От САЩ предупреждават, че коронавирусът може да стане сезонен, в Русия става сериозно

11529
От САЩ предупреждават, че коронавирусът може да стане сезонен, в Русия става сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver

Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение, съобщава АФП.

Антъни Фочи, който ръководи изследвания по инфекциозни заболявания в Националния здравен институт на САЩ, каза на брифинг, че вирусът започва да пуска корени в южното полукълбо, където зимата предстои.

"Това, което започваме да виждаме сега ... в Южна Африка и в страните от южното полукълбо, е че с навлизането в зимния сезон започват да се появяват случаи. И ако в действителност те имат съществено разпространение, неизбежно е, че трябва да сме подготвени за това, че ще има втора вълна. Това напълно подчертава необходимостта да правим това, което правим сега в разработването на ваксина, да я тестваме бързо и да се опитваме да я изготвим, така че да имаме налична ваксина за следващия цикъл", заяви той.

Понастоящем има две ваксини, които се тестват върху хора - една в САЩ и една в Китай - и те могат да бъдат готови в порядъка на година, година и половина, пише БГНЕС. Проучват се и лечения - някои с нови лекарства и други, с познати, включително антималарийните хлорохин и хидроксихлорохин.

"Знам, че сега ще успеем да се справим, но наистина трябва да сме подготвени за следващ цикъл", заключи Фочи.

Сенатът на САЩ бързо одобри 2 трилиона долара за спасение от коронавируса

Сенатът на САЩ прие законопроект за отпускането на 2 трилиона долара за стимулиране на икономиката във връзка с пандемията на коронавир...

Твърденията на Фочи, които предполагат, че вирусът се развива по-добре в по-студено време, отколкото при горещи и влажни условия, следват последното китайско изследване - все още предварително и очакващо партньорска проверка – което стига до същото заключение.

Счита се, че сред причините е фактът, че дихателните капчици остават във въздуха по-дълго при по-студено време и че студеното време отслабва имунитета.

Друга потенциална причина е, че вирусите се разграждат по-бързо върху по-горещи повърхности, вероятно защото защитния слой мазнини, който ги обвива, изсъхва по-бързо.

Но намаленият процент на инфекции не означава, че вирусът е елиминиран - Австралия е има почти 2 400 потвърдени случая и 8 смъртни случая, например.

Симптоматика

Коронавирусът затвори Храма на Гроба Господен в Йерусалим

Храмът на Гроба Господен в Йерусалим бе затворен за една седмица на фона на разпространението на коронавируса, заяви пред Reuters предс...

Повечето починали и тежкоболни от коронавируса в Китай са страдали от високо кръвно налягане, показва китайски анализ на статистиката за факторите на риска, свързани с инфекцията.

38% от починалите са страдали от високо кръвно. Обяснението е, че хипертонията е изключително разпространена сред възрастните хора, които са и най-честата жертва на заболяването. След кръвното по повишен риск се нареждат захарният диабет и исхемичната болест на сърцето.

Американската агенция за храните и лекарствата вече позволи да се ползва кръвна плазма от преболедували COVID-19 за лечение на пациенти в тежко състояние. Методът бе приложен и в Китай. Плазмата съдържа антитела, които може да помогнат за овладяване на инфекцията.

Ситуацията в Русия

Русия се готви за "взривоопасно" развитие на ситуацията с коронавируса. Това е заявил професор Малишев, водещ изследовател в Научния изследователски център по епидемиология и микробиология Николай Малишев в ефира на предаването "60 минути" по телевизионния канал "Русия-1".

Захариева е говорила по телефона с Чавушоглу - затова ли падна заповедта за спиране на тежкотоварния трафик?

Министърът на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу. От Анкара не съобщи...

"Ние се подготвяме за взривно развитие, равносилно на ядрена реакция. Отначало видяхме аритметичното нарастване на броя на заболелите, но сега всъщност то е геометрично", каза той.

Малишев отбеляза, че през изминалия ден в Русия 163 души са били заразени с коронавирус - почти три пъти повече хора, отколкото ден по-рано. Случаите са вече официално 658.

"Затова във всички територии, включително в Москва, се подготвят нови болници и нови легла. Те се опитват да ги оборудват в съответствие с най-новите изисквания. И всичко това трябва да помогне. Въпросът е, когато започвне това подобно на взрив развитие, най-важното е да се осигури помощ именно на тези, които се нуждаят от нея", добави професорът.

Той предположи, че в бъдеще "огромен брой хора ще се разболеят и ще се нуждаят от медицинска помощ“.

Още: "Италия скоро ще задмине Китай по болни от коронавирус, Испания удължи извънредното положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com