Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

19160
Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?
Снимка: Getty Images

500% по-заразен от Делта. Далеч по-резистентен на придобит с ваксина или с естествено преболедуване имунитет, далеч по-лесно проникващ в човешкия организъм заради множеството нови мутации във всичките си части. Това са двете основни опасения за новия вариант на коронавируса – Омикрон и че той е по-лош и страшен от всичко от SARS-CoV-2, видяно досега.

Как се появи Омикрон

Никой не знае със сигурност. Всъщност никой не може да каже със сигурност кой точно е т.нар. нулев пациент, от коя държава е родом, къде се е заразил с COVID-19, с какъв вариант на коронавируса се е заразил първоначално и как този вариант е еволюирал до Омикрон - дали директно от нулевия пациент, дали от малка група хора, които нулевият пациент е заразил или от по-голяма общност. Но първите изказани хипотези са, че е възможно да е станало дори от един човек - такъв, който страда от друга болест (може би дори не една), която буквално е разрушила имунната му система и щом коронавирусът е попаднал в този организъм, той е имал достатъчно време да мутира и да се превърне в това, което сега тревожи светът. Описан от науката случай как коронавирусът мутира по този начин - ТУК! Затова и най-популярната научна хипотеза е, че Омикрон се е развил при човек (или хора), които са ХИВ-позитивни или болни от СПИН.

В тази връзка здравните власти в Ботсвана изрично подчертаха, че първите 4 установени случая на Омикрон в тяхната държава са при изцяло ваксинирани срещу COVID-19 хора - при това и четиримата са чужденци, които са влезли в Ботсвана като част от дипломатическа мисия. Въпросните четирима души са напуснали Ботсвана, но контактите им на ботсванска територия се проследяват и тестват и досега (към 26.11.21) нито един не е с положителен тест за коронавирус. Само че потвърждаването на варианта става с геномно секвениране, което е по-трудно технологично и се прави за много малък брой потвърдени с PCR или антигенен тест случаи т.е. въпросните четири случая с много голяма доза вероятност всъщност не са първите с Омикрон, а са едни от първите официално установени. Но много западни медии излязоха със заглавия "Ботсванска мутация" т.е. внушението е, че първо Омикрон е открит там, защото това бяха първите установени с геномно секвениране случаи в света (на 11 ноември).

Какво значи появата на Омикрон?

От дълго време българският молекулярен биолог д-р Георги Маринов***, който е част от департамента по генетика на Станфордския университет, повтаря точно това – с COVID-19 не можем да се научим да живеем. Той твърдо е на позиция, че коронавирусът SARS-CoV-2, който предизвиква болестта, мутира и еволюира така, че много бързо стига до състояние, което ефективно му помага да преодолява съществуващата имунна защита на ниво "общество", да се разпространява и да предизвиква нови и нови опустошителни вълни сред човешката популация. Д-р Маринов отдавна дава пример с Болестта на Марек при кокошките – заболяване, познато от почти 1 век и предизвикано от херпесвирус (SARS-CoV-2 е коронавирус от семейство Бета). През това време вирусът мутира и еволюира до такава степен, че вече е смъртоносен за неваксинирани кокошки. Има хипотеза, че прилагането на ваксини, които не са били стерилизиращи т.е. не са спирали изобщо разпространението, а само и единствено са пазили от тежко протичане на болестта, е тласнало вируса в сегашната му посока на развитие (т.нар. селективен натиск). Позиция против тази хипотеза да бъде налагана като валидна по отношение на SARS-CoV-2 изказа в началото на юли, 2021 година д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по мозъчните инфекции към Университета в Берн, ПОДРОБНОСТИ ТУК. При ваксините срещу COVID-19 има стерилизиращ елемент т.е. вирусът не засяга ваксинирани, но не във всеки случай и вече има видима тенденция, че с всеки следващ доминиращ вариант на SARS-CoV-2 имунната защита става по-слаба. Затова и много държави почнаха да слагат бустерни дози ваксина – защото имунитетът не е достатъчно силен да предпази от заразяване за цял живот.

Конкретно д-р Маринов отговори с различни официални проучвания на въпрос относно тази своя хипотеза за развитието на COVID-19 в бъдеще – да стане както при Болестта на Марек. Накратко – при Болестта на Марек има развитие на различни варианти на вируса, срещу които почти няма кръстосан имунитет (т.е. да си изкарал един вариант и това да те пази от всички останали. Чернова на проучване, че така изглежда става и с COVID-19 – ТУК). Позицията на д-р Маринов е, че същото се случва и ще се случва със SARS-CoV-2, ако няма стерилизираща ваксина, която да го спира така, че да няма разпространение. При Делта варианта цитирани от д-р Маринов стойности да се случи това е в 95% от случаите – т.е. 95 от 100 ваксинирани да не се заразяват изобщо и да не бъдат съответно заразни за никого изобщо. Но предвид бързо намаляващия с времето имунитет, независимо дали ваксинален или след преболедуване, това е невъзможно за постигане за цялата планета в период от време, достатъчно дълъг, че да повлияе на цялостното разпространение на вируса. С други думи - няма как толкова бързо да бъдат ваксинирани толкова много хора. Отделен въпрос е, че дори да е възможно, защитата със сегашните ваксини да не се заразяваш и предаваш вируса не достига 95% от случаите. С възникването на новия вариант Омикрон тепърва ще става ясно каква е математиката и колко по-невъзможна може да е.

Д-р Георги Маринов даде пример и с друг коронавирус - IBV (от семейство Гама, докато SARS-CoV-2 е от семейство Бета), който предизвиква болест при кокошките. При него развитието е подобно на наблюдаваното досега при SARS-CoV-2 - постоянно се появяват нови серотипове, резистентни на използвани срещу него ваксини. Затова дори при използване на нестерилизиращи ваксини рискът от епидемични взривове на болестта сред кокошите си остава (ПРОУЧВАНЕ). Откакто обаче се е появил, IBV като цяло бележи спад във вирулентността си.

Положението би било различно при други ваксини – затова и има проучвания за ваксина, която да се приема чрез впръскване в носа, за да може да се създаде защита директно в носоглътката и вирусът изобщо да не стига до кръвта. Така ваксинираният изобщо не би бил заразен за друг, дори и да се сблъска с вируса. При сегашните ваксини, тъй като често вирусът стига до кръвта, реакцията на имунната система следва чак тогава. Ако е достатъчно силна, човек не се разболява, но може да е заразен за други хора за ден-два-три. Неваксинирани и непреболедували, които се заразят, на свой ред заразяват за многократно по-дълъг период от време – 10 и повече дни. Затова и официално възприетата карантина за разболели се още в началото на пандемията, когато нямаше ваксини, е 14 дни, включително в България.

Не само д-р Маринов говори за огромната заразност на Омикрон. Пред Deutsche Welle д-р Улрих Елинг, ръководител на научна група от Виенския институт по молекулярна биология, потвърди – първоначалните данни са, че Омикрон е 500% по-заразен от доминиращия до момента в света вариант Делта (във видеозаписа д-р Елинг говори след 2:15 минута). Тепърва ще се работи да се разбере колко по-резистентен на ваксини и преболедуване е този вариант, но първите данни не звучат оптимистично.

Да не бъдем толкова черногледи

Друг известен български учен – епидемиологът д-р Петър Марков, който преподава в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и който е бил част от Оксфордския университет, засега не споделя позицията на Маринов. Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук при изричен въпрос: "В момента всичко е все още хипотетично, въз основа на мутациите, които вариантът носи, а не в резултат на реални тестове. Пълно пробиване на естествения и ваксинационния имунитет е много, много малко вероятно. Има риск за някаква степен на отслабването им. Дали ще се случи и ако да, в каква степен, не знаем засега".

