридика, но има по-различен край.

Изанами била възмутена и изпратила демони след брат си. Изанаги успял да избяга и да затвори с гигантска скала входа към подземния свят, наречен Йоми Но Куне.

Легендата завършва с разярената Изанами, която обещава да завлича 1000 души в подземния свят всеки ден. Изанаги отвръща, като обещава да създаде 1005 нови.

Йомоцу Хирасака е склонът, който води до Йоми, японския подземен свят

Твърди се, че скалата, поставена от Изанаги на Йоми Но Куне, все още съществува. Тя може да се намери в района на Мацуе в Япония. Входът на Йоми Но Куне се нарича Йомоцу Хирасака, а каменният блок може да се открие зад светилището Ия в Мацуе. Никой не знае със сигурност кой камък в района затваря входа към подземния свят, но посетителите могат да посетят гроба и светилището на Изанами.

Пътят на великаните: построен от гняв, разрушен от страх

Пътят на великаните може да се види в графство Антрим в Северна Ирландия. Състои се от над 40 000 преплетени базалтови колони, които според учените са резултат от древно вулканично изригване. Заедно колоните изглеждат като стъпала, водещи от подножието на скалата и отиващи под вълните.

Chmee2 / CC BY 3.0

Научното обяснение е скучно, но затова пък местните легенди гласят, че базалтовите колони са останки от път, построен от древен великан. Гигантът Фион Мак Кумхайл (Фин Маккул) бил предизвикан на битка от шотландския гигант Бенандонър.

Нетърпелив да се срещнат, Фион построил път за пресичане на Северния канал, който разделя Ирландия и Шотландия. След това Фион се скрил от Бенандонър, тъй като осъзнал, че съперникът му е много по-голям от него. Съпругата на Фион го маскирала като бебе и го пъхнала в люлка.

code poet / CC BY-SA 2.0

Когато Бенандонър видял това бебе гигант, изпаднал в паника, мислейки, че щом бебето е толкова голямо, значи баща му ще е още по-грамаден. Той избягал през Пътя на великаните обратно в Шотландия, разрушавайки го по пътя, за да не бъде последван от Фион.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Истински вещици и магьосници, съществували в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com