Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него

16135
Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него
Снимка: iStock

"Понеже от всички страни ме бомбардира тревожен интерес за новия вариант открит първоначално в Ботсуана, ето кратък преглед на това какво е известно до момента, и как да го интерпретираме". Така започва анализ на епидемиолога Петър Марков в социалните мрежи. Ето какво гласи той:

"Преди 30 минути Световната здравна организация излезе с позиция в която обявява този вариант като "вариант будещ тревога" (VOC) и му отреди гръцката буква Омикрон (О).

СЗО: Новият вариант носи най-голям риск от повторно заразяване

Новият вариант, зародил се в Африка, носи името Омикрон. Това решиха експертите на Световната здравна организация, които го обявиха за ...

Какво се знае за вариантът Омикрон до момента?

Все още е много рано, и информацията е малко, но от това, което виждам дотук, за съжаление нещата не изглеждат добре.

До момента със сигурност са известни две неща:

- Новият вариант, класифициран като B.1.1.529 се разпространява много бързо в почти всички провинции на Република Южна Африка.

- Вариантът носи много голям брой мутации (над 30 само в спайк протеина), доста от тях с доказан капацитет да придават различни по тип и магнитуд нежелани свойства на вируса, други нови.

Европа масово се затваря за ЮАР, докато Кацаров мисли, че е рано

Европейските държави масово започнаха да затварят границите си за Южна Африка заради регистрирания там по-опасен вариант на COVID-19. ...

До момента се наблюдава, че новият вариантът успешно измества другите варианти на място и прави това с много по-висок темп, отколкото преди сме наблюдавали при Алфа (британският вариант) и Делта.

В момента бройките все още са сравнително немного високи като абсолютни стойности и още не може да се изключи това покачване да е артефакт на високото ниво на идентификация на случаите и генотипизиране на вируси в Южна Африка. Но нарастването е толкова стръмно и повсеместно там, че по-скоро изглежда реално. Всичко това е източник на притеснение и ако е реално, е ясен показател за еволюционно предимство на този нов вариант (еволюционно предимство = по-ефективно разпространение).

Ранните оценки на репродуктивното число са за предаваемост, която е пъти по висока от тази при Делта варианта (според някои оценки 5 пъти!). Нещо, което е видимо в приложената графиката, която показва темпа на нарастване на дела на всеки от вариантите, считано от момент на възникването му). На новият вариант му е отнело няколко седмици да постигне нива на разпространение, за което на Делта са му били необходими месеци. Понеже репродуктивното число при Делта е само по себе си много високо (R е над 6), то е трудно да се повярва, че пъти по-високото ефективното репродуктивно число на новия вариант може да бъде постигнато само чрез нарастване на заразността. В среда, в която вече им много преболедували и доста ваксинирани, т.е. много хора с имунитет, такава шеметна скорост на нарастване изисква в допълнение към висока заразност и високо развита способност за презаразяване на хора с имунни защити.

И това логично ни води към темата за мутациите, които вирусът носи. Вариантът носи комбинация от висок брой мутации с доказан неблагоприятен ефект върху способността му да влиза в клетките, нивото му на заразност и капацитета му да пробива имунните защити и по-лесно да заразява хора прекарали инфекцията или ваксинирани.

Силата на човешкият имунитет е в неговата поликлоналност – т.е. едновременното разпознаване и атака на много различни части на вируса, както от антителата така и от лимфоцитите. Така, дори едни части от вируса да мутират, да се изменят и да станат неразпознаваеми за имунният отговор, другите продължават да са открити мишени. Тук при този вариант проблемът е, че има мутации в много от важните епитопи (места на разпознаване и залавяне на антителата) едновременно, което повишава риска от влошаване на контрола на този вариант. Това е много вероятно да има отражение върху естествения имунитет на тези, прекарали инфекцията, и на тези, които са ваксинирани. В какъв размер – на този етап не би могло да се каже.

Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

След информацията, че британски учени са открили потенциално най-опасния вариант на SARS-CoV-2 в Ботсвана, научната общност бързо би ал...

По ирония, без да си давам сметка за тези предстоящи развития, докладът, който изнесох като гост на Ковид конференцията в София миналия уикенд (ще пусна видео към него по-късно) беше именно на тема рисковете от антигенна еволюция, за влошаване на защитата от боледуване при повторно протичане или след ваксинация.

Освен в Южна Африка и Хонконг, вариантът вече е открит също и в Белгия (в турист пристигащ след екскурзия в Северна Африка) и в Израел. Вероятно в следващите часове и дни ще сме свидетели на съобщения и от други страни от тези с капацитет за генетична идентификация. Ще продължаваме да следим ситуацията в очакване на повече конкретна информация и с надеждата новините да са окуражаващи", пише Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com