Не само съкровища. Какво се крие в пирамидите на маите?

36140
Не само съкровища. Какво се крие в пирамидите на маите?
Снимка: iStock

Древните маи са построили стотици пирамиди на територията на съвременно Мексико и някои други страни от Централна Америка. Основно тези пирамиди са построени в периода от 1000 до 1500 г. сл. Хр. Тези структури са имали различни функции, а в тях са поставяни различни артефакти, съобщава Live Science.

По време на изследването на пирамидите на маите учените открили, че те са били използвани като място за религиозни ритуали, а също и място за погребение на владетели и други благородни личности. Вътре в пирамидите могат да се намерят много артефакти, които разказват за живота на маите, както и съкровища.

Но най-интересното е, че пирамидите понякога крият друг обект – пирамида с по-малки размери. Например това се отнася за пирамидата Кукулкан, която се намира сред руините на древния град на маите – Чичен Ица на полуостров Юкатан в съвременно Мексико.

"Смятаме, че когато маите са пристигнали на по-рано обитавано, но изоставено място, те не са унищожили старите сгради. Често маите са строили нови структури върху старите, особено пирамиди", казва Андрес Техеро-Андраде от Националния автономен университет на Мексико.

"Строителството на нови пирамиди върху вече съществуващи е обичайна практика за маите преди пристигането на испанците. Някои постройки в селищата, които маите са заемали дълго време, имат точно такава структура", допълва Денис Лорения Арготе Еспино от Мексикански национален институт по антропология и история.

По думите на учените някои пирамиди на маите са известни не само с необичайния си дизайн. Докато някои от тях са били храмове, в които се извършвали религиозни ритуали, други са били използвани като гробници за техните владетели и представители на елита.

Често в такива гробници учените са намирали различни съкровища. Но особено се откроявали изделията от нефрит, който маите толкова обичали да използват. Например нефритът е бил използван за направата на украшения, както и за погребални маски. Едно от най-известните изделия от нефрит е каменен трон под формата на ягуар, инкрустиран с нефрит. Този трон е открит от археолози в пирамидата Кукулкан.

"За маите нефритът е имал голямо значение. Той е бил не просто скъпоценен и красив минерал, а важен символ за маите. Асоциирали са го със самия живот и властта. Нефритът често е бил използван в погребалните обреди, както и по време на ритуални церемонии на общуване с боговете", казва Карл Таубе от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com