Невротиците предпочитат уиски, щастливците – бира. Какво говори изборът на алкохол за характера?

32589
Невротиците предпочитат уиски, щастливците – бира. Какво говори изборът на алкохол за характера?
Снимка: iStock

Невротиците предпочитат силния алкохол, любителите на виното са най-дружелюбни, а бирата се избира от хора, които са доволни от живота, са установили учени. Въпреки че предпочитанията към алкохолните напитки са свързани с някои черти на характера, изследователите настояват да не се правят заключения за личността на човека само въз основа на това какво пие – понякога това може да е просто въпрос на приятен вкус.

Смята се, че любителите на уиски са уверени в себе си, че пиещите текила обичат да се мотаят, а почитателите на бирата са весели. Изследователи от Католическия университет и университета Нотр Дам в Австралия, в сътрудничество с италиански колеги от Университета в Падуа, се заели със задачата да разберат дали имат някакви основания стереотипите за връзката между чертите на характера и любимата алкохолна напитка. За резултатите те са разказали в статия в списанието Psihologijske Teme.

7 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спрем алкохола за месец

По време на празници или след края на дългия работен ден, повечето хора прекаляват с употребата на алкохол. Дали една чаша вино, &ldquo...

В изследването взели участие 1232 австралийци. Средната им възраст била 45,8 години, мъжете и жените били поравно. Първо учените установили къде предпочитат да пият участниците - у дома или в заведение. След това ги питали за любимите им напитки, включително бира, вино, сайдер и спиртни напитки. Можело да се избират няколко позиции едновременно.

След това участниците попълнили въпросници, които изследователите използвали, за да измерят техните нива на удовлетвореност от живота, устойчивост, безизходност, междуличностно доверие и изразеност на чертите от „голямата петорка“ - екстраверсия, невротизъм, насоченост към другите, съзнателност и отвореност към опита.

Сравнявайки резултатите от проучванията, учените открили няколко любопитни закономерности. Тези, които пиели у дома, били по-склонни да изпитват безнадеждност от тези, които предпочитали заведения.

Депресираните хора, които с по-голяма вероятност могат да изпитват чувството за безнадеждност, е възможно да употребяват алкохол, за да се справят с негативните преживявания, предполагат изследователите. Този извод се съгласува с резултатите от изследвания, които показват, че пиенето у дома може да бъде начин за преодоляване на проблемите, но деструктивен и водещ до нови усложнения.

Най-издръжливи и доволни от живота се оказали любителите на бирата и виното. Тези, които предпочитали вино, също се отличавали с доброжелателност и съвестност и рядко страдали от отчаяние. А любителите на сайдер и силен алкохол се оказали най-невротични.

Алкохолните напитки - със специален етикет за калориите, които съдържат

Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ колко калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на ...

Като цяло виното се оказало свързано с общителност и по-приятни личностни черти. Употребата на твърди напитки като цяло било свързано с невротизъм, но още и с екстраверсия, ако участникът предпочитал да ги пие в заведение. Пиенето на бира очевидно се разглеждало като форма на лека релаксация, затова бирата била избирана от хора, които са доволни от живота.

„Опитахме се да разберем по-добре връзката между чертите на личността и между това, къде и какво пият хората - пишат авторите на изследването. - Фокусирахме се върху средните различия в личностните характеристики в зависимост от самооценката на поведението, свързано с алкохола. Като цяло нашите резултати показаха ограничената полезност на знанието за това, къде пие човек.  Но това, което пие, може да бъде относително по-полезно.“

Всички участници в изследването били с добро образование и добро материално състояние, жители на доста развита демократична страна, така че резултатите може да не се отнасят за други слоеве от населението, предупреждават авторите. Освен това в Австралия културата на пиене на бира като цяло е традиционно силна.

Не е достатъчно да се познават алкохолните предпочитания на човек, за да се направят изводи за характера му, предупреждават още учените. Това е само една част от пъзела, а освен това един и същи избор при различни условия може да говори за различни склонности. Например самотното пиене на силен алкохол може да говори за склонност към пиянство поради стрес. В същото време подобен избор в бар, в компанията на приятели, говори за екстраверсия – съвместната употреба на сет шотове може да се разглежда като обединяваща социална активност.

Освен това е възможно религиозната принадлежност да влияе върху избора на един или друг алкохол, но този аспект не е разглеждан в изследването.

Полезен алкохол? Вижте кой е той

Свикнали сме, че като цяло алкохолът е вреден. Той съдържа в себе си множество празни калории, които се натрупват с честата му употреба...

„Друго ограничение може да бъде това, че не сме разгледали характеристиките на така наречената тъмна триада (т.е. психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм), които могат да се проявят особено ярко в междуличностен и организационен контекст, и също могат да бъдат свързани с употребата на алкохол”, добавят учените.

И в края на краищата човек може да предпочита някоя напитка просто защото харесва вкуса ѝ.

Ориентирането по избора на алкохолна напитка като основен аспект в опита да се разбере характерът на човек не си струва, заключават изследователите. Но в съчетание с други фактори и резултати от наблюдения на поведението това може да даде допълнителна информация и да помогне да се направят по-надеждни заключения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно