X
 
 

Нобелов лауреат разкри какви са механизмите за развитие на рак

3579 0
photo of Нобелов лауреат разкри какви са механизмите за развитие на рак
Снимка: iStock/Guliver
Според Томас Линдъл почти всички случаи на рак се появяват в резултат на естествените процеси на живот в самите клетки, свързани с хидролизата и появата на агресивни форми на кислород в тялото.

Опасните мутации и свързаните с тях ракови заболявания най-често се появяват в човешкото тяло не поради радиация, слънчеви ултравиолетови лъчи или канцерогени в храната, а поради процеси, свързани с циркулацията на кислорода и водата в тялото. Това заяви Нобеловият лауреат по химия Томас Линдъл, отговаряйки на въпроси на кореспондент на ТАСС.

Заболяванията на щитовидната жлеза и какво трябва да знаем за тях

Заболяванията на щитовидната жлеза са сред най-често срещаните. Нарушенията в работата на този орган се отразяват неблагоприятно на мет...

"Всички знаем, че ултравиолетовите лъчи могат да причинят рак на кожата, а източниците на радиация могат да причинят рак на други органи. От друга страна, никой не вярва, че ултравиолетовите лъчи могат да причинят тумори в мозъка, черния дроб и други вътрешни органи и само 1% от туморите са свързани с йонизираща радиация. Въпросът е откъде идва ракът? " - отбеляза Линдъл.

Нобеловата награда за химия за 2015 г. бе присъдена на трима известни химици и молекулярни биолози, чиято работа помогна да се разбере как точно клетките „поправят“ своята ДНК - този процес се нарича рехабилитация. Победители станаха Томас Линдъл (Швеция), Пол Модрич (САЩ) и Азиз Санкар (САЩ), допълва БГНЕС.

Кислородните корени на рака

Почти всички „грешки” в ДНК, както обясни Линдъл, са свързани с два процеса - проникването на кислородни молекули и нейните агресивни съединения в клетъчното ядро, както и с действието на водните молекули върху единични „букви“ от ДНК - веригите.

Пиещите умерено алкохол са по-здрави от тези, които не близват

Пиещите умерено алкохол са по-добре здравословно от тези, които не близват. Това сочи изследване, представено на европейски симпозиум в...

"Готов съм да заложа пари, че почти всички случаи на рак, известни на медицината, не възникват от радиация, канцерогени или ултравиолетово лъчение, а в резултат на естествени процеси в самите клетки, свързани с хидролизата (разлагане на вода) и появата на агресивни форми на кислород.“, заяви Нобеловият лауреат.

Според него тази особеност на рака е изключително важна за разбиране, тъй като кислородът, така и водата играят ключова роля в живота на организма. Те не могат да бъдат отстранени от тялото, за да се предотврати появата им в него - като цяло е невъзможно да се борим с тях. По тази причина, според Линдъл, ракът не може да бъде победен по принцип - можете да създавате само лекарства, които по-ефективно и безопасно да унищожават туморите, както и да сведат до минимум други рискови фактори, твърди ученият.

По-специално той препоръча на всички пушачи напълно да спрат да пушат тютюн или поне да спрат да пушат „цигара след цигара”, тъй като веществата, присъстващи в цигарения дим, действат върху клетките по същия начин като агресивните форми на кислород и допринасят за развитието на мутациите в клетките неимоверно.

"Разбира се, можете да опитате да подобрите системите за поправяне на мутации, които ние и нашите колеги открихме. Силно се съмнявам, че можем да разрешим този проблем - тази система е подобрена от природата в продължение на много милиарди години. За сравнение, трябваше да прекараме само повече от десет години да разкрием работещите механизми само на един от многото механизми за възстановяване на ДНК. Изключително съмнително е, че можем да измислим нещо, което природата не е тествала и отхвърляла през това време ", заключи Линдъл.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално