Леворъките наистина ли са специални?

13224
Леворъките наистина ли са специални?
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено леворъките и десноръките се оценяват по доминиращата ръка. За определянето ѝ се използват въпросници. Най-известният е Единбургският, но всички те са сходни: човек е питан как предпочита да извършва различни действия. Най-показателно от всичко е в коя ръка държи чук, макар че извън лабораториите и лекарските кабинети често се съди по това с коя ръка човек пише.

Има и водещ крак (и дори око). Това се забелязва във футбола: левокраките са високо ценени, защото им е по-удобно да играят от лявата страна на терена и на съперниците им деснокраки им е трудно с тях. През 2016 г. учените са изчислили, че в юношеските национални отбори на Нидерландия левият крак бил водещ при 31% от играчите. Извън очертанията на полето левичарите се срещат три пъти по-рядко: те са малко повече от 10%, а други 9% от хората предпочитат едната или другата ръка.

Невероятните скрити качества у левичарите

Според Американската психологическа асоциация 10 процента от населението са левичари. Според проучване в Journal of Mental and Nervous ...

Но независимо от предпочитанията хората могат да използват и втората ръка. Колко добре се получава това, се оценява по три показателя: сила на захвата, скорост и ловкост. Изглежда, че умението зависи пряко от предпочитанията, но експериментите показват, че невинаги е така. При някои втората ръка се подчинява по-добре, отколкото при други, освен това има значение конкретната задача.

Може би е по-правилно да не се делят хората на две ясни групи, а да бъдат разположени на скала, където по краищата има ясно изразени леворъки и десноръки, но има и междинни случаи. А генетикът и неврологът Даниел Гешвинд изобщо твърди, че не е правилно да наричаме хората леворъки, защото те често използват добре и двете си ръце.

Защо някои са леворъки?

Още в 14-ата седмица от бременността човешкият ембрион обикновено обръща глава надясно и смуче палеца на дясната  си ръка (интересно е, че само две трети от хората накланят главата си надясно, когато се целуват – още един пример в полза на скалата и срещу разделянето на две групи). Това обикновено показва дали при детето ще бъде водеща дясната, или лявата ръка – може да се приеме, че донякъде тази черта е вродена.

Според една хипотеза леворъките в утробата развиват мозъка си по специален начин заради тестостерона. Затова сред мъжете има около една четвърт повече леворъки, отколкото сред жените. А нивото и чувствителността към тестостерон може да зависи от гените на майката и детето. За наследственост сочи и това, че леворъките родители по-често се сдобиват с такива деца, а ако един от близнаците предпочита лявата ръка, тогава вторият ще бъде такъв с по-голяма от средната вероятност. Но има и други случаи.

Учените са се опитали да открият гена, който определя тази черта. Намерили се няколко заподозрени кандидата. Когато дешифрирането на ДНК поевтиняло, били открити десетки малки разлики, които индивидуално леко влияят на това дали човек е леворък, или деснорък. Но, първо, не е ясно как точно въздействат, и второ, дори всички заедно те не позволяват да се каже със сигурност кой стои пред вас.

По-даровити ли са левичарите?

В много случаи левичарството е генетично и не е свързано със заложбите на човека. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интер...

Анализът на данни на половин милион британци показал, че има повече леворъки сред родените с поднормено тегло, близнаците и жените, родени през лятото, но ако се вземат всички сезони, тогава още има повече леворъки мъже. Сред тях се оказват по-често тези, които не са кърмени. И накрая, делът на леворъките нараства до 1970 г., а сред родените извън Великобритания те са почти с една трета по-малко. Последните две закономерности са по-лесни за обяснение с предразсъдъци и възпитание, отколкото с природа.

Предразсъдъците за леворъките

В много култури лявата страна се смята за „лоша“. За християните лявата ръка се асоциира с дявола, при мюсюлманите се смята за нечиста. Когато някой не е много „на себе си“, питаме: „С левия крак ли си станал?“ Английската дума sinister, която означава "зловещ", "лош", идва от латинското обозначаване на ляво. На английски леворъкостта все още се нарича синистралност. Ето защо към подобни хора от незапомнени времена се отнасяли с повишено внимание. В миналото често се опитвали да ги „поправят“ и „вкарат в правия път“, а понякога го правят и сега.

Не става въпрос толкова за суеверие или за това, че леворъкостта се смята за патология – просто много неща, като например компютърните мишки, са направени удобни за десноръките. Но през втората половина на ХХ век, когато тази практика постепенно се превръща в нещо от миналото, има предположения, че леворъкостта – поне в някои случаи – все пак е отклонение в развитието на мозъка.

Патология или вариация на нормата?

Въпреки че леворъкостта е добре познат, но загадъчен феномен, той не е бил изследван до 70-те години на миналия век. След това учените издигнали хипотези, че леворък се става заради травми при раждане или че по време на бременност половите хормони (преди всичко споменатия тестостерон) могат да нарушат развитието на мозъка. Тези предположения били подкрепени от статистика: уж леворъките са по-склонни да имат някои неврологични, психични разстройства и дори автоимунни заболявания и живеят средно със седем години по-малко от десноръките.

Но леворъки и десноръки се срещат не само сред хората: такива биват гълъби, пчели, рибки данио и други животни, разделени от милиони години еволюция. Макар че голяма диспропорция, както при хората – девет десноръки към един леворък – е рядкост. Например при висшите примати, според някои оценки, това съотношение е 65/35.

Интересен тест разкрива какви сме

Има тестове, които не ти се вярва, че имат нещо общо с реалността и всичко, което пише вътре е измислица. Този тест е разработен на баз...

Тези различия се свеждат до работата на нервната система, преди всичко на главния мозък. Мозъчните полукълба са отговорни за различни функции. Защо това е така, не е съвсем ясно. Основната хипотеза е, че дублирането на функции би било неефективно. Мозъкът представлява само 2% от телесната маса, но консумира 20% от енергията, а голямата глава при децата усложнява раждането. Специализацията позволява по-бърза обработка на информация и дори паралелни изчисления.

Някога се смяташе, че хората с доминираща дясна ръка са с доминиращо ляво полукълбо, докато хората с доминираща лява ръка са с доминиращо дясно полукълбо. Всъщност за това не се знае много. Скорошен експеримент показа, че при хората с доминираща дясна ръка едното полукълбо по-скоро потиска другото, а при левичарите те по-често работят съгласувано. Всъщност участниците в експеримента изпълнявали само една проста задача (натискане на бутон), а разликата в мозъчната функция се проявявала само в това, че леворъките средно се справяли по-добре с дясната си ръка, отколкото десноръките – с лявата. В други експерименти били тествани вербални способности и ориентация в пространството: по първия показател леворъките и десноръките не се превъзхождат взаимно, но десноръките се ориентират малко по-добре.

Леворъките вероятно са различни от хората с доминираща дясна ръка, но липсват добри изследвания, затова и разликата не изглежда толкова голяма, колкото говорят стереотипите. Не всички десноръки се вслушат само в разума, както и не всички леворъки имат изключителна интуиция и творчески способности.

Науката започва да изследва леворъките и десноръките едва преди няколко десетилетия, а технологиите, които позволяват да се надникне в мозъка, се появяват още по-късно. Но точно затова има надежда, че скоро учените ще могат да разберат по-добре защо сме различни и какво означава това.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Невробиолозите не обичат левичарите. Ето защо

Използването на по-слабата ви ръка е чудесна тренировка за мозъка

Голяма част от хората разчитат главно на едната ръка за извършването на повечето ежедневни дейности - хранене, писане, измиване на зъби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com