Магнитни бури през февруари: метеозависимите да се подготвят

26681
Магнитни бури през февруари: метеозависимите да се подготвят
Снимка: iStock

Февруари може да се окаже предизвикателен откъм магнитни бури, тъй като се очакват продължителни и силни магнитни бури, и то още от първия ден.

Онлайн прогнозата за слънчеви и геомагнитни бури се изчислява с помощта на сателитните системи на Националната агенция за атмосферни и океански изследвания (NOAA), TESIS и научни международни метеорологични лаборатории по целия свят.

Очаква се февруари да започне със слънчево изригване, което да „удари“ магнитното поле на Земята. Най-осезаемите магнитни бури се очакват през следните дни:

1 февруари;

7 – 10 февруари;

19 – 21 февруари.

Регистрирано е мощно слънчево изригване

В нощта на 17 декември е регистрирано мощно слънчево изригване, съобщи РИА Новости. От 14 декември насам са регистрирани 34 изригвания ...

Подробен списък може да откриете на сайта Meteoagent, но ние от Actualno.com ви съветваме винаги да следите актуалната геомагнитна прогноза, тъй като тя може да се промени, да няма слънчево изригване или то да не достигне Земята. Прогноза за следващите 12 часа може да откриете и на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Ако говорим за силата на магнитните бури, то техният K индекс се очаква на ниво 4 (средно). K индекс е смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 (най-ниския показател) до 9 (най-високия показател), в зависимост от смутеността на полето.

Нашата звезда се приближава до пика на своята активност, който ще настъпи след няколко години. Очаква се да има повече изригвания на Слънцето и коронално изхвърляне на маса. Те невинаги са насочени към Земята, но когато това се случи, понякога създават проблеми. Учените често могат да предскажат появата на геомагнитни бури, но това не се случва винаги.

В близко бъдеще се очакват повече слънчеви изригвания и повечето от тях може да са от клас M, макар че някои слънчеви изригвания ще принадлежат към клас X. Слънцето има 11-годишен цикъл на активност, през който нашата звезда ту се „успокоява“, ту все повече „проявява характер“. Поредният слънчев цикъл започна през 2019 г., а през 2024 или 2025 г. ще настъпи периодът на най-голяма активност на Слънцето, когато се очаква появата на повече слънчеви петна и по-чести изригвания на нашата звезда.

Терминът магнитна буря е въведен за първи път от Александър фон Хумболт (1769 – 1859) в началото на XIX век, за да обозначи период на внезапно намаляване на хоризонталната компонента H на геомагнитното поле, измерена на земната повърхност. По негова инициатива през 30-те години на XIX век е създадена мрежа от обсерватории. Измерванията показали, че вариациите на магнитното поле по време на магнитни бури имат глобален характер и демонстрират общи закономерности: рязко понижаване на полето за 10 – 20 часа и последващото му възстановяване в рамките на 2 – 6 дни.

Мощно изригване на Слънцето може да доведе до „интернет апокалипсис“

Мащабните сривове в комуникациите, които могат да настъпят поради силно изригване на Слънцето, са способни да доведат до истински &bdqu...

Геомагнитните бури се причиняват от постъпването на потоци от слънчев вятър в близкото земно пространство и тяхното взаимодействие със земната магнитосфера.

Когато заредените слънчеви частици с висока енергия достигнат Земята, те взаимодействат с магнитното поле и атмосферата. В резултат, освен красиви полярни сияния, може да се наблюдават и неизправности в работата на сателитите, смущения в радиото, краткотрайни проблеми в енергийната система. Хората, които се наричат ​​метеозависими, може да се почувстват неразположени в тези дни. Засилва се мигрената, а дори и при здрави хора може да се наблюдава раздразнителност, агресивност, загуба на сила. Най-много от магнитните бури страдат хората с хронични заболявания, както и възрастните хора.

За да сведете до минимум ефектите от магнитните бури върху организма, е необходимо да обърнете максимално внимание на дневния режим, да спите от 7 до 9 часа, да ограничите физическия и емоционалния стрес, да увеличите разходките на чист въздух, да приемате достатъчно течности, като ограничите употребата на сол.

Не трябва да злоупотребявате с мазни и нездравословни храни, а също така трябва да се уверите, че всички важни лекарства са ви подръка.

ОЩЕ: Когато Слънцето се ядоса. Най-лошите слънчеви изригвания в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com