Магнитното поле на Слънцето скоро ще се "преобърне"

76294
Магнитното поле на Слънцето скоро ще се "преобърне"

Магнитното поле на Слънцето скоро ще смени полярността си, изяснили са учените от НАСА. Изследователите са стигнали до този извод, след като анализирали данните от слънчевите обсерватории.

Причини за паника няма, успокояват експертите – това се случва всеки път, когато звездата се окаже в пика на 11-годишния цикъл на активност.

Според учените Слънцето вече е близо до момента, когато магнитните му полюси ще сменят местата си.

„Изглежда, има не повече от три-четири месеца до пълната инверсия. Тази промяна ще предизвика вълнови ефект по цялата Слънчева система”, казва специалистът по физика на Слънцето Тод Хоксем от Станфордския университет, цитиран от РИА Новости.

Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума активност на Слънцето значително по-често има изригвания, повяват се „коронални дупки” – области с повишена скорост на слънчевия вятър – и изхвърляне на плазма, което става причина за магнитни бури на Земята. В пика на слънчева активност северният и южният магнитен полюс сменят местата си.

„Полярното слънчево магнитно поле отслабва, снижава се до нула, а след това се появява отново, но вече с обратна полярност – това е нормален елемент от слънчевия цикъл”, казва Фил Шерер от Станфорд.

Сега данните от слънчевите обсерватории показват, че полукълбата на Слънцето се движат несинхронно към това „превключване” – Северният полюс вече проявява признаци на готовност, Южният го догонва. „Скоро и двата ще сменят полярност и ще започне втората половина на 24-тия слънчев цикъл”, заключава Шерер.


Още интересни новини четете в megavselena.com

НАСА избра 8 астронавти за полет до Марс

Американската космическа агенция НАСА избра осем астронавти, които евентуално ще се включат в първите експедиции извън пределите на око...

 

 

 

 

НАСА ще изследва Слънцето с нов спътник

НАСА се подготвя да изстреля най-новия си спътник за наблюдаване на Слънцето. Спътникът "Ирис" ще наблюдава слабо изследван район от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com