Морален ли е пренаталният подбор?

2887
Морален ли е пренаталният подбор?
Снимка: iStock/Guliver

Много родители имат предпочитания за пола на детето си. Някои, обаче отиват твърде далеч в изпълнението на желанието си.

Забранена доскоро във Франция (и като цяло в Европа), имплантационната диагноза, позволяваща на родителите да изберат пола на бебето си, се практикува все повече и повече в турската част на Кипър. В Съединените щати дори можете да изберете цвета на очите на детето си, пише БГНЕС.

Приемат документи за подпомагане на двойки за асистирана репродукция в Стара Загора

Втори прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начал...

Благодарение на напредъка в генетиката и медицинско подпомаганото раждане (PMA), науката вече ви позволява да изберете пола на вашето дете. 100% надеждна за сексуална детерминация, предимплантационната диагноза (ПИД) се състои във вземане на една или две ембрионални клетки, получени чрез ин витро оплождане (ИВО), за да се определи генетичният им профил: XX (женски) или XY (мъжки). След това в матката на майката се имплантират само здрави ембриони от желания пол.

Забранен във Франция, с изключение на терапевтични цели, този протокол, далеч не тривиален, се практикува в няколко специализирани заведения, разположени в САЩ или в Северен Кипър. В кипърската клиника в Дюня има бременност от 51% (жени на възраст от 20 до 29 години) до 11% (за тези над 40 години). Млада французойка, която предпочете да остане анонимна, ни разказва за своето преживяване.

"Винаги съм искала да имам дъщеря. Но родих две момчета... Със съпруга ми не искахме повече от две деца, но беше невъзможно да се откажа да имам момиче. Така започнах да се информирам за възможностите за ИВО и ПИД в Кипър. И накрая, надежда на 30 г.!" Така Мари отговаря на въпроса на "Пари мач" защо предприема такъв подход?

На следващия въпрос: Как премина ИВО и ПИД процеса Мари обяснява, че е избрала англоезична клиника в Кипър, по-известна от тези, които правят маркетинг на френски. "Въпреки това, аз се възползвах от френскоговорящ координатор през цялото си пътуване. Във Франция направих прегледи и анализи, след което започнах да стимулирам яйчниците си, десет дни преди интервенцията. Със съпруга ми след това останахме в Кипър една седмица, времето за извършване на извличане на яйцеклетки под обща упойка и оплождане. Сега очаквам резултатите от биопсията на четири получени ембриона, преди да се върна там за имплантация. За по-голяма надеждност избрахме дълъг протокол, наречен NGS, със замразяване на ембрионите и последващо прехвърляне.

До 30 април се приемат документи за асистирана репродукция в Дупница

До 30 април се приемат документи на семейства и двойки за подпомагане от общинския фонд по асистирана репродукция. Това съобщи за Радио...

Каква е цената?

"Между грижите във Франция, ИВО И ПИД и цената на пътуването, пакетът ще ни струва около 11 000 евро. Знам, че някои двойки, дори в Европа, практикуват селективен аборт, за да не продължават да имат деца от същия пол. Може би било необходимо, както в Израел, да се въведе праг от момчета или момичета, от който ще бъде разрешен пренаталният подбор? Това не е въпрос на промяна или подобряване на генетичното наследство на нашите деца, а на баланс в семейството. Много обичаме двамата си синове. Липсва ни само малко момиченце, така че семейството да е „пълно“, обяснява още Мари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно