Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него

16032
Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него
Снимка: iStock

"Понеже от всички страни ме бомбардира тревожен интерес за новия вариант открит първоначално в Ботсуана, ето кратък преглед на това какво е известно до момента, и как да го интерпретираме". Така започва анализ на епидемиолога Петър Марков в социалните мрежи. Ето какво гласи той:

"Преди 30 минути Световната здравна организация излезе с позиция в която обявява този вариант като "вариант будещ тревога" (VOC) и му отреди гръцката буква Омикрон (О).

СЗО: Новият вариант носи най-голям риск от повторно заразяване

Новият вариант, зародил се в Африка, носи името Омикрон. Това решиха експертите на Световната здравна организация, които го обявиха за ...

Какво се знае за вариантът Омикрон до момента?

Все още е много рано, и информацията е малко, но от това, което виждам дотук, за съжаление нещата не изглеждат добре.

До момента със сигурност са известни две неща:

- Новият вариант, класифициран като B.1.1.529 се разпространява много бързо в почти всички провинции на Република Южна Африка.

- Вариантът носи много голям брой мутации (над 30 само в спайк протеина), доста от тях с доказан капацитет да придават различни по тип и магнитуд нежелани свойства на вируса, други нови.

Европа масово се затваря за ЮАР, докато Кацаров мисли, че е рано

Европейските държави масово започнаха да затварят границите си за Южна Африка заради регистрирания там по-опасен вариант на COVID-19. ...

До момента се наблюдава, че новият вариантът успешно измества другите варианти на място и прави това с много по-висок темп, отколкото преди сме наблюдавали при Алфа (британският вариант) и Делта.

В момента бройките все още са сравнително немного високи като абсолютни стойности и още не може да се изключи това покачване да е артефакт на високото ниво на идентификация на случаите и генотипизиране на вируси в Южна Африка. Но нарастването е толкова стръмно и повсеместно там, че по-скоро изглежда реално. Всичко това е източник на притеснение и ако е реално, е ясен показател за еволюционно предимство на този нов вариант (еволюционно предимство = по-ефективно разпространение).

Ранните оценки на репродуктивното число са за предаваемост, която е пъти по висока от тази при Делта варианта (според някои оценки 5 пъти!). Нещо, което е видимо в приложената графиката, която показва темпа на нарастване на дела на всеки от вариантите, считано от момент на възникването му). На новият вариант му е отнело няколко седмици да постигне нива на разпространение, за което на Делта са му били необходими месеци. Понеже репродуктивното число при Делта е само по себе си много високо (R е над 6), то е трудно да се повярва, че пъти по-високото ефективното репродуктивно число на новия вариант може да бъде постигнато само чрез нарастване на заразността. В среда, в която вече им много преболедували и доста ваксинирани, т.е. много хора с имунитет, такава шеметна скорост на нарастване изисква в допълнение към висока заразност и високо развита способност за презаразяване на хора с имунни защити.

И това логично ни води към темата за мутациите, които вирусът носи. Вариантът носи комбинация от висок брой мутации с доказан неблагоприятен ефект върху способността му да влиза в клетките, нивото му на заразност и капацитета му да пробива имунните защити и по-лесно да заразява хора прекарали инфекцията или ваксинирани.

Силата на човешкият имунитет е в неговата поликлоналност – т.е. едновременното разпознаване и атака на много различни части на вируса, както от антителата така и от лимфоцитите. Така, дори едни части от вируса да мутират, да се изменят и да станат неразпознаваеми за имунният отговор, другите продължават да са открити мишени. Тук при този вариант проблемът е, че има мутации в много от важните епитопи (места на разпознаване и залавяне на антителата) едновременно, което повишава риска от влошаване на контрола на този вариант. Това е много вероятно да има отражение върху естествения имунитет на тези, прекарали инфекцията, и на тези, които са ваксинирани. В какъв размер – на този етап не би могло да се каже.

Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

След информацията, че британски учени са открили потенциално най-опасния вариант на SARS-CoV-2 в Ботсвана, научната общност бързо би ал...

По ирония, без да си давам сметка за тези предстоящи развития, докладът, който изнесох като гост на Ковид конференцията в София миналия уикенд (ще пусна видео към него по-късно) беше именно на тема рисковете от антигенна еволюция, за влошаване на защитата от боледуване при повторно протичане или след ваксинация.

Освен в Южна Африка и Хонконг, вариантът вече е открит също и в Белгия (в турист пристигащ след екскурзия в Северна Африка) и в Израел. Вероятно в следващите часове и дни ще сме свидетели на съобщения и от други страни от тези с капацитет за генетична идентификация. Ще продължаваме да следим ситуацията в очакване на повече конкретна информация и с надеждата новините да са окуражаващи", пише Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com