Нумерологията на Древен Египет. Защо 3 е толкова важно число

57975
Нумерологията на Древен Египет. Защо 3 е толкова важно число
Снимка: Abo Rashad / CC BY-SA 4.0

Древните египтяни обичали своите числа. Разбира се, ако направи равносметка на тяхната многовековна митология, човек може да бъде заслепен от всички богове с глави на животни и тайнствени указания за достигане до прекрасно място в отвъдния живот, но зад всичко това се крие нещо повече.

По-внимателен поглед разкрива, че в продължение на близо 3000 години ангажиране с религиозни вярвания, хората от Древен Египет са поставили много мистична тежест зад определени числа. Ключови числа като три, четири и седем се срещат почти навсякъде в митологията на региона.

Древните египтяни са имали доста сложно разбиране за математиката. Ако искат да проследят царуването на фараона, те ще трябва да обложат всички с данъци и да се уверят, че пирамидите и другите монументални архитектурни обекти няма просто да се срутят в земята веднага щом работниците свършат. Дори и някой да не е писар, обучен да изписва понякога тромавата поредица от йероглифни фигури, числата все пак играят голяма роля в живота му. Дори и най-скромният фермер трябвало да разбере божествения кръговрат на трите сезона например. И всеки поклонник, независимо дали в храма, или у дома си, би било добре да си спомни защо божественото трио, към което се обръща, се е появило в единство от трима.

Коя е най-дълго съществувалата цивилизация?

Нещо повече – в свят, в който заклинанията са били сериозна част от грижата за болните, обръщането на внимание на магически числа като седем може да означава разликата между живота и смъртта.

Дуалността е ключова концепция в Древен Египет

Internet Archive Book Images / Public Domain

Често наричана маат, идеята за хармония е в основата на Космоса, в който силите на реда уравновесяват хаоса. Като се има предвид, че маат съществува от почти началото на сътворението, тази двойственост е фундаментална за цялото съществуване.

Често дуалността се допълва, когато едната част от двойката не може да съществува без другата. Какво е небето без земята или денят без нощта? В изкуството боговете често се появяват с божествен спътник, както например богът на подземния свят Озирис е изобразен със съпругата си Изида. Тя уравновесява Озирис, като се свързва със света на живите чрез асоциациите си с жените и силата на магията и дори като арбитър на съдбата. Ролите на Изида и Озирис са отразени в египетското общество, където се смята, че жените и мъжете имат допълващи се полови роли, които въплъщават дуалността на по-големия Космос.

Дуалността обаче може да бъде по-драматична. Един мит гласи, че богът на слънцето, често под формата на Ра (Ре) с глава на сокол, трябва да предприеме опасно пътуване през подземния свят (известно като дуат) всяка вечер. Докато човечеството спи, той и други обичащи реда божества трябва да преминат през среща с гигантска змия. Известна като Апофис, чудовищната змия представлява опасния хаос, който може да завладее съществуването, ако боговете някога се поколебаят. Дори от слабите хора се очаква да дадат своя принос, като предприемат ритуали, предназначени да укрепят силите на Ра и да победят Апофис.

Някои проследяват идеята за Светата Троица в Древен Египет

Хепри на лодка, превозваща починалия. Heshbi / CC BY-SA 4.0

Древните египтяни са били особено заинтересовани от концепцията за трима богове, появяващи се наведнъж, често изобразяващи три божества в изкуството и литературата. Други богове може да представляват три аспекта на едно цяло, като Ра, Хепри и Атум. Амон, Ра и Птах също понякога се тълкуват като различни аспекти на бога на слънцето.

Древният египтянин не приличал на съвременния човек

Ако всичко това започва да звучи познато на всеки, който има поне малко познания по християнска теология, нещата стават още по-ясни, когато става дума за семейни триади. Може би най-известната в древноегипетската митология е групата майка – баща – син на Изида, Озирис и Хор. Но и много други семейни групи са оставили своя отпечатък, като Птах, Сехмет и Нефертум или Амон, Мут и Хонсу. Понякога триадата се състои от мъжки бог и две женски божества или от жена и мъж с тяхното божествено дете, но често е налице семейна връзка.

