Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир

22155
Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир
Снимка: iStock/Guliver

Проучвания показват, че препарат срещу ревматоиден артрит - барицитиниб (baricitinib) в комбинация с "ремдесивир" дава много добри резултати за лечение на COVID-19. Терапията може да намали значително смъртноста при хоспитализирани възрастни пациенти от средно до тежко състояние. Самото лекарство - барицитиниб, вече получи одобрение за употреба от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Още в началото на февруари 2020 г. авторитетното списание Lancet публикува проучване, което твърди, че барицитиниб може да намали способността на коронавируса да инфектира белодробните клетки. 

Научното обяснение на екип от BenevolentAI в сп. Lancet:

Повечето вируси навлизат в клетките чрез рецептор-медиирана ендоцитоза. Рецепторът, който 2019-nCoV използва за заразяване на белодробни клетки, може да бъде ACE2, протеин на клетъчната повърхност на клетките в бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето и, което е важно, белодробните AT2 алвеоларни епителни клетки (фигура). Тези AT2 клетки са особено предразположени към вирусна инфекция. Един от известните регулатори на ендоцитозата е AP2-свързаната протеин киназа 1 (AAK1). Нарушаването на AAK1 може от своя страна да прекъсне преминаването на вируса в клетките, а също и вътреклетъчното събиране на вирусни частици.

При барицитиниб имаме същото свързване. Тъй като плазмената концентрация на лекарството при терапевтично дозиране (или като 2 mg, или 4 mg веднъж дневно) е достатъчна за инхибиране на AAK1, авторите на проучването предлагат тя да бъде изпробвана, като се използва подходяща популация от пациенти с 2019-nCoV, за да се намали и вирусното навлизане, и възпалението при пациенти с вирусна пневмония.

FDA препоръча използването му при лечение на пациенти с COVID-19

До скоро ефектът от лечение с барицитиниб не беше потвърден, но преди дни Американската агенция по контрол на храните и лекарствата FDA разреши употребата му по спешност при хоспитализирани пациенти с COVID-19 девет месеца след публикуването на първоначалната хипотеза на BenevolentAI.

Академик обясни кога да вземаме витамини заради COVID-19 и каза за ново лекарство

Когато сте здрави, когато нямате клинични симптоми, вземате витамини и стимулатори. Когато имате симптоми, не го правите сами, защото м...

Лекарството за ревматоиден артрит, притежавано и продавано от Eli Lilly под търговската марка Olumiant ™, вече е разрешено за употреба в комбинация с ремдесивир при хоспитализирани пациенти с COVID-19, които се нуждаят от допълнителна кислородна или инвазивна механична вентилация.

Решението на FDA се базира на клинични данни, публикувани от проучване в NIAID ACTT-2 . В него се изучава въздействието на комбинирано лечение - барицитиниб с ремдесивир. Контролно проучване ACTT-2 включва повече от 1000 хоспитализирани пациенти. То е започнало на 8 май за оценка на ефикасността и безопасността на барицитиниб плюс ремдесивир спрямо ремдезивир самостоятелно и се е провело проведен в 8 страни, включително Великобритания.

Проучването на NIAID показва, че делът на пациентите, стигнали до вентилация (неинвазивна или инвазивна) или са починали до ден 29 от заболяването, е по-нисък при барицитиниб в комбинация с ремдесивир - едва 23%, в сравнение при терапия само с ремдесивир - 28%.

Има общо 35% по-ниска смъртност в групата, приемаща барицитиниб (5,1% срещу 7,8%).

Това намаляване на смъртността е по-силно изразено при пациенти, получаващи кислород, тъй като смъртността на 29-ия ден е била с 60% по-ниска при тези на допълнителен кислород и 43% по-ниска при тези при високотоков кислород / неинвазивна вентилация.

В Италия започват клинични тествания за ново лекарство срещу COVID-19

Италианската агенция по лекарствата (AIFA) разрешава клинично изпитване за ралоксифен за пациенти с леки симтоми на Covid-19, лекувани ...

Оказва се, че и комбинацията от двете лекарства скъсява с 1 ден времето до възстановяване на пациентите и тяхното изписване от болница. Това се случва 12,5% по-често при тази терапия, отколкото при лечение само с ремдесивир.

Най-голям е ефектът от това лечение при възрастни пациенти, нуждаещи се от допълнителен кислород, и при такива, нуждаещи се от кислород с висока дебит / неинвазивна вентилация.

Препоръчителната доза при болнично лечение, позволена от FDA, е барицитиниб 4 mg веднъж дневно, перорално, в продължение на 14 дни или до изписването от болницата. Разбира се в комбинация с ремдесивир и под лекарско наблюдение.

Паралелно проучване даде още по-добри резултати

Междувременно, паралелно вървят още 13 проучвания в световен мащаб изследват ефекта от лечението на пациенти с коронавирус с барицитиниб.

Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос

В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, стават все по-големи. ...

Екип от експерти от Karolinska Institutet в Швеция, в което са участвали изследователи от Complejo Hospitalario Universitario de Albacete потвръди със свое проучване преди дни, че "барицитиниб" може да блокира навлизането на вируси и да намали смъртността при пациенти в средно до тежко заболяване COVID-19. 

"Имаме удоволствието да съобщим за 71% намаление на смъртността за групата, получила барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. Тези резултати са особено обнадеждаващи, като се има предвид, че изследването включва голяма група пациенти в напреднала възраст, група, която често се изключва при други проучвания", обяснява Волкер Лаушке, автор на разработката, доцент по медицина и разработване на лекарства в Катедрата по Физиология и фармакология от Karolinska Institutet.

В проучването 83 хоспитализирани пациенти в Италия и Испания с пневмония, причинена от COVID-19, са лекувани с барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. При 17% от тях резултатът е неблагоприятен - смърт или инвазивна механична вентилация. Което е 2 пъти по-малко в сравнение с друга група от 83 пациенти, получили само обичайното лечение и грижи срещу коронавирусната инфекция (35%).

В изследването, публикувано в списание "Science Advances", учените отглеждат миниатюрни човешки органи в лабораторията, наречени органоиди, за да изследват как точно лекарството може да се бори с COVID-19. Констатациите разкриват, че въпросното лекарство може да помогне по два начина: намаляване на увреждането на органи, причинено от възпаление, и блокиране на вируса да попадне в човешките клетки.

Русия патентова лекарство за COVID-19

Федералната агенция за биомедицинска помощ (FMBA) в Русия е патентовала лекарството „Лейтрагин”, което може да предотврати ...

Пациентите, които са имали средна възраст 81 години, понасят лекарството добре с намалено възпаление от първите дни на лечението, според изследователите.

Съобщаваните по-рано странични ефекти от продължителната употреба на барицитиниб, включително коагулопатия и тромбоза, не са били очевидни при нито един от пациентите, вероятно поради лечение с антикоагуланти.

Ревматолози изказват опасения

"От началото на пандемията ние като ревматолози се интересувахме от класа на инхибиторите JAK като перспектива за лечение на COVID-19, но бях изненадан, че барицитиниб е одобрен въз основа на толкова малко данни - поне това, което сме виждали досега - тъй като по-подробните данни все още не са достъпни за нас", каза Касандра Калабрезе, DO, от отделението по ревматологични и имунологични заболявания в клиниката в Кливланд, пред Healio Rheumatology. "Имаме опасения относно безопасността на този клас лекарства при критично болни пациенти."

Скоро се очакват и още по-подробни данни от проучвания за комбинираното лечение на COVID-19 с барицитиниб с ремдесивир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com