Специалисти като д-р Аспарух Илиев и проф. Радостина Александрова също побързаха да предупредят да не се прекалява с паника относно новия вариант, особено преди да са ясни всички данни за него. Досега няма и никакви твърди данни как точно протича като клинична картина COVID-19, когато си заразен с варианта Омикрон – по-тежко или по-леко, по-висока ли е смъртността или не, каква е величината на всички тези фактори ако си ваксиниран или не, както и преди колко време си ваксиниран.

Самият д-р Марков обаче днес вечерта (27 ноември) написа друга публикация във Фейсбук профила си:

Какво е спасението?

Д-р Георги Маринов обаче е убеден и преди да има окончателни заключения – бързината на разпространение на нови случаи на COVID-19 в ЮАР не може да бъде обяснена само с по-заразен вариант, трябва да е хем по-заразен, хем по-резистентен на вече съществуващ имунитет. Но дори преди тази позиция, той настоява, че с вируси като този не се преговаря и не се води политика, а решението за COVID-19 е само едно (повтаря го и в поредното си интервю, този път за Zdrave.net): "Затваряне на границите между всички държави с изключение на абсолютно наложителния транспорт; разделяне на самите държави на региони, между които не може да се пътува; пълен локдаун по китайски; масово тестване на всички, за да се намерят всички заразени; изолация на заразените (не по домовете им, а в центрове за това – специално построени, в хотели, болници и т.н.); повтаряне на тестването докато даден район не се изчисти (бел. ред. - т.е. няма нито един случай на COVID-19 и при това положение се счита за зелен); сливане на "зелените“ райони след поне 2-3 седмици на нула случаи в тях; отваряне на границите между "зелените" държави, в които е постигната пълна елиминация. Това се прави в Китай, когато има огнища".

Досега никъде по света, освен в Китай, такъв подход на борба с вируса не е възприет. Най-близко в това отношение са Австралия и Нова Зеландия.

Попитан обаче дали такъв подход е възможен, след като SARS-CoV-2 доказано премина в други животински популации от човешката (т.е. човек зарази животно, има описани случаи с домашни любимци като котки и кучета, животни в зоопаркове, а в Дания имаше и поголовно избиване на норки именно заради страх, че може да прескочи нов вариант на коронавируса към хората), д-р Георги Маринов изрази позиция, че животинските популации не са така свързани като човешката и всъщност рискът да има възобновяване на пандемията след прилагане на т.нар. китайски подход ще е малък:

Какво е реакцията на Запад досега?

Реакцията на политическо ниво е по-светкавична, отколкото когато и да е досега. В Европа масово вече има спирания на транспортни връзки с южноафриканския регион, само че вече излизат един след друг доказани случаи на Омикрон (чрез геномно секвениране). Това само подсилва опасенията, че вече е късно – още след първия официално доказан случай на новия вариант в Европа. Той е при млада жена, която не е ходила до южноафриканския регион, а е посетила Египет и 11 дни след връщането си в Белгия се е разболяла. Последният за момента пример са новините от Великобритания – ТУК!

В тази връзка, отново пред Deutsche Welle, молекулярният биолог Кай Купфершмид коментира следното - със забраните за пътуване може да забравим разпространението, но не можем да го спрем. Забавянето ни дава време да реагираме, но не виждам какво правим дори в Германия, за да се борим ефективно с вируса дори на наша територия, каза той и предупреди, че с такива забрани за пътувания се създават условия отделните държави да не казват, ако открият нов вариант на вируса (разговорът започва след 2:30 минута).

В България актуалните мерки към датата на публикуване на този материал са задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи от 7 държави от южноафриканския регион.

*** Пълният разговор в много аспекти с Георги Маринов под публикация във Фейсбук профила му относно Омикрон - ТУК! Въпросите относно Болестта на Марек и преминаването на SARS-CoV-2 от човек към животно са на главния редактор на Actualno.com Ивайло Ачев. Втората тема беше повдигната от известния кардиолог д-р Сотир Марчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com