Както Дженифър Уилямс пише в Journal of Black Studies, ранните християни в древния средиземноморски свят са се натъкнали на съществуващи модели на свети семейства и групи от три божества от Египет и други региони. Оттам нататък би било само кратък интелектуален скок, за да се включи този модел в неща като Светата Троица или Светото семейство на Исус, Мария и Йосиф – само със значително обезсилена версия на Изида под формата на Дева Мария.

Древните египтяни свързвали тройката с природните цикли

Heshbi / CC BY-SA 4.0

Значението на тройката в египетската митология може да се свърже с естествената среда, преживявана от хората от този древен свят. В едно общество, което зависи толкова много от селското стопанство, цикличните разливи и отдръпването на Нил, който отлага богата кал върху земеделските земи, е жизненоважно. Годината, която оформя този процес, е разделена на три сезона, тясно свързани с движението на голямата река: Разлив (Ахет), Никнене (Перет) и Жътва (Шему). След това те се разделят на 30-дневни месеци, смятани като три 10-дневни групи (въпреки че до периода на Старото царство преди около 4000 години създателите на календари отчитат пет допълнителни дни, за да поддържат годината повече или по-малко балансирана).

Древните египтяни също свързват числото три със слънцето и бога (или боговете), които му помагат да се движи в небето. Сутрин слънчевото божество е Хепри с глава на скарабей, превръщайки се в Ра по обяд и в Атум, когато денят угасва. Тримата може да бъдат изобразени заедно, като скарабей, слънчев диск и овен. Тази структура е отразена в цикъла от религиозни обреди, които жреците често извършват три пъти на ден като част от храмовите си задължения. А през периода на Новото царство концепцията за времето е свързана с божествено трио. В текст от Книгата на мъртвите от това време немъртвият Озирис е свързан с вчерашния ден, Хор с глава на сокол – с настоящия ден, а Ра – с утрешния ден.

Три може също да означава раздор и нестабилност

Сет и Хор подкрепят фараона. Помирените съперничещи богове често защитават единството на Египет под управлението на неговия цар. Chipdawes / Public Domain

Докато числото три често се разглежда като много стабилно в контекста на древноегипетската митология, нещата невинаги са толкова хармонични. Всъщност някои триа съдържат конфликт, което може би показва, че три е изобразявало тълпа дори преди хиляди години.

Древна фреска със знаците на Зодиака е открита в Египет

Един от най-преразказваните и важни митове от Древен Египет засяга Изида, Озирис и Сет. Озирис учи човечеството не само на земеделие, но и как да живее в цивилизовано общество. Той е възлюбен от Изида, богиня с голяма компетентност, включваща плодородие, раждане, прераждане и смърт. Сет завижда на брат си, убива и разчленява Озирис, разхвърляйки частите из цял Египет. Изида успява да се събере и за кратко да съживи съпруга си – достатъчно дълго, за да зачене син, Хор. Но Озирис е принуден да влезе в подземния свят и да управлява мъртвите.

След като Озирис вече не е в света на живите, възниква друга тежка триада. Бременната Изида се скрива от Сет в гъстата растителност по поречието на Нил. След като ражда Хор, младият бог расте, за да победи коварния си чичо. Най-накрая Хор успява да възстанови равновесието на съществуването, като овладява хаотичната, разрушителна сила, представена от Сет.

Четири може да представлява пълнота

Синовете на Хор, изобразени върху лотосов цвят пред трона на Озирис, от храма на Птолемеите в Дейр ел-Медина, трети век пр.н.е. Olaf Tausch / CC BY 3.0

Четири също е било силно число в Древен Египет, ако честотата му е някаква индикация. Това са четирите части на небесата, поддържани от четири стълба и контролирани от четири кормила. Целият Космос понякога е разделен на части: небето, небето, земята и подземния свят. Освен това има четири кардинални посоки, често споменавани в ритуалите.

