Нови данни за невероятна хипотеза: Гените на коронавируса може да се възпроизведат в човешкото ДНК

8087
Нови данни за невероятна хипотеза: Гените на коронавируса може да се възпроизведат в човешкото ДНК
Снимка: iStock

Имаме недвусмислени доказателства, че коронавирусът SARS-CoV-2 може да влезе в човешкия геном. Това твърдят биологът Рудолф Яниш и специалистът по генно инженерство Ричард Йънг от Масачузетския технологичен институт.

За пръв път двамата взривиха Twitter с тази хипотеза още през декември 2020 година, когато публикуваха научен труд, който обаче не беше потвърден от независим екип и по-късно беше отхвърлен за окончателна публикация. Сега те публикуваха нова статия, която списание Science цитира.

Доклад: Починалите от COVID-19 в света може да са два пъти повече от официално обявените

Броят на смъртните случаи, дължащи се на коронавирус в света, може да бъде повече от два пъти по-висок, както следва от наличните офици...

Гените на SARS-CoV-2 са съставени от РНК, а според двамата учени, в редки случаи ензим в човешките клетки може да копира вирусните последователности в човешкото ДНК и да ги вмъкне в нашите хромозоми. Ензимът - т.нар. обратната транскриптаза, е кодиран от LINE-1 елементи - последователности, които обхващат 17% от човешкия геном и са спомен на организма ни от прекарани в далечното минало инфекции от ретровируси.

Учените са успели да докажат тезата си в лабораторни условия с култури от човешки клетки. И смятат, че точно това обяснява защо в много редки случаи хора, които са преболедували COVID-19 и вече нямат симптоми, дават положителен резултат при PCR тест.

Двамата обаче са категорични – тази способност на SARS-CoV-2 не значи, че ваксините срещу него могат да правят същото. Причината – разрешените за употреба ваксини в Европа и САЩ действат на база технология, която не използва умъртвен цял вирус.

Само че тезата на Яниш и Йънг бива оборвана от техни колеги. Седрик Фешот от университета Корнел е категоричен, че не би публикувал научен труд само на база данните, предоставени от двамата. Според него и негови колеги, въпросните следи на "клетки-химери", които са се получили при изследванията на Яниш и Йънг, всъщност стават факт заради самата технология на изследване, а не заради естествен процес. Самите Яниш и Йънг признават, че тази хипотеза е възможна – но само след първата си публикация. При сегашната вече вадят нови доказателства, включително, че части от LINE-1 елементи странят от интегрираната вирусна генетична последователност т.е. има следа, а на подобен принцип действа PCR технологията за откриване на вируса. В изследването участва Стивън Хюз, част от Американския национален институт по рака, който е един от скептиците, критикували първата публикация, но вече е съавтор на втората.

Доц. Любомира Николаева: Разковничето за овладяването на инфекцията e ваксината

„Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината“. Това заяви ръководител на отдел „Вирусология“ в Нацио...

Въпросът е дали това откритие означава нещо що се отнася до ефекта на COVID-19 върху разболял се човек? Засега всякакви хипотези са спекулации, но е възможно SARS-CoV-2 да се "внедрява" в тъкани на живи хора – няма обаче достатъчно данни, които да подкрепят това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com