Най-новите научни данни за ваксината на AstraZeneca - ниво на защита и сериозни странични ефекти

26359
Най-новите научни данни за ваксината на AstraZeneca - ниво на защита и сериозни странични ефекти
Снимка: Getty Images/Guliver

По-дълъг период между поставянето на първа и втора доза на оксфордската ваксина (на AstraZeneca) води до по-голямо натрупване на антитела, съответно до по-голяма защита от коронавируса. Това показват данни от нови проучвания, обобщени в единен доклад и публикувани в специализираното научно списание The Lancet.

Според проучването, ако втората доза бъде поставена в период от повече от 12 седмици след първата, процентът на защита т.е. ефикасността прехвърля 81 на сто. Ако обаче втората доза, която е де факто за подсилване, бъде поставена в срок от по-малко от 6 седмици след първата, процентът пада до 55 на сто. А какво значи ефикасност на ваксината - НАУЧЕТЕ ТУК!

AstraZeneca - защо в Германия има недоверие към ваксината?

Все повече хора в Германия странят от ваксината на AstraZeneca - множат се съобщенията за лекари, болногледачи и медицински сестри, кои...

Важно е да се уточни, че след поставяне на първата доза антителата се увеличават непрекъснато в период от 22 до 90 дни, като към 90-тия ден нивото на защита става 76%. За съжаление в този период, ваксината не предпазва толкова силно от асимптоматично заразяване с коронавирус – само 17,2%. Но пък при поставяне на две дози в период от 6 до 8 седмици ваксината пази от асимптоматично протичане на COVID-19 в 74,2%. За сметка на това, в рамките на 22 – 90 дни след поставяне на първа доза има сериозна защита срещу това да предаваш вируса, ако си ваксиниран и заразен – в 63,9% не можеш да заразяваш. По-интересното е, че това ниво намалява на 49,3% след поставяне на втората доза – предположението защо става така е влиянието от участвалите в проучванията британци, тъй като по това време във Великобритания заразата избухна като цяло и е имало повече асимптоматични случаи, които се включват в проучването, отколкото по времето, когато е поставяна първата доза - тогава пандемията не беше в чак толкова остра фаза, колкото през есента.

Всъщност, при участвали над 24 400 души в проучването (малко над 8500 ваксинирани с оксфордската ваксина и също толкова в контролна плацебо груба, като участниците са от Великобритания – 8948 души, Бразилия – 6753 души и Южна Африка – 1477 души), 1% от ваксинираните са се разболели от симптоматичен COVID-19 след 14-тия ден от поставяне на първата доза, което значи ефикасност на ваксината в този етап (т.е. тези, които не се разболяват) от 66,7%.

Има само двама хоспитализирани заради заразяване с COVID-19 при прилагане на оксфордската ваксина, като и двамата са влезли в болница, защото са се заразили на първия ден от поставяне на ваксината и на десетия ден съответно – т.е. преди да може да бъде изграден адекватен имунен отговор.

Докладвани са общо 108 случая на сериозни странични ефекти при ваксинирани (12 282 души общо) и 127 при неваксинирани (11 962 общо), само че всъщност тук има важни уточнения – тези ефекти са включени, защото не е доказано, че не са пряко свързани с ваксината. Сред тях обаче има доста странни случаи, които навяват мисли, че едва ли ваксината е виновна – например поява на апендицит (6 случая), на дивертикулит (3 случая), на туберкулоза (1 случай), на инфекция на уринарния тракт (1 случай)!

Проучване доказа: Ваксината на AstraZeneca е по-ефикасна при по-късна втора доза

Ефективността на ваксината на AstraZeneca е по-голяма, когато втората доза се постави 12 седмици след първата. Това са изводите от ново...

В предаването "Още от деня" на БНТ вирусологът д-р Радостина Александрова коментира, че се правят опити с комбинация на векторна ваксина срещу коронавирус, каквато е тази на AstraZeneca и с РНК ваксини, каквито са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, като първоначалните резултати показват по-силен клетъчен имунитет, но тепърва има да се правят още доста изпитания.

Още: Експерт посочи колко често може да има очаквани странични реакции от ваксината на AstraZeneca

Първи сериозни данни от Израел за ваксината срещу коронавирус на Pfizer: имунитет и хоспитализации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com