Невротиците предпочитат уиски, щастливците – бира. Какво говори изборът на алкохол за характера?

32627
Невротиците предпочитат уиски, щастливците – бира. Какво говори изборът на алкохол за характера?
Снимка: iStock

Невротиците предпочитат силния алкохол, любителите на виното са най-дружелюбни, а бирата се избира от хора, които са доволни от живота, са установили учени. Въпреки че предпочитанията към алкохолните напитки са свързани с някои черти на характера, изследователите настояват да не се правят заключения за личността на човека само въз основа на това какво пие – понякога това може да е просто въпрос на приятен вкус.

Смята се, че любителите на уиски са уверени в себе си, че пиещите текила обичат да се мотаят, а почитателите на бирата са весели. Изследователи от Католическия университет и университета Нотр Дам в Австралия, в сътрудничество с италиански колеги от Университета в Падуа, се заели със задачата да разберат дали имат някакви основания стереотипите за връзката между чертите на характера и любимата алкохолна напитка. За резултатите те са разказали в статия в списанието Psihologijske Teme.

7 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спрем алкохола за месец

По време на празници или след края на дългия работен ден, повечето хора прекаляват с употребата на алкохол. Дали една чаша вино, &ldquo...

В изследването взели участие 1232 австралийци. Средната им възраст била 45,8 години, мъжете и жените били поравно. Първо учените установили къде предпочитат да пият участниците - у дома или в заведение. След това ги питали за любимите им напитки, включително бира, вино, сайдер и спиртни напитки. Можело да се избират няколко позиции едновременно.

След това участниците попълнили въпросници, които изследователите използвали, за да измерят техните нива на удовлетвореност от живота, устойчивост, безизходност, междуличностно доверие и изразеност на чертите от „голямата петорка“ - екстраверсия, невротизъм, насоченост към другите, съзнателност и отвореност към опита.

Сравнявайки резултатите от проучванията, учените открили няколко любопитни закономерности. Тези, които пиели у дома, били по-склонни да изпитват безнадеждност от тези, които предпочитали заведения.

Депресираните хора, които с по-голяма вероятност могат да изпитват чувството за безнадеждност, е възможно да употребяват алкохол, за да се справят с негативните преживявания, предполагат изследователите. Този извод се съгласува с резултатите от изследвания, които показват, че пиенето у дома може да бъде начин за преодоляване на проблемите, но деструктивен и водещ до нови усложнения.

Най-издръжливи и доволни от живота се оказали любителите на бирата и виното. Тези, които предпочитали вино, също се отличавали с доброжелателност и съвестност и рядко страдали от отчаяние. А любителите на сайдер и силен алкохол се оказали най-невротични.

Алкохолните напитки - със специален етикет за калориите, които съдържат

Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ колко калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на ...

Като цяло виното се оказало свързано с общителност и по-приятни личностни черти. Употребата на твърди напитки като цяло било свързано с невротизъм, но още и с екстраверсия, ако участникът предпочитал да ги пие в заведение. Пиенето на бира очевидно се разглеждало като форма на лека релаксация, затова бирата била избирана от хора, които са доволни от живота.

„Опитахме се да разберем по-добре връзката между чертите на личността и между това, къде и какво пият хората - пишат авторите на изследването. - Фокусирахме се върху средните различия в личностните характеристики в зависимост от самооценката на поведението, свързано с алкохола. Като цяло нашите резултати показаха ограничената полезност на знанието за това, къде пие човек.  Но това, което пие, може да бъде относително по-полезно.“

Всички участници в изследването били с добро образование и добро материално състояние, жители на доста развита демократична страна, така че резултатите може да не се отнасят за други слоеве от населението, предупреждават авторите. Освен това в Австралия културата на пиене на бира като цяло е традиционно силна.

Не е достатъчно да се познават алкохолните предпочитания на човек, за да се направят изводи за характера му, предупреждават още учените. Това е само една част от пъзела, а освен това един и същи избор при различни условия може да говори за различни склонности. Например самотното пиене на силен алкохол може да говори за склонност към пиянство поради стрес. В същото време подобен избор в бар, в компанията на приятели, говори за екстраверсия – съвместната употреба на сет шотове може да се разглежда като обединяваща социална активност.

Освен това е възможно религиозната принадлежност да влияе върху избора на един или друг алкохол, но този аспект не е разглеждан в изследването.

Полезен алкохол? Вижте кой е той

Свикнали сме, че като цяло алкохолът е вреден. Той съдържа в себе си множество празни калории, които се натрупват с честата му употреба...

„Друго ограничение може да бъде това, че не сме разгледали характеристиките на така наречената тъмна триада (т.е. психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм), които могат да се проявят особено ярко в междуличностен и организационен контекст, и също могат да бъдат свързани с употребата на алкохол”, добавят учените.

И в края на краищата човек може да предпочита някоя напитка просто защото харесва вкуса ѝ.

Ориентирането по избора на алкохолна напитка като основен аспект в опита да се разбере характерът на човек не си струва, заключават изследователите. Но в съчетание с други фактори и резултати от наблюдения на поведението това може да даде допълнителна информация и да помогне да се направят по-надеждни заключения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com