Най-големият жив организъм на Земята тежи 35 000 тона

8319
Най-големият жив организъм на Земята тежи 35 000 тона
Снимка: Alan Rockefeller / CC BY-SA 3.0

Нарича се Armillaria ostoyae и е паразитна гъба с дълги черни пипала, които се разпространяват и атакуват растителността със свирепостта на филмово чудовище, обсняват изследователите.

Учените от Университета на Юта са изследвали защитния механизъм на дървесната гъба Armillaria ostoyae, за да разберат как да я унищожат. Техните резултати са публикувани в Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials.

Какво се случва с тялото, когато ядете гъби?

Има много запалени гъбари, които не пропускат момент да отидат в гората и да си наберат цяла кошница с този деликатес. Те има и свои сп...

Въжевидните структури на гъбата, наречени ризоморфи, търсят и атакуват дърветата, като изсмукват хранителните им вещества. Известно е, че заразяват и убиват над 600 вида дървесни растения, като представляват значителна заплаха за горите и селскостопанската индустрия. От 2000 до 2002 г. гъбата е отговорна за причиняването на щети от 1,5 милиона долара на прасковените дървета в Джорджия.

Известните златни „медени гъби“, които покриват повърхността през есента, растат почти навсякъде. Но изследователите от Юта са взели проби от най-големия известен екземпляр, който расте в Националната гора Malheur в източен Орегон – той е с размери 3,5 квадратни мили и тежи 35 000 тона. Екземплярът, известен като Humongous Fungus, е вероятно най-големият жив организъм на Земята според учените.

Черните ризоморфи използват ензими и налягане, за да проникнат в кореновата система и под кората на дърветата. Попаднали веднъж в дървото, те пускат мицелно ветрило, бели разклонени нишки, които покриват вътрешността на кората като боя, лишавайки дървото от вода и хранителни вещества.

Голяма част от изследванията досега са били фокусирани върху биологията, жизнения цикъл, взаимодействията с околната среда на гъбата и методите за контрол - които не са показали ефективност. Но екипът от Юта е решил да се съсредоточи върху биомеханичната структура на пипалата, или ризоморфите.

Не консумирайте тези храни ежедневно, ако не искате да навредите на здравето си

За да сме здрави е необходимо да заложим на балансирана диета, тъй като тялото ни трябва да получава всички необходими витамини и минер...

Ризоморфите имат външен меланизиран слой, който предпазва пипалата от химикали и механични сили. „Този външен слой е доста здрав – казват учените. - Това е нещо като здрава пластмаса. За естествения свят той е доста силен."

Изследователите са установили, че външният слой на ризоморфите е по-малко порест близо до повърхността, но по-порьозен във вътрешния слой, и че съдържат калций, който може да ги предпазва от киселинните атаки на насекоми и химически съединения.

Учените се надяват, че фермерите, служителите в горското стопанство и разработчиците на вещества срещу вредителите, въоръжени с тези нови знания, могат да измислят по-ефективен метод за ограничаване на тази упорита гъба.

 

6 храни, които мислим за полезни, а всъщност са опасни за здравето ни

Дори и да ви се струва, че диетата ви се състои само от здравословни храни, може да се окаже, че в действителност изобщо не е така. &nb...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com