Един особено забележителен пример е изложен в египетските експонати на почти всеки музей. Това са четири канопични делви – каменни контейнери, предназначени да съхраняват запазените органи на мумифициран индивид. Прибрани на сигурно място в нечия гробница, четирите буркана са украсени с главите на четиримата синове на Хор. Всеки е определен да пази определен орган. Хапи с глава на павиан бди над белите дробове, човешкият Имсет – над черния дроб, чакалът Дуамутеф – над стомаха, а главата на сокола Кебехсенуф – над червата на починалия. В някои гробници, като канопичното светилище на Тутанкамон, може да има също четири богини, стоящи на стража, всяка отстрани или в ъгъла с разперени ръце, за да закриля починалия.

Древна египетска работилница разкри тайните на балсамирането

Но защо четирима? Може това да е отразявало чувство за завършеност, което би било дълбоко удовлетворяващо за фокусираните върху хармонията египтяни. В края на краищата, ако едно число може да се позовава на практически цялото съществуване, както четири прави с кардиналните точки, то трябва да е доста стабилно.

Египетски мит свързва числото седем с магията

Neith Génératrice (Athénè, Physis, Minerve), N372.2 C35

Léon-Jean-Joseph Dubois / Public Domain

Магията е неотменна част от древноегипетския свят. Това е позволило на човечеството да черпи от божествените сили, които са в основата на тяхното съществуване, помагайки за внасяне на справедливост и равновесие в живота им. Ако някой се разболее, на помощ може да бъде извикан лекар магьосник, който носи със себе си текстове, включващи както практически медицински съвети, така и мощни заклинания. Ако друг се подготвя да премине през опасното събитие на раждането, той използва магия, за да облекчи пътя, може би се обръща към бога джудже Бес да го защити. Дори след смъртта хората често са погребвани с магически заклинания, изписани върху стените на гробницата, върху папирус или изрисувани върху саркофазите им, за да се гарантира, че ще стигнат до отвъдното.

За древните магьосници, практикуващи изкуството си в Египет, една фигура може да се появява често: числото седем. Заедно със заклинанията, балсаматорите може да помажат мъртвите със седем масла или лекарят може да използва серия от седем възела, за да облекчи едно от редица заболявания.

След това има Нейт, вече смятана за древна богиня. Тази мощна фигура управлява въпроси, свързани със сътворението, смъртта и войната. Някои разкази за сътворението дори ѝ приписват заслугата за раждането на Атум, който след това продължава да създава останалата част от съществуването. Смята се, че тя е дала началото на този ред, като се е включила в дълбока и мощна магия, която включва изговаряне на седем думи.

Древните египетски богове могат да бъдат в седем форми

Богинята на небето Нут, изобразена като крава King Vegita / Public Domain

Седем също се оказа важно число, когато боговете започват да се появяват. Популярната Хатор, богинята на плодородието, любовта, музиката и танците, понякога се появява в седемкратна форма като група крави. Мистични текстове като Книгата на мъртвите често ги наричат Седемте Хатори. Индивидуалните им имена обаче са по-впечатляващи, с епитети като „Буря в небето“, „Тя, чието име има сила“ и „Тихата“. Заедно те често функционират като произнасящи съдбата на индивида след раждането му.

16-метров папирус с текстове от „Книгата на мъртвите“ е открит в Египет

16-метров папирус с текстове от „Книгата на мъртвите“ е открит в Египет

Хатор не е единственото египетско божество, което се появява седем пъти. За бога на слънцето Ра често се казва, че има седем различни баси – всъщност различни форми на душата, като ба по-специално често се показва като птица с човешка глава. Маат, като женско божество, представител на по-голямата концепция за божествения ред, също понякога се споменава като имаща седем форми.

Дори уникални божества може да се появят в групи от седем като почитаните в Абидос. Тази конкретна група включва Птах, Ра-Хорахти, Амон-Ра, Озирис, Изида, Хор и обожествения фараон Сети I (в чийто мемориален храм се помещава велико светилище с лодка, посветено на всяко божество). В крайна сметка Озирис се откроява като лидер на тази древна група, привличайки много поклонници в района.

Седем е свързано с египетския задгробен живот

Озирис като владетел на задгробния живот, детайл от гробницата на Сенеджем Ignati / Public Domain

Озирис, великият господар и съдия на подземния свят, носи много асоциации с числото седем и неговите кратни. В храмовете на Абидос, град, който в крайна сметка става посветен на неговото поклонение, фигурите на Озирис са ритуално балсамирани и след това държани седем дни преди следващата стъпка в процеса.

Във версията на мита за Озирис, свързана от древногръцкия философ Плутарх, трупът на Озирис е разчленен на 14 различни части от неговия завистлив брат Сет. Други сведения твърдят, че Озирис е бил разделен на 42 различни части – кратно на седем. Но други версии, като тази на гръцкия историк Диодор Сикулус, твърдят, че частите са 16.

За починалите древни египтяни, които внимателно се консултират със своето издание на Книгата на мъртвите за правилния път към рая, е важно да следят за 21-те порти между тях и отвъдния живот. Да се надяваме, че те също са били наясно, че броят на съдиите, които ще решават съдбата на душата им, често се е равнявал на цели 42 божества. Въпреки това египетските художници невинаги са били готови старателно да изобразят всичките 21 порти или група от 42 божествени съдии, особено ако работят в малък мащаб върху нещо като папирусов свитък. Вместо това те може да се върнат към по-удобното седем, което зрителите биха разбрали, че представлява по-голямото число.

Мъртвите трябва да обърнат внимание на числата

Претеглянето на сърцето от Книгата на мъртвите Public Domain 

Достигането до задгробния живот на древните египтяни изисквало сериозна работа. Но докато неща като предлагане на храна и фигури на слуги, известни като шабти, имали за цел да поддържат мъртвите добре снабдени, инструкциите вероятно били най-важното нещо от всичко. От текстовете на пирамидите, изписани по каменните стени на елитни гробници от Старото царство, до текстовете, рисувани върху по-малко изискани саркофази, мъртвите често са били снабдявани с наръчник, предназначен да ги води в отвъдния живот. В него те често зависели от важни числа.

Реките на Хадес и подземния свят

Според някои разкази, изписани по стените на знатни гробници, подземният свят съдържа 12 порти, които богът на слънцето трябва да изчисти по време на нощното си пътуване през земята на мъртвите. Всеки се пази от божества, често появяващи се в групи от значителни числа като 7, 12 и 2. Други текстове твърдят, че мъртвите ще трябва да преминат само през седем порти, въпреки че препятствията, пред които са се изправили духовете, трябва да са накарали живите древни хора да потръпнат, тъй като богове с ужасяващи имена като „Обърнати надолу лица“ и „Съществуващи върху личинки“ са чакали с ножове. Ако починалият ги поздрави както трябва, им било позволено да преминат без вреда. Други мъртви хора обаче имали текстове, които да ги водят през главозамайващите 21 портала. Фактът, че е кратно на магическото число седем, вероятно не би бил от голяма утеха за древния египтянин (да се надяваме, че на мъртвите е било позволено да носят бележките си на изпита).

Древноегипетска история разчита на символиката на числата

Museo Egizio / CC BY 2.0 it

Една египетска история, популярна като Приказката за обречения принц, е частично запазена върху папирус, датиращ от XVIII династия, преди повече от 3000 години. В нея има много драма, но за читателите с голямо внимание към детайлите, тя разкрива много информация за любовта на египтяните към мистичната нумерология.

Английски превод на легендата от 1907 г. започва с крал, който копнее за син. След като отправя молба към боговете, желанието му се изпълнява, но има една уловка. Седемте Хатори се появяват и казват, че момчето е обречено да умре. Те твърдят, че принцът ще срещне края си, изправен пред едно от трите животни: крокодил, куче или змия.

Кралят се опитва да защити сина си, но в крайна сметка позволява на момчето да има ловджийско куче и след това да пътува по света. След това младият мъж печели обичта на принцеса в кула, жени се за нея и я връща обратно в Египет. И все пак трите животни продължават да пресичат пътя му, от любимия му кучешки спътник до змия, убита от принцесата, и дори крокодил, който говори за желанието си да причини трагичната смърт на принца.

И точно това е мястото, където единственото копие на тази приказка се прекъсва. Принцът избягва ли съдбата си? Как се разрешава смъртоносното трио? Намесва ли се магията? Мотивираните автори на фантастика може да запълнят празните места, но всички останали са оставени в недоумение.

Източник: Grunge

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com