Омикрон и ваксините – колко ефективни ще са срещу него?

5618
Омикрон и ваксините – колко ефективни ще са срещу него?
Снимка: Getty Images

Седем от мутациите на новия вариант на коронавируса Омикрон (B.1.1.529) се намират директно на повърхността на вируса, която се свързва с човешките клетки през АСЕ2*** рецептора им. Получените от наши експерти данни показаха, че мутациите Q498R, Y505H и G496S на Омикрон драстично помагат за свързването с ACE2, което е индикация за неговата много по-висока заразност. Въпросните мутации увеличават свързването съответно с 98, 14 и 13 пъти. Мутациите имат кумулативен характер и допълнително увеличават силата на свързването на вируса когато действат заедно. Това означава, че новият щам е вероятно да бъде поне 10 пъти по-заразен от неговия първоначален (ухански) вариант и над 3 пъти от Делта и да се разпространява изключително бързо. Това заяви д-р Филип Фратев пред Actualno.com.

Ученият е познат като един от авторите на специализирана статия относно една от най-важните мутации при британския и южноафриканския вариант на коронавируса (Алфа и Бета) – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Фратев посочва, че това, за което говори, е обяснение на молекулно ниво на първоначално обявените данни за Омикрон.

СЗО с предупреждение: Преболедувалите COVID-19 може да са уязвими за Омикрон

Предварителните данни показват, че хората, които преди това са боледували от COVID-19, може да имат повишен риск да се заразят с новия ...

По думите му, промяната на вируса е наистина много значима. Макар и някои от мутациите да са вече известни, то за повечето други нямаше никакви данни, а всичките те са разположени в част на вируса, която допринася за разпространението му. Някои от новите мутации имат и обратен ефект, като например K417N и T478K и смекчават усилената от другите мутации способност на вируса за свързване към ACE2 рецептора. Д-р Фратев уточни, че се изготвя научна статия, която се планира до вторник (30 ноември) да бъде качена на платформата bioRxiv. Там се качват научни статии, които следва да бъдат потвърдени от независим научен екип.

"Всеки, който в момента твърди, че ваксините ще действат макар и с леко намалена успеваемост, откровено дезинформира обществото. Ако досега наблюдавахме намаляване на ефективността до 70%, то сега ще имаме голям късмет ако тя е около 50%. За това обаче трябват сериозни научни данни, а не само опит и ние денонощно работим върху този въпрос", коментира д-р Фратев.

Малко по-късно д-р Фратев съобщи за нови данни и за последната от изследваните мутации, а именно N493K, с което са обхванати всички промени във вирусния свързващ домейн на Омикрон. За щастие към момента изглежда, че компенсаторният ѝ механизъм е много по-голям от очаквания и той ще намали действието на посочената по-горе зловредна Q498R мутация, а от там и оценката за свързването и преноса на вируса. С колко точно, ще бъде тепърва уточнено.

Нова позиция по въпроса с Омикрон и ваксините изрази д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по въпроси на мозъчните инфекции към Университета в Берн и човек с опит в научната работа, свързана с ваксини. Д-р Илиев цитира най-известния германски имунолог проф. Кристиан Дростен и проф. сър Андрю Полард, един от създателите на ваксината Vaxzevria (на Оксфордския университет и AstraZeneca). "И двамата са на мнение, че въпреки, че ваксините за Ковид ще са вероятно с известно намален ефект срещу Омикрон, защитата на ваксинираните ще е въпреки това достатъчно силна да предотврати тежко протичане. Просто защото шипчестият протеин, дори и променен, не е безкрайно различен от оригиналния вариант. Просто докато свързва рецептора си, той има структура, относително разпознаваема за имунната ни система след ваксини или след преболедуване".

Предположение за Омикрон: Може да се е появил при заразен със СПИН

Новият щам на коронавируса, който се появи в Южна Африка, може да е възникнал при заразено със СПИН лице. Такова предположение направи ...

Д-р Илиев казва и следното: "Отново отбелязвам, че комбинацията преболедуване И ваксина сред това дава изключително добра защита и срещу теоретични мутации, далеч отвъд Омикрон. Нека изчакаме точните експериментални данни и да не тичаме преди фактите и правим катаклизмени прогнози. Препоръчвам и бустер, много е възможно най-добрата ваксинална схема да е с 3, а не с 2 дози".

Още: Омикрон - показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

*** ACE2 рецепторът не е част от всеки вид човешка клетка. Той присъства в ренин-ангиотензин системата на нашия организъм. Какво представлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com