Не само съкровища. Какво се крие в пирамидите на маите?

36456
Не само съкровища. Какво се крие в пирамидите на маите?
Снимка: iStock

Древните маи са построили стотици пирамиди на територията на съвременно Мексико и някои други страни от Централна Америка. Основно тези пирамиди са построени в периода от 1000 до 1500 г. сл. Хр. Тези структури са имали различни функции, а в тях са поставяни различни артефакти, съобщава Live Science.

По време на изследването на пирамидите на маите учените открили, че те са били използвани като място за религиозни ритуали, а също и място за погребение на владетели и други благородни личности. Вътре в пирамидите могат да се намерят много артефакти, които разказват за живота на маите, както и съкровища.

Но най-интересното е, че пирамидите понякога крият друг обект – пирамида с по-малки размери. Например това се отнася за пирамидата Кукулкан, която се намира сред руините на древния град на маите – Чичен Ица на полуостров Юкатан в съвременно Мексико.

"Смятаме, че когато маите са пристигнали на по-рано обитавано, но изоставено място, те не са унищожили старите сгради. Често маите са строили нови структури върху старите, особено пирамиди", казва Андрес Техеро-Андраде от Националния автономен университет на Мексико.

"Строителството на нови пирамиди върху вече съществуващи е обичайна практика за маите преди пристигането на испанците. Някои постройки в селищата, които маите са заемали дълго време, имат точно такава структура", допълва Денис Лорения Арготе Еспино от Мексикански национален институт по антропология и история.

По думите на учените някои пирамиди на маите са известни не само с необичайния си дизайн. Докато някои от тях са били храмове, в които се извършвали религиозни ритуали, други са били използвани като гробници за техните владетели и представители на елита.

Често в такива гробници учените са намирали различни съкровища. Но особено се откроявали изделията от нефрит, който маите толкова обичали да използват. Например нефритът е бил използван за направата на украшения, както и за погребални маски. Едно от най-известните изделия от нефрит е каменен трон под формата на ягуар, инкрустиран с нефрит. Този трон е открит от археолози в пирамидата Кукулкан.

"За маите нефритът е имал голямо значение. Той е бил не просто скъпоценен и красив минерал, а важен символ за маите. Асоциирали са го със самия живот и властта. Нефритът често е бил използван в погребалните обреди, както и по време на ритуални церемонии на общуване с боговете", казва Карл Таубе